• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    NELDE
    NELDE --- ---
    ZBYNEK: Napsal, že mě to osobně vyhovuje, tím neříkám nic o tom, jestli to považuji za správné.

Mimochodem to považuji za správné. Sice asi dojde k devalvaci, ale furt máme úroky na Eurozónou, takže nic drastického, ono v současnosti to není nikde moc vysoko. Poté, co ta omezení jsou víceméně všude v EU, tak by ten kurz neměl klesat.

Inflace moc nehrozí, není totiž poptávka, neutrácí se (kromě potravin) - spíše hrozí deflace, protože bude převaha výrazná nabídky. Takže nechceme, aby lidé spořili.

Podniky budou potřebovat půjčky, aby přežili a časem rozjeli prodej (už rozjíždí eshopy), jednak jim naše vláda moc nedá (protože na to nedosáhne AF (-;), jednak to bude omezené a jen pro někoho. Čím nižší úroky budou na úvěrech, tím lépe.

Ale chápu, že kdo má úspory, tak by je rád úročil výše bez ohledu na to, jestli to ekonomice ublíží (-;
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    ZBYNEK: Nemyslím si, že v důsledku tohoto snížení sazeb bude růst cenová hladina. V současnosti je naopak pravděpodobnější, že snížení sazeb bude silněji fungovat přes nabídkový kanál - firmám se sníží výpůjční náklady a budou moci jít s cenami dolu, aby oživily poptávku po jejich produktech.

Nečekal bych ale ani dramatické snižování sazeb na hypotékách; pro úvěry s dlouhou splatností nejsou ani tak rozhodující stávající krátkodobé sazby, jako spíše očekávané sazby v budoucnu. Před pandemií byla výnosová křivka inverzní, teď bych očekával zploštění/návrat do normálu a jen mírný posun křivky směrem dolů.

Samozřejmě je to ale všechno jen věštění z křišťálové koule, vzhledem k tomu, že vše závisí na tom, jak dlouho bude pandemie trvat.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    ZBYNEK: víš prd, co NELDE vidí nebo nevidí. soudě podle historie v téhle diskusi bych řekl, že vidí docela dost. jenže když se řítíme někam do neznáma, kdy je obtížné predikovat prakticky cokoli v delším horizontu než pár týdnů, nemá moc cenu spekulovat nad tím, co nás v globálu čeká. každá krize má svoje poražené a taky svoje vítěze. sračky jedněch jsou hnojivo pro druhé.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    NELDE: Promiň, nemůžu si to odpustit, ale to je typický přístup ovce. Vidíš malou koblihu pro sebe, ale nevidíš ty mega sračky, do kterejch se ponoříme.

Vidíš pidi úlevu na hypotéce, ale na následné inflaci zaplatíš mnohem víc.
    ROMANET
    ROMANET --- ---
    NELDE: hypotéku mas vazanou na repo?
    NELDE
    NELDE --- ---
    GHOSTSTALKER: Mě to vyhovuje, klesne mi hypotéka. Navíc mi končí fixace.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    A repo sazba je na 1 % p.a. Tak jsem zvedavy, jak rychle Trinity znovu snizi uroceni sve supervyhody.
    QUIP
    QUIP --- ---
    Revolutka je u me na dobre ceste do propadliste dejin. Opet nefunguji platby kartou.

R_G
    R_G --- ---
    R_G: Jen hlasim, ze jsem ve ctvrtek 19.3. z Revolutu poslal penize na ucet u KB a prislo to dnes 24.3., takze 3.-4. pracovni den. U Revolutu je to bez poplatku a u KB to tak bude taky, protoze jde o domaci transakci (prevod CZK z Ceske sporitelny).
    TOM
    TOM --- ---
    NUSIK: myslel jsem to obecně, s OVB Allfinanz zkušenost nemám
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    GHOSTSTALKER: samozřejmě, že nikdy (pokud nedojde k výraznému pohybu kurzu v rámci dne) nedostaneš kurz ČNB. Na prodej je moc "levný" na nákup moc "drahý". Pokud bude daný měnový pár stabilní, budeš nakupovat vždy o trochu dráže a prodávat trochu levněji, než je vyhlášený kurz ČNB.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    PATRIKCHRZ: Srovnavat to s kurzem CNB nedava zadny smysl, dlouhodobe ani kratkodobe. Kurz CNB je jen statisticka velicina, pocitana jedenkrat denne, prumerem kurzu kotovanych bankami v jeden okamzik. Neni to zadny trzni kurz, ani kdybys chtel udelat konverzi presne ve 14.15, v okamziku, kdy CNB zjistuje referencni kotace, nikdy nedostanes kurz rovnajici se kurzu CNB.

Ja mluvim o srovnani trznich kurzu (Revolut na jedne strane a napr. kurz od dealingu banky na strane druhe).
    NUSIK
    NUSIK --- ---
    NUSIK: a ještě teda si za to očividně bere prachy a straší lidi, kteří do toho asi úplně nevidí, aby zrovna v současný době dělali nějaký zásadní investiční-spekulativni rozhodnutí, za mě teda velký špatný, sorry
    NUSIK
    NUSIK --- ---
    TOM: kdo je prosimtě ten první pán a proč si myslíš že je autorita? já si přečetl ten post jenom, ale přijde mi, že vůbec neví o co kráčí.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    GHOSTSTALKER: ano, porovnával jsem o s ČNB, ale dlouhodobě. Vím, že kurz stanovuje ČNB jednou denně někdy kolem druhé hodiny odpoledne, pokud se měna více pohybovala, byla samozřejmě odchylka jiná, občas se podařilo nakoupit i pod kurz ČNB, ale dlouhodobě (pracoval jsem tam asi 5 let) lze říct, že jsme se pohybovali kolem toho 1,5 haléře.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    QUIP: Imho ten propad v poslednim tydnu byl vyvolany jen tim, ze v CR byl nejrychlejsi nabeh opatreni proti koronaviru (pocitam do nich i to snizeni sazeb CNB). Dale zprisnovat uz je moc nejde, zatimco ostatni zeme E(M)U nas ted budou dohanet (treba v Italii, nejvice zasazene zemi, doted bylo mozne venku poradat sportovni akce). Takze ocekavam spise stabilizaci ci posileni koruny (tak, jak budou zprisnovana opatreni v ostatnich zemi, coz povede k propadu jejich ekonomik).
    QUIP
    QUIP --- ---
    TOM: Nejsem zadny financni expert, ale myslim si, ze ted uz je asi na smenu pozde. Ta zmena kurzu mi prijde spekulativni (investori se stahuji), ale neni to tim, ze by CZ ekonomika oproti EU nejak vic upadala. To bych rekl, ze je bud nastejno, nebo ze to ve vysledku po tehle koronavirove epizode bude u nas lepsi, nez v okolnich statech. A pak se ten kurz zase vyrovna.

Je to jen moje domenka, muzu se plest a muze se stat, ze za 3 mesice bude kurz 32 CZK za 1 EUR, ale ja si to ted nemyslim.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    TOM: Ulozil bych je na sporici ucet u Trinity. Spekulovat s takovou castkou, kterou navic bude potrebovat na splatku hypoteky, na oslabeni koruny je podle me hloupost.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    PATRIKCHRZ: Od jakeho stredu? CNB?
    TOM
    TOM --- ---
    Až kam si myslíte, že bude padat koruna?
    A co byste udělali se skromnějšími úsporami (lehce pod půl mio) na BÚ, které asi budou koncem roku potřeba na hypotéku? Převedli byte je z CZK na EUR? Většinu jich má dotyčná u České spořitelny, menší část u FIO. Nabízí se převod CZK z ČS (+zrušení účtu) do FIO a potom u FIO převod měny, což by vyšlo bez poplatku a výraznější administrativy. Soudě dle devizových kurzů těch bank (přehlednější srovnávač jsem nevygooglil) mě nic efektivnějšího nenapadá.
    Revolut se mi moc doporučovat nechce, těch drobných nedostatků má IMHO příliš.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    GHOSTSTALKER: když jsem pracoval ve velkoobchodě s hodinkami, tak jsme na CHF dostávali kurz cca 1,5 haléře od středu na 1 CHF (od devizovek)
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    PATRIKCHRZ: Nevim jak devizovky, ale banky stejne podminky jako Revolut nenabizeji. Mam zkusenosti z nedavne doby na euru a odchylka byla deset az dvacet haleru. Je to logicke - kdyby banky klientum nabizely konverze za mezibankovni kurz, tak by ma tom nic nevydelaly; predpokladam, ze nejakou marzi maji i devizovky. Samozrejme, jinou otazkou je, jestli Revolut vubec dokaze zobchodovat castky v radu milionu eur... A pokud resis jen smenu (ne vklad), nota bene velkych castek, tak ti pojisteni vkladu nepomuze.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam