• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    KOC256: Jaký je problém s měnou? Každá má přece svou jednoznačnou zkratku, která v tom QR kódu je. VS se taky může a nemusí při platbě uplatnit s ohledem na to, kdo komu kam platí. Mně asi pořád uniká, co tu řešíme. QR kód přece není nic jiného, než seznam hodnot, a stačí, aby v něm byly všechny potřebné pro libovolnou platbu, např.:

Částka:100, Měna:EUR, Číslo účtu:123456, Banka:XXYY, Stát: SK, IBAN: XYZ..., VS:12345 atd.

A transakce si z těch informací jen vezme ty, které potřebuje a zbytek může ignorovat. Všechny ty údaje jsou přece běžný standard a žádné další "nevím co ještě" snad ani neexistuje.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    MICKEY_MOUSE:
    a měna?
    a specifický způsob interpretace VS?
    a nevím co ještě...
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    VLASTIS: Díky za tip. Já ale nechci zkoumat, co se kde generuje. Nejsem programátor ani to programovat nebudu. Jsem uživatel, který se ptá, jestli některá platební brána umí platby v různách měnách, tuzemské i zahraniční, QR kódem, protože tak, jak to nabízí ta moje, to akorát mate zahraniční klienty.

Přijde mi přitom divné, že to (zřejmě) je takový problém, když do QR kódu jde zadat kupa informací a stačlo by, aby tam byly všechny potřebné a brána/banka si z toho vždy vzala to, co potřebuje. Přece není žádný problém mít v QR kódu klasické číslo účtu i IBAN, to přece není nic proti ničemu ani žádná velká programátořina nastavit, ať si brána/banka vybere. Případně ať se IBAN z čísla účtu snadno vypočítá, to dělá kdejaký web. Takže pokud mi něco zásadního neuniká, nevidím nikde žádný reálný důvod, proč by to nemohlo jít úplně jednoduše řešit.
    QUIP
    QUIP --- ---
    GHOSTSTALKER: Zminku o rolling month na webu vidim jen u ATM. Ale budiz. Stejne nevidim, jak dosli k tomu, ze muj rolling month je od / do 6. Prvni ani treti transakci jsem neudelal 6., ale bylo to 15. a 20.. Takze porad povazuju za problem, ze to v te aplikaci nikde videt neni.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    QUIP: Ale prosim te, to, ze na limity plati rolling month, maji uvedene v ceniku na webu.

A ze je to rolling month, afaik neznamena, ze bys to mel vzdy od 6. do 5. dne mesici - znamena to, ze pokud kdykoli nastane situace, ze jsi za posledni mesic udelal 3 nakupy, tak jakykoli dalsi bude zpoplatnen.
    QUIP
    QUIP --- ---
    GHOSTSTALKER: Psal jsem na support. Nejdriv mi bot Rita posilala naprosto nesmyslne odpovedi. Tak jsem to za pul dne zkusil znovu a Tim uz mi dokazal po asi 10 minutach zjistit, ze je to skutecne rolling month a ze u me je to od 6. dne v mesici. Tak jsem se ho ptal, kde to muzu zjistit, od kdy do kdy to je... no, nemuzu to zjistit. Nikde to pro uzivatele dostupne neni. Bravo. Rolling month je i na dalsi limity, jako vyber z bankomatu atp. kde to clovek taky asi nijak nezjisti (dost blby). Ale jak je to u card spending limit, to mi nedokazal odpovedet. Tam je napsane "spent this month". Podle toho, ze tam nemam zapocitanou sobotni platbu to vypada, ze to je kalendarni mesic. (to je zase bordel)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Pak je spoustu míst, kde jinak než fyzickou kartou zaplatit nejde.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ADAM: no a to já jsem zase rád, že mám kartu zvlášť, že při placení nemusím řešit, jestli mám nabitý mobil, navíc žonglování s mobilem u kasy je nejlepší způsob, jak ho rozbít. Naštěstí banky nabízejí obě možnosti, tak si každý může vybrat.
    Pak
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    FORTRESS: Jo, vysoka vaha, to je presne to, co u veci, ktere nosim denne po kapsach, ocekavam :-D.
    QUIP: AFAIK je to plovouci mesic, tj. nikoli treba 1. az 30.11., ale po sobe jdoucich 30 dni.
    MTHU
    MTHU --- ---
    KOC256: Otázka je, jak se ty půjčovny budou stavět k téhle konkrétní kartě. Nebude mít embos ...
    KOC256
    KOC256 --- ---
    ADAM:
    Zrovna k tomu k čemu ji používám - půjčování aut, se pořád hodí mít ji v ruce.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    MICKEY_MOUSE: Hm, koukam, ze ani u nas nemame QR kod pro SK prevody. Optam se kolegu.
    NELDE
    NELDE --- ---
    ADAM: Plus stále se hodně platí embossem nebo průtahem či vložením čipu. Každá druhá čtečka v US obchodech vyžadovala průtah - po pár dnech se na čip nebo přiložení (pokud bylo dostupné) rezignoval v rámci úspory času.
    Osobně nechci Apple nebo Googlu svěřit svoje bankovní detaily - pokud vím, je to propojené s platbami jim samotným, což z nich nedělá nezávislé organizace.
    ADAM
    ADAM --- ---
    NELDE: asi jak pro koho...
    NELDE
    NELDE --- ---
    ADAM: To je hodně odvážné tvrzení.
    U některých karet je chceš mít fyzicky, protože to znamená status.
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    ADAM: To jsem taky říkal, ale slibujou si prej že jak bude hezká a těžká (15g) že jí člověk bude rád používat.
    ADAM
    ADAM --- ---
    FORTRESS: to je nanic, karta už patří do mobilu...
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    MICKEY_MOUSE: imho se v rámci platby udává i měna , takže pro platbu v CZK musíš mít jiný kod nez pro v EUR

zkus prozkoumat toto:

by square generator
    https://bsqr.co/generator/
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    WEWERKA: Nic takového brána nenabízí. Jen různé platební metody, ale už žádné další specifikace. Já jim i ohledně toho psal, že Slováci nemohou platit QR kódem, ale řekli mi na to, ež to je možné a že se na to zkusí podívat. Už to je ale pár týdnů a nic, proto zjišťuji, jak to funguje jinde (GoPay, PayU apod.). Na to mi zatím nikdo neodpověděl.
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    Byla u mě bankéřka z Erste a prej budou postupně vyměňovat kreditky za ty kovové jako má Revolut. Na přední straně má být snad jen jméno držitele, u Wealth managment klientů jen monogram.
    ADAM
    ADAM --- ---
    KOC256: tak pry to je za mesice spren, zari rijen a tam mam prumerny prijem pod 70tis :(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam