• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    GHOSTSTALKER: Pro zajimavost, mezi lety 2008 a 2017 vrostla cenova hladina o 13,7 % (CPI 2008=90,7; CPI 2017=103,1) "navzdory" rustu penezni zasoby (M3) o 56,4 % (z cca 2,7 bil. na konci roku 2008 na 4,2 bil. na konci roku 2017).
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    QUIP: No rozhodne ne ty hodnoty, co byly v letech 2009 az 2011. CNB ma (podobne jako rada dalsich centralnich bank) inflacni cil 2 % s tolerancnim pasmem 1 bodu. Miru inflace v rozmezi 1 az 3 % povazuji za normalni, udrzitelnou, neskodlivou.
    QUIP
    QUIP --- ---
    GHOSTSTALKER: Co je nadmerna inflace?
    2007   2.8%
    2008   6.3%
    2009   1.0%
    2010   1.5%
    2011   1.9%
    2012   3.3%

Pod 1% byla az po roce 2014
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    NELDE: Ne.

A vlady predevsim chteji zachranit nabidku. O tom, ze by byl problem s poptavkou, jsem neslysel (lide by radi utraceli, chodili do restauraci, do divadla atd.).

A ne kazde pumpovani penez do ekonomiky vede k (nadmerne) inflaci, staci se podivat na leta po financni krizi.
    NELDE
    NELDE --- ---
    ZBYNEK: Jasně, ale nebude to vlivem sazby ČNB (-;
    Chtějí zvýšit poptávku, což by bylo super - kdyby pak měli jak ty peníze zase odčerpat. Myslím podle potřeby - 10 leté státní dluhopisy aktuálně moc nepoletí. Jediný možný investor je právě ČNB, ta má ale tuším zákaz nákupu vládních dluhopisů, ne?
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    NELDE: Víceméně souhlasím, až na tu inflaci - všechny vlády i centrální banky už mluví o pumpování peněz do ekonomiky a to inflaci akorát podporuje. Necháme se překvapit...
    NELDE
    NELDE --- ---
    ZBYNEK: Napsal, že mě to osobně vyhovuje, tím neříkám nic o tom, jestli to považuji za správné.

Mimochodem to považuji za správné. Sice asi dojde k devalvaci, ale furt máme úroky na Eurozónou, takže nic drastického, ono v současnosti to není nikde moc vysoko. Poté, co ta omezení jsou víceméně všude v EU, tak by ten kurz neměl klesat.

Inflace moc nehrozí, není totiž poptávka, neutrácí se (kromě potravin) - spíše hrozí deflace, protože bude převaha výrazná nabídky. Takže nechceme, aby lidé spořili.

Podniky budou potřebovat půjčky, aby přežili a časem rozjeli prodej (už rozjíždí eshopy), jednak jim naše vláda moc nedá (protože na to nedosáhne AF (-;), jednak to bude omezené a jen pro někoho. Čím nižší úroky budou na úvěrech, tím lépe.

Ale chápu, že kdo má úspory, tak by je rád úročil výše bez ohledu na to, jestli to ekonomice ublíží (-;
    QUIP
    QUIP --- ---
    I v této náročné době plné změn a nečekaných situací přicházíme s dobrou zprávou. Na každý váš nový měsíční vklad až do výše 100 000 Kč, který na své ING Konto převedete, získáte zvýšenou úrokovou sazbu 2 % p. a. na 6 měsíců.
    Spořicí účet | ING Bank
    https://www.ing.cz/konto-stavajici/
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    ZBYNEK: Nemyslím si, že v důsledku tohoto snížení sazeb bude růst cenová hladina. V současnosti je naopak pravděpodobnější, že snížení sazeb bude silněji fungovat přes nabídkový kanál - firmám se sníží výpůjční náklady a budou moci jít s cenami dolu, aby oživily poptávku po jejich produktech.

Nečekal bych ale ani dramatické snižování sazeb na hypotékách; pro úvěry s dlouhou splatností nejsou ani tak rozhodující stávající krátkodobé sazby, jako spíše očekávané sazby v budoucnu. Před pandemií byla výnosová křivka inverzní, teď bych očekával zploštění/návrat do normálu a jen mírný posun křivky směrem dolů.

Samozřejmě je to ale všechno jen věštění z křišťálové koule, vzhledem k tomu, že vše závisí na tom, jak dlouho bude pandemie trvat.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    ZBYNEK: víš prd, co NELDE vidí nebo nevidí. soudě podle historie v téhle diskusi bych řekl, že vidí docela dost. jenže když se řítíme někam do neznáma, kdy je obtížné predikovat prakticky cokoli v delším horizontu než pár týdnů, nemá moc cenu spekulovat nad tím, co nás v globálu čeká. každá krize má svoje poražené a taky svoje vítěze. sračky jedněch jsou hnojivo pro druhé.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    NELDE: Promiň, nemůžu si to odpustit, ale to je typický přístup ovce. Vidíš malou koblihu pro sebe, ale nevidíš ty mega sračky, do kterejch se ponoříme.

Vidíš pidi úlevu na hypotéce, ale na následné inflaci zaplatíš mnohem víc.
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    NELDE: hypotéku mas vazanou na repo?
    NELDE
    NELDE --- ---
    GHOSTSTALKER: Mě to vyhovuje, klesne mi hypotéka. Navíc mi končí fixace.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    A repo sazba je na 1 % p.a. Tak jsem zvedavy, jak rychle Trinity znovu snizi uroceni sve supervyhody.
    QUIP
    QUIP --- ---
    Revolutka je u me na dobre ceste do propadliste dejin. Opet nefunguji platby kartou.

R_G
    R_G --- ---
    R_G: Jen hlasim, ze jsem ve ctvrtek 19.3. z Revolutu poslal penize na ucet u KB a prislo to dnes 24.3., takze 3.-4. pracovni den. U Revolutu je to bez poplatku a u KB to tak bude taky, protoze jde o domaci transakci (prevod CZK z Ceske sporitelny).
    TOM
    TOM --- ---
    NUSIK: myslel jsem to obecně, s OVB Allfinanz zkušenost nemám
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    GHOSTSTALKER: samozřejmě, že nikdy (pokud nedojde k výraznému pohybu kurzu v rámci dne) nedostaneš kurz ČNB. Na prodej je moc "levný" na nákup moc "drahý". Pokud bude daný měnový pár stabilní, budeš nakupovat vždy o trochu dráže a prodávat trochu levněji, než je vyhlášený kurz ČNB.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    PATRIKCHRZ: Srovnavat to s kurzem CNB nedava zadny smysl, dlouhodobe ani kratkodobe. Kurz CNB je jen statisticka velicina, pocitana jedenkrat denne, prumerem kurzu kotovanych bankami v jeden okamzik. Neni to zadny trzni kurz, ani kdybys chtel udelat konverzi presne ve 14.15, v okamziku, kdy CNB zjistuje referencni kotace, nikdy nedostanes kurz rovnajici se kurzu CNB.

Ja mluvim o srovnani trznich kurzu (Revolut na jedne strane a napr. kurz od dealingu banky na strane druhe).
    NUSIK
    NUSIK --- ---
    NUSIK: a ještě teda si za to očividně bere prachy a straší lidi, kteří do toho asi úplně nevidí, aby zrovna v současný době dělali nějaký zásadní investiční-spekulativni rozhodnutí, za mě teda velký špatný, sorry
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam