• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    HARALD
    HARALD --- ---
    NELDE: Banky mají korespondenční účty v různých měnách. Banky mezi sebou uzavírají smlouvy o tom v jakých měnách bude jedna fungovat jako korespondenční pro druhou.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    NELDE: Proč by u ČS nemohl být jiný než korunový účet?
    NELDE
    NELDE --- ---
    ELIJEN: CO mě napadá: banka odesílatele zvolila korespondenční banku u nás, ale bohužel zvolila korunový účet (u ČS asi těžko bude jiný). Řešení by bylo zvolit jako korespondenční US banku, která umí poslat peníze tvé bance u nás. Jenže pokud to nebylo z US banky, tak to asi těžko půjde. Možná by to uměla ČSOB prohnat lépe, ale to bys asi u ní musel mít účet. Zkus se zeptat v Air, jestli nemají US korespondenční banku.

Stalo se mi něco podobného pro platbu kartou - Číňan si místo 50 euro (cena na eshopu) strhl částku v yuanech, ještě přepočtenou nějakým divným kurzem nebo zatížené poplatkem. Argumentoval, že podle nějakého lokálního kurzu je to x yuanů a tu částku on zadal své bance, že mu má dodat. Jenže těch konverzí tam bylo více a nakonec to v korunách bylo o hodně více, než je kurz euro (z 50 euro bylo skoro 2000 Kč - více než je cena u nás). Reklamce u mojí banky prošla a peníze mi nakonec vrátili (zůstalo mi i zboží, které mezitím došlo a které jsem neměl jak zaplatit).

Asi by prošla reklamace u banky odesílatele, že ti došlo méně, než kolik poslali - pošli jim screen shot, kolik ti přišlo. Musí ale odesílatel chtít - musí to být ale významná částka, řekněme 100+ USD. A po reklamaci je to na tobě najít jinou kombinaci korespondenčních bank, aby to prošlo bez poplatků.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    PATRIKCHRZ: Tady někdo další (dlouhy.dejw) na finexpert měl podobný problém a prý to nějak vyřešil. Nechceš se ho zeptat? Já tam nemam účet :)

Převod USD do ČR - FinExpert.cz
    https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?f=316&t=1260269&st=0&sk=t&sd=a&start=60

U mě jede o úplně stejné číslo účtu: 2001141349/0800. Docela by mě zajímalo, jestli je to přímo ČS nebo se takhle snaží vydělávat nějakej jinej šmejd.

GHOSTSTALKER: Ono se jedná o dlouholetého klienta, od kterého ze stejné banky všechny platby chodili v pořádku až do začátku roku. Řeším to s ním a on s jeho bankou, ale vymáhat to po něm zatím nijak nechci. Hlavní pro mě je, aby další platby už chodili v pořádku.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ELIJEN: stalo se mi něco podobného, ale s eury.
    Znáte někdo ZPS PZSUN 1236? - FinExpert.cz
    https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?f=316&t=1306853&p=12548422#p12548422

Vzhledem k tomu, že nejde o velkou ztrátu a jsem rád, že druhá strana peníze poslala a nedělala ofuky s voucherem, posunutím termínu nebo něčím podobným, myslel jsem, že to nebudu řešit (že jde asi o chybně zadanou platbu). Jestli to budeš řešit, budu rád, když mi pošleš SZ.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    ELIJEN: Já bych to, čistě z právního pohledu, řešil s odesílatelem - ten ti měl zaplatit určitou částku v USD, a pokud ti přišla částka nižší, nesplnil svou povinnost/měl by rozdíl doplatit.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    Nemáte někdo zkušenosti s příchozí platbou v USD (SWIFT), která se místo v USD přičte v CZK?

Korespondenční banka (nějaký účet u České spořitelny) platbu převedla na CZK a dále poslala na můj USD účet. Díky dvojímu převodu jsem přišel asi o 6% z nemalé částky.

AirBank mi s tím prý nemůže pomoct a mám to řešit s odesílatelem. Odesílatel mi ukázal SWIFT message, kde jsou zadány USD a prý to mám řesit s mojí bankou.

U koho to mám reklamovat?
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    QUIP: Díky za vysvětlení, po ránu mi to ještě nemyslí.
    Určitě to hrozí u předplacenek a určitě to nehrozí s rámcovkou, kde se bez podpisu nic nezmění ;-)

U autorizačních SMS bych se víc bál útoku na úrovni protokolu SS7...
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    OMNISLASH: (tedy ten webovy)
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    dzorz opet v prdeli
    QUIP
    QUIP --- ---
    ZBYNEK: Predpokladam, ze jde o to, ze je ted az prilis jednoduche prevest cislo na jinou SIM a pak se diky tomu dostat k overovacim SMS k cizimu uctu. Uz pred casem jsem na tohle tema cetl dost neprijemne blogposty ze zahranici. Kde nekomu totalne vysali ucet, bitcoin penezenku atd. A prave diky tomu, ze v te zemi byl velmi jednoduchy a rychly zpusob prevodu cisla na jinou SIM.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    RATTKIN: Asi jsem slepej, ale nevidím tam žádné relevantní informace...
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    nepoužívat už nikdy ověření přes sms.
    banku která neumí vypnout sms ověřovací kódy zrušit.
    sms kódy je možné použít maximálně tak na bazoši, pokud tam neprodávám velké objemy peněz

forum.odorik.cz / forum.4smart.cz • Zobrazit téma - Nové možnosti portací od 1.4.2020
    http://forum.odorik.cz/viewtopic.php?f=14&t=4806
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    CASTER
    CASTER --- ---
    Jo, ted uz me to nechalo prihlasit, ale predtim varovani, ze o vikendu bude planovany vypadek. Tenhle asi planovany nebyl :)
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    OMNISLASH: To vetsinou delaji o vikendu, ne?
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    WEWERKA: i platba24 se jim jebkala. psali o nejake planovane udrzbe a zkvalitnovani sluzeb.. coz je popravde mozne, ze se tam auto placne pokazde, kdyz je nejaky vypadek :)
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    Posledni dva dny zlobi George, vzdycky hodinove vypadky. Vcera 3, dneska zrejme teprve 2. Nemate nekdo blizsi info?
    NELDE
    NELDE --- ---
    RATTKIN: Hlavně je to i o výkonu, velké objemy dat dělat online a bezpečně je prostě náročné na zdroje. Je mnohem rychlejší jet menší dávky, kde je menší režie.
    Ale asi by nebylo tak náročné na systémy, aby se obchodní den rozšířil. Jenže ono to bankám možná i vyhovuje, když místo 5x9 přejdeš na nějakých 7x20, tak jenom support má trojnásobný rozsah. A porotože je to provázané, tak bys musel mít ten support pro většinu bankovních systémů - a to jsou stovky aplikací v každé bance. V komerční firmě to může outsourcovat, ale bankám to vesměs nedovolí regulátor.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    PATRIKCHRZ: kamarád Aleš? :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam