• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    STEMBUS
    STEMBUS --- ---
    PATRIKCHRZ: viděl sem to v praze v několika různých restauračních zařízeních...
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    STEMBUS: a viděl jsi to v ČR, nebo v zahraničí? On není problém sehnat takové zařízení, ale české banky ti aktivují jen taková, která mají prověřená (tedy ve výsledku taková, která samy dodávají).
    STEMBUS
    STEMBUS --- ---
    Měl bych dotaz,který se támatu týká jen okrajově, sorry za to, ale lepší klub sem nenašel.

viděl jsem už u pár obchodníku, že místo platebního terminálu používají normální mobilní telefon a akceptují "všechny" standardní platební karty. Když se snažim nějaký takový systém/řešení najít tak se mi nedaří, všude jen klasické POS,maximálně mPOS, ale to evidentně není to co oni používají.

Nevěděl by mě někdo nasměrovat správným směrem? Dik
    ADAM
    ADAM --- ---
    NELLAS: zatim ne, za tyhle tri predmetne mesice jsem tam prijal malo i pri zapocitani prevodu z vlastniho uctu. spis uvidime, jak to budou uplatnovat dal.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    ADAM: Budeš jim to rozporovat?
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    ADAM: dobra finta. jsem zvedav, jak se to vyvine, az si to nekdo (patrik? :D) nenecha libit a ohradi se, ze toto v podminkach neni a s tou platbou tedy rozhodne nesouhlasi
    ADAM
    ADAM --- ---
    KOC256:
    ad erste premier. bankerka pise: 
    Do příjmu se počítá pouze mzda/plat či příjem ze samostatně výdělečné činnosti, případně příjem z nájmu.

pritom v podminkach nic o tom, odkud mohou penize prijit, nepisi.

KOC256
    KOC256 --- ---
    WEWERKA:
    Omlouvam se pokud jsem netrefil pohlavi ;-)

Tu se resilo predevsim "nefunkcni" QR.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    KOC256: Draha slecno, mame nasi vlastni platebni branu a u SK plateb VS do popisu. QR neresim.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    WEWERKA:
    Už se točíme v kruhu...

Kdybys dával pozor, tak víš, že jsem o tom psal již předevčírem, ale taky bys věděl, že ten konkrétní QR to tam nedává, což je fakt...

Viz TU.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    KOC256: VS se dava do popisu.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    NELLAS: Tak zrovna ten VS by snad nemel byt problem, kdyz se da u zahranicnich plateb napsat do pole pro zpravu pro prijemce (pole 70 podle SWIFT MT103). Da se do toho pole napsat i konstantni a specificky symbol tak, aby se prijemci v CR nasledne zobrazil v odpovidajici kolonce (nikoli v ceskem poli pro zpravu pro prijemce). Uprimne, take bych cekal, ze bude existovat nejaky system na QR kody, ktery bude umet pracovat s MT103 formatem, ktery plati i v zahranici (banky snad take maji systemy na cteni SWIFTovych zprav a nezpracovavaji je rucne).
    KOC256
    KOC256 --- ---
    NELLAS: Ja to chapu. A snazim se sdelit, ze pokud by mu pak prislo denne 1000 plateb bez VS, tak jiste by tu pak prisel znovu a daval by jine dotazy.

A dneska pise o Slovensku a zitra bude dotaz na Polsko, Nemecko, Rakousko atd.

Protoze on tomu IT nerozumi a prece to musi fungovat ten QR!
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Jak může Unicredit vůbec fungovat, je mi záhadou.

Přišel mi vcelku nevinný mail, ať si aktualizuji osobní údaje, zrovna jsem měl včera cestu kolem pobočky, tak jsem si řekl, že si to vyřídím, ať to mám z krku.

Pán si ode mne vzal občanku, podíval do systému a silně znejistěl.
    Co že vám to přišlo? Kdy vám to přišlo? Tady máte všechno aktualizované. Ukážu mu mail. Neví si rady, zavolá kolegyni.

Koukají do systému a - tohle si tady zaškrtl ty? Ne, to už bylo (říkal něco o "nastaveno manuálně"). Paní ke mně - jaký máte obrat na účtu - uvedl jsem výši obratu (účet vyžaduje minimální obrat 50 000 Kč pro bezplatné vedení), hm, tady máte zaškrtnuto, že máte (chápu to tak, že myslí asi moc) velké obraty. Chce vidět ten mail, co mi přišel, znova ukazuji - neví si rady, co s tím.

Ke kolegovi: tak to všechno zkontroluj, já zítra zavolám na centrálu....

Jo, Unicredit fakt drží pohromady pomocí gumičky, žvýkačky a lepicí pásky. Lituji toho, kdo ji koupí, protože se mu "sesype na hlavu".

PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    MICKEY_MOUSE: Když to přirovnám ke světě počítačům, je to jako bys chtěl napsat program, který bude fungovat na PC, Apple i Amize. Ne, že by takové pokusy v minulosti nebyly, pamatuji si, že existovaly hry, které měly instalační CDčko, co šlo strčit do PC i MAC, protože obsahovalo instalační soubory pro obě platformy, ale nebylo to úplně bezproblémové, někdy se musely do počítače stáhnout různé ovladače, atd.

A tohle je přesně ten případ. Existuje český bankovní standard a - třeba - ten slovenský. A nejsou navzájem kompatibilní. Asi by šla naprogramovat platební brána, která by si s tím nějak poradila, ale nejspíše by to vyžadoval nějakou spolupráci ze strany uživatele (třeba manuální volbu "chci využít český kód" x "chci využít slovenský kód"), čímž by se odstranila ta jednoduchost a blbuvzdornost. To už není o tolik jednodušší, než zkrátka napsat "pošlete platbu na toto číslo účtu s tímto variabilním symbolem"
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    KOC256: Tak to pole (VS) bude německá banka ignorovat, což je to, co ti tu Mickey už poněkolikáté opakuje. Každopádně tu jde především o slovenskou banku / platby ze Slovenska, a ty VS umí.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    MICKEY_MOUSE:
    A co když moje slovenská banka nerozumí 100CZK. Neumí je převést a ani neumožňuje platbu v dané měně? Když těch plateb budeš mít 1000 denně, tak je ani nebudeš chtít párovat ručně. VS je český výmysl. Kam ti to VS uloží Němec. Vlastně on ani nepřečte X-VS pole, protože ho nezná...

MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    KOC256: Jaký je problém s měnou? Každá má přece svou jednoznačnou zkratku, která v tom QR kódu je. VS se taky může a nemusí při platbě uplatnit s ohledem na to, kdo komu kam platí. Mně asi pořád uniká, co tu řešíme. QR kód přece není nic jiného, než seznam hodnot, a stačí, aby v něm byly všechny potřebné pro libovolnou platbu, např.:

Částka:100, Měna:EUR, Číslo účtu:123456, Banka:XXYY, Stát: SK, IBAN: XYZ..., VS:12345 atd.

A transakce si z těch informací jen vezme ty, které potřebuje a zbytek může ignorovat. Všechny ty údaje jsou přece běžný standard a žádné další "nevím co ještě" snad ani neexistuje.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    MICKEY_MOUSE:
    a měna?
    a specifický způsob interpretace VS?
    a nevím co ještě...
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    VLASTIS: Díky za tip. Já ale nechci zkoumat, co se kde generuje. Nejsem programátor ani to programovat nebudu. Jsem uživatel, který se ptá, jestli některá platební brána umí platby v různách měnách, tuzemské i zahraniční, QR kódem, protože tak, jak to nabízí ta moje, to akorát mate zahraniční klienty.

Přijde mi přitom divné, že to (zřejmě) je takový problém, když do QR kódu jde zadat kupa informací a stačlo by, aby tam byly všechny potřebné a brána/banka si z toho vždy vzala to, co potřebuje. Přece není žádný problém mít v QR kódu klasické číslo účtu i IBAN, to přece není nic proti ničemu ani žádná velká programátořina nastavit, ať si brána/banka vybere. Případně ať se IBAN z čísla účtu snadno vypočítá, to dělá kdejaký web. Takže pokud mi něco zásadního neuniká, nevidím nikde žádný reálný důvod, proč by to nemohlo jít úplně jednoduše řešit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam