• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    PATRIKCHRZ: to sledování polohy je dobré na prevenci zneužití karty, aspoň z toho něco něco má uživatel když už ty informace sbíraji a prodaji
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Abych na Revolut jen nenadával. Trochu mi vadí, že mě šmíruje, když jsem včera přijel na pražské letiště, tak mi hned napsala, jestli nechci cestovní pojištění, ale zase se mi líbí vlastnost, že když někam přiletím, přijde mi do aplikace zpráva o aktuálním kurzu. I když bych raději uvítal kurz za 100 CZK, než kolik CZK zaplatím za 100 jednotek místní měny. Ale to je věc zvyku.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Zrovna THB patří mezi měny s nejvyšší přirážkou mimo burzovní dobu. Zatímco vybrané měny mají 0,5 %, většina 1 %, tak THB a UAH mají 2 %.
    Stejně jako UAH nevidím THB mezi měnami, které je možné směnit "dopředu" .

Navíc v Thajsku si bankomaty účtují cca 6 USD při výběru zahraniční kartou, tam se vyplatí měnit ve směnárně. Pokud si vezeš USD, tak velké nominální hodnoty. Za 100 USD bankovku dostaneš víc, než za pět dvacetidolarovek.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    PATRIKCHRZ: ja si revolut pořídil kvůli lepšímu kurzu na vybírání z bankomatů v ne eur zemích, konkrétně Thajsko. na to to bude doufám dobrý.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ASACHI: třeba tohle "Kurz je vzdy nizsi, nez uvadeny na cnb.cz" mi přijde jako logický nesmysl. ČNB vydává pouze kurz deviza-střed, je logicky nemožné, aby někdo vždy prodával devizy levněji a vykupoval za více, než je středový kurz. Jednorázově to možné je a to díky tomu, že ČNB vyhlašuje kurzy jedenkrát denně a pokud dojde k pohybu během dne, je možné koupit levněji nebo prodat dráže, ale určitě ne vždy. Pokud by to někdo takto měl (nejspíše kvůli špatnému nastavení, byl by to zlatý důl)

Při platbě sleduješ 2 veličiny. Kurz a poplatek. Třeba u USD, pokud ti Revolut neúčtuje poplatek, těžko najdeš konkurenční řešení. U EUR, alespoň pro převody v rámci EU můžeš bez poplatku (nebo za poplatek v řádu korun) platit už ze všech českých bank, jde tedy o kurzy. Devizovky (ale třeba už i Moneta ve své aplikaci) mají u EUR kurz jednotky haléřů od středu a je možné i vyjednávat.

S tou platbou - SEPA je v pohodě, ale u korunové jsem čekal asi týden a jeden z diskutujících ve fóru dokonce týdny dva (nejspíše došlo k výpadku jedné periody). To už může být problém. Ano, řeší to Premium tarif, ale ta stovka pak snižuje výhodnost kurzů, pokud tedy každý měsíc nepřevádíš 10 tisíc eur a víc. A zase když bych měnil desítky tisíc eur, tak si rozhodně vyberu společnost, na kterou si můžu došlápnout s pomocí finančního arbitra a ČNB.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    NELDE: no myslím, že základní problémy ta Premium verze neřeší - typicky AML ověřování, podléhání ČNB a rozumný lokální support. "turbo" transakci můžeš mít i bez Premium verze (i když placenou).
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    ASACHI: Ja mam na Patrikovo doporuceni EasyChange a opravdu skvele sluzby, rychla komunikace atd. Nikdy jsem nemel problem. Menim jednotky tisic EUR --> CZK, nepravidelne, ale "mnohokrat" za rok. Celkove mi FIO a k tomu EasyChange skvele vyhovuje. Mam teda ucty i u dalsich bank, ale pristupem, ebankingem, konzistentnosti v podminkach atd. se mi FIO libi opravdu nejvic. Jako hlavni ucet v CR ale vyuzivam AirBank.
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: A není to tak trochu záměr od Revolutu? Abys jim platil za premium verzi, kde tyhle omezení a problémy možná nejsou?
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    Takhle jsem nad tim neuvazoval ... o curve jsem do dneska nevedel ani.
    Co byste mi treba doporucili?

Platim SEPA / SWIFT platby cca 3x-4x tydne v EUR + USD ve vysi cca 20K USD mesicne.
    Vsechny kurzove prevody delam na revolutu a krome poplatku +-100kc za mesicni premium verzi me to nestoji ani korunu. Kurz je vzdy nizsi, nez uvadeny na cnb.cz

Je mi uplne fuk jestli ta platba dojde za 1, anebo 2 dny. Podstatne je, aby na druhou stranu dorazil korektni reference number (variabilni symbol).
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Jinak jeden ze zajimavych UC s revolutem je, si v klidu domova menit za vyhodne kurzy a preposilat treba na EURovy ucet na RB, kde pak vybirat kdekoliv ve svete zdarma bez ohledu na tyden/vikend/poplatky.

Jinak jak pise mezi radky Patrik, je treba vedet co a jak je to dobry sluha, ale spatny pan...
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Poslední příspěvek, platba z Revolutu v CZK, doba vypořádání 2 týdny
    Revolut - zkušenosti - FinExpert.cz
    https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?f=316&t=1239073&start=2790
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ASACHI: Revolut bych přirovnal ke směnárně v Kaprovce. Nejlepší marketing, ale jsou výhodnější nabídky.
    Má řadu pastí, mimo jiné špatně implementovaný AML, což vede k blokacím účtů (v tu nejméně vhodnou dobu), převod je někdy do druhého dne a jindy nestačí týden, přirážka mimo burzovní dobu.
    Kromě toho, někdy člověk potřebuje, aby platba přišla a odešla z účtu na jeho jméno bez nutnosti doplňování dalších symbolů (bohužel ne vždy se lze u adresáta spolehnout, že správně vyplní variabilní či jiný symbol).

Podle konkrétního způsobu použití lze pak zvolit odpovídající nabídku. Mě přijde třeba zajímavá Unicredit s kartou napojenou na CZ i EUR účet. Platby v CZK se strhnout z CZ účtu, platby v cizích měnách jsou kurzem asociace MasterCard (tedy velmi blízko středu) převedeny na EUR a strženy z EUR účtu. K tomu všemu je to český účet, tj. případný spor lze řešit s finančním arbitrem (již mám tu zkušenost a to i u Unicredit, kde jsem spor vyhrál) či ČNB.

Ano, přiznám se, že tíhnu k tomu využívat společnosti (mimo jiné mám smlouvu s devizovkami Easychange, Fortissimo (zrovna dnes jsem přes ně posílal 117,96 PLN na polský účet - kurz nic moc, celkem 721 Kč, ale zase bez poplatku, což u takto malé platby je důležitější) i Akcenta), které jsou pod dohledem ČNB, před těmi, které mají akorát podporu na chatu a kde se v případě problémů můžu obrátit tak akorát na hlavní nádraží :D.

Ale samozřejmě mám i Revolut i Curve, ale využívám je jen na věci, na které se mi hodí, pokud přibližně podobně vyjde společnost pod dohledem ČNB, zvolím raději tu.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Mi přijde curve kurzově nastejno, bez opruzu s dobíjením...
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    PATRIKCHRZ: ono stejne je porad nejlepsi mit normal ucet CZK + revolut ...
    pac stejne revolut ma porad superior kurzy a sluzby ...
    maj zdarma i SWIFT platby
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Od 15. prosince, kdy si české banky nesmí za eurové platby typu SEPA účtovat víc, než za korunové, tak klesá význam mít účet v eurozóně, stačí eurový účet u české banky, ke kterému jde vydat karta.
    Jsou sice případy, kdy se účet v eurozóně hodí víc, ale ten nejpalčivějši problém (vysoké transakční poplatky) byl vyřešen
    R_G
    R_G --- ---
    JTP: Kontaktni adresu potrebujes kvuli karte, ale neni treba se prokazovat adresou bydliste (k tomu se musis prihlasit na uradu etc.). Jeste jsem zapomnel dodat, ze vse muze probihat i v anglictine.
    JTP
    JTP --- ---
    R_G: A jak se dá o ten účet požádat? Po mně to chce kontaktní adresu v Německu, kam můžou poslat kartu. Píšou, že Česko zatím nepodporují.
    NELDE
    NELDE --- ---
    ADAMM: To asi nemohli. Ale občas stačí, že ti to dočasně zabaví nebo tě budou vyšetřovat s ohledem na původ těch peněz. Máš-li u sebe papír o vyzvednutí, tak asi bez problémů.
    Ono to popsané nařízení vypadá na AML. Takže je hlavní, aby věděli, že to vezeš - kdybys to vozil pravidelně, tak po tobě půjdou.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    NAVARA: no to v článku je "vnitrostátní let" - a prostě mi hlava nebere, že by ti mohli policajti nebo nějaká agentura zabavit jen tak cash a bez soudu nebo obvinění ti ho prostě nevrátit.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    BIMBAS: Není to úplně košer - ale nebylo by možné k tomu účtu vydat platební kartu, tu, že by ti poslal a s ní potom zde platit? Záleží ale na směnném kurzu vietnamské banky.

Jestli půjde o drobné čásky, tak převody moc nepřichází do úvahy (velké fixní náklady).

První si zjisti devizové předpisy v zemi. Pak o jakou částku má jít. On se nebude vracet občas do CR, že by s sebou přivezl hotovost?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam