• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    KOC256
    KOC256 --- ---
    CAMELLA: No to je mi jasne. Ale z pohledu IT, jaky je problem to udelat variabilni? Tedy presne tak jak to jde naklikat (ale neulozi se to).
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    KOC256: co vím, tak tohle nastavení vynechání platby je kvůli placení školních výdajů dětem, kdy prostě nechceš platit kroužky/obědy o prázdninách :)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    VLASTIS:
    Aha. No neviděl jsem to. Díky. Takže beru zpět, že to nastavil dobře. Takže jasný BUG. Věděl, že je prosinec 2019 a sám nastavil, že tedy další datum je 18.1.2019 místo 18.1.2020 :o)
    VLASTIS
    VLASTIS --- ---
    KOC256:
    Tak uz to vidis? 2019
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Tak další možnost byla existující trvalák, nastavit tak, aby se tvářil, že tento měsíc již proběhl. Tedy chci nastavit, že se nebude provádět 26. tý den, ale 18. tý den. Logické ne? Korektně se SÁM nastaví Datum další platby na 18. 1. 2020, ale po uložení to dopadne takto.

KOC256
    KOC256 --- ---
    Měl jsem taková "jednoduchý" vánoční UC...

Okamžitě provést trvalák z mBanky (běžně plánovaný na 23. den) na Erste a pak okamžitě provést trvalák z Erste na AirBank (běžně plánovaný na 26. den).

V mBance jsem čekal nějaké kotrmelce a nakonec jsem si trvalák "omylem" zrušil a musel navést znovu. Ale to přičítám tomu, že jsem s tím zápasil na mobilu (IB APP + IB web)...
    Dneska zápasím u ERSTE. Taky chybí možnost provést okamžitě... Ale našel jsem skvělou možnost "nepravidelného trvaláku", kde ale mají možnost zaklikávat libovolné měsíce, ale funguje to jen pro kombinace červen+červenec a nebo červenec+srpen. Proč jako? :D

NELDE
    NELDE --- ---
    HARALD: Dneska jsme to otevřeli v Equa, zatím v pohodě. Dokonce by prý uměli i US, jedině embargo by byl problém.
    HARALD
    HARALD --- ---
    NELDE: A jak to nakonec dopadlo?
    NELDE
    NELDE --- ---
    HARALD: Psal jsem, že Ind. Tedy žádné embargo nebo sankce, na green card jsem se ptal a nemá (FATCA se tuším aplikuje i na její držitele).
    Peníze budou putovat do Indie, ale přes devízovku, takže převody po ČR
    ČSOB jsem mu pro posílání peněz do exotiky říkal taky, ale devizovkou to řeší asi OK.
    HARALD
    HARALD --- ---
    NELDE: Nevím, kam zmizela moje odpověď.

Pokud se na toho cizince vztahuje FATCA (nejčastěji Američani) tak ti ho vezmou jenom velké banky a to jen obvykle na jedné pobočce v kraji. Je s tím hrozného papírování při založení i po něm.

Pokud je zemí, na která se vztahují embarga a sankce, tam záleží na zkušenosti dané banky. KB aktuálně je hodně opatrná a spíš ti to odmítne. V jiných bankách situaci neznám.

Ve zbytku záleží na konkrétní pobočce, jak tam lidi umí jazyky, případně posílají na pobočku specializovanou na cizince.

Každopádně je ještě dobré vědet, kam do zahraničí bude chtít převádět. Pokud po eurozóně, tak to je jedno, protože od pondělka budou všude sepa platby za cenu domácích. Pokud to je nějaká exotická měna, tak nejlepší kontakty na korespondenční banky (a tím nižší poplatky) mají KB a ČSOB.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    PATRIKCHRZ: No me se to netyka. Jen mi to zacalo vrtat hlavou...
    Bo jsem to nejprve pochopil jako nevyhodu, ale nyni tim ze to je uz zdanene mi to naopak prijde jako vyhoda. Bo asi neznam OSVC co by danil tento druh zisku...

Muj pripad je mBank business, takze 0%...
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ...myšleno u podnikatele, samozřejmě. U soukromé osoby se zdaněné úroky znovu nedaní
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    KOC256: úrok do DP určitě patří. Jen si nejsem jist, jak je to s tím již zdaněným, jestli máš zkrátka smůlu a musíš ho danit znovu, nebo jestli zaplacenou daň započteš, to by ti měl říct tvůj daňový poradce. Vzhledem k mizerným úrokům na běžných účtech bych to asi neřešil a klidně zdanil znovu.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    PATRIKCHRZ: Jeste k prvnimu odstavci. Chapu to spravne, ze pokud bych mel zisk z uroku, tak se automaticky nedani a musim davat do DP.
    Ale na soukromem se automaticky dani, takze do DP je nebo neni treba neco davat?
    R_G
    R_G --- ---
    Nedavno jsem resil ucet pro cizince v KB. V Praze vsechny pozadavky preposilaji na Vaclavak a -- otresna zkusenost, rozhodne nedoporucuji.
    NELDE
    NELDE --- ---
    NUSIK: Equa vypadá, že má vše i v AJ, jen na pobočce moc AJ neuměli.
    NELDE
    NELDE --- ---
    CAMELLA: Unicredit jsem mu řekl jako bnku, které se vyhnout (-;
    NUSIK
    NUSIK --- ---
    NELDE: Equa je myslim dostatecne English friendly, zena kazdopadne nemela a nema zadnej problem
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    NELDE: zde opovrhovaná UCB má pro cizince celé international clients centre v pobočce na Náměstí republiky. Zkusila bych to tam.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: Přepnout IB do AJ umí třeba FIO, ceník v AJ asi nemá, ale základní služby jsou zdarma, tak skoro není co řešit. Ale nejspíše bude patřit k těm bankám, co moc na "extra fíky" nejsou, takže zde bude spíše problém ten účet založit.
    NELDE
    NELDE --- ---
    NELDE: Fakt nemáte někdo zkušenosti? Docela mě překvapilo, kolik bank nemá ani stránky v angličtině. Asi bych měl napsat požadavky nad rámec běžného účtu: to je hlavně IB a ceník v angličtině.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam