• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    EDERA
    EDERA --- ---
    NELDE: A jaký výnosy má banka z toho, že tam jednou za měsíc 15 tisíc doputuje a tři odchozí platby po 5 tisících odejdou? Oproti tomu, když tam dejme dvěstě tisíc v klidu leží a s tím účtem se nic neděje.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    KOC256: mně to takhle přímo řekla osobní bankéřka, když mě nutila do životního pojištění a investic. A několika lidem kolem mne ten účet opravdu vypověděli, resp. převedli na obyčejný. Já to zachránil přes ombudsmana ČS.

NELDE: nemám, pokaždé letím s někým jiným, hodně často s nízkonákladovkami.
    NELDE
    NELDE --- ---
    KOC256: Spíše je tam logika, že když už to máš, tak to použiješ a mají nějaké výnosy. Čekat na zapomenutí by jim moc nevydělalo.

BROZKEFF: Musíš mít ty peníze na dostupném účtě plus se tomu věnovat - hlavně hllídat podmínky, jaké jsou požadavky a co za ně máš. Ty bonusy jsou totiž nenárokové, tedy je mohou kdykoli změnit.

PATRIKCHRZ: To nemáš status od aerolinek, abys měl salónky od nich?
    KOC256
    KOC256 --- ---
    EDERA:
    na toto přesně čekají :) (až někdo zapomene)
    EDERA
    EDERA --- ---
    Mně teda jsou celkem šumák nějaký výhody typu vstupu do salonků na letišti, ale nechce se mi zaplatit na poplatcích dvanáct stovek jako vloni v UniCredit (ano, moje blbost, měla jsem to víc hlídat). Rušit ten účet taky nechci, protože by to znamenalo řešit řadu dalších věcí, které s tím souvisej, tak holt ho zařadím do koloběhu trvalých příkazů.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    PATRIKCHRZ:
    "pokud je klient nekoupí, účet mu vypoví"

Vycházíš jen ze své zkušenosti nebo to je pravidlo?
    Protože ty jsi celkem známá exponovaná osoba, takže bych tě nebral úplně za etalon standardu ;-)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    87HIGHFLYER: přesně. A pak jsou i tací, co pojedou autobusem celý den od jezera Titicaca přes La Paz do Ariky, pak půjdou 5 hodin v noci po dálnici z centra Ariky na letiště, aby ušetřili 10 tisíc pesos za přespání v hostelu a stejnou částku za taxi, pak lowcostem do Santiaga, kde konečně využijí vstup do salonku, aby se mohli po nějakých 30 hodinách na cestě konečně vysprchovat a převléct, pak v business s Aviankou do Bogoty, aby pak v první třídě s Lufthasou z Bogoty do Frankfurtu nedělali ostudu :)

CASTER: salonky zdarma má Erste Premeir (6 vstupů Lounge key) a ČSOB Premium (4 vstupy Lounge key), v obou případech stačí plnit obrat, byť ČS se po čase snaží nutit do pro banku výhodných produktů (životní pojištění, investice) a pokud je klient nekoupí, účet mu vypoví.
    Zdarma dává Priority Pass Komerční banka, ale bez volných vstupů, platívalo se 24 USD za vstup, jak je to nyní nevím.
    Také je možné získat Lounge Key kartu se 4 vstupy od Creditas, ale tam vyžadují objem spravovaného majetku 3 miliony.

Neomezené vstupy do salonků má Raifka, ale u privátního (ne prémiového) bankovnictví fwr.cz (a požadují objem spravovaného majetku).
    CASTER
    CASTER --- ---
    Nevim jestli ty vyhody co pisete se mely tykat i toho UCB, ale momentalne "zlata" karta MC sice ano (zkazena napisem Debit :), nejaky ("zakladni") cestovni pojisteni zdarma ano, ale salonky ("Priority Pass") akorat s rocnim poplatkem 500,- a poplatky za jednotliva pouziti 32USD!
    Ale mne je to celkem fuk, ja to mam jen kvuli hypotece a tam to bylo o sazbe.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    KOC256: ja reagoval na ty socky - jelikoz i socky se rady podivaj nekam letadlem nebo s baglem na zadech za hranice:)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    87HIGHFLYER: Mam Erste premier, tak vim o cem to je. Jen rikam ze pro vetsinu “socek” to zajimave nebude.

A jelikoz mam pobocku rozumne dostupnou, tak zajit na kafe me uplne nenasralo... Lidi se nebojim.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    KOC256: nn, je to proste ucet zadara a par veci tam clovek vyuzije, treba dost rozsahly cestovni pojisteni na celou rodinu / skupinu (clovek s nima ani nemusi jet) , salonek na letisti (to je treba fakt prijemny, byt jen 4 vstupy za rok) a par dalsich drobnosti, co si nepamatuju. Negativum je naprosto priserny mobilni a net bankovnictvi z myho pohledu. Jinak to ze se tam daj tocit prachy aby clovek tech 50k dosah mi rekla rovnou pani na pobocce, kde jsem to sjednaval (dalsi minus, musis tam jit osobne). Netvrdim, ze to je nejlepsi ucet na svete, ale pokud ma nekdo nizkej prijem a nevadi mu to tam treba trikrat prohodit...proc ne.

Jen to pojisteni nam letos usetrilo pres 2 litry dle nejakyho srovnavace typu mesec apod.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    BROZKEFF: Tak “socce” jak pises, ktera nevydela 50k mesicne ty vyhody budou vesmes k nicemu ne?
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    NELDE: tak u erste uz to je 70k tedka:) ale jo reseni to je i rozdelit na vic mensich dilu v prubehu mesice, ale jestli 70k lezi na sporaku 30 dni nebo jen 25 a zbytek casu cirkuluje uz je celkem jedno, za ty benefity toho cestovního pojisteni apod tech par dni kdy se to rozumne neuroci stoji
    NELDE
    NELDE --- ---
    BROZKEFF: Je mnohem jednodušší mít nastavených těch příkazů více a nemít vázaných těch 50k. Máš ale jedno riziko, za jeden měsíc, kdy náhle nebudeš mít tuhle hotovost o oběhu, tak tě na poplatcích zkrouhnou o hodně. Jinak to není žádný anarchismus, ale využití toho, že pro banku je dražší mít lidi, co tu budou ověřovat, než to pár lidem platit navíc.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    CASTER: a pro ty kterym to stale nedochazi, banky nemají jak zjistit ze ten trvaly prikaz z jine banky co tam pravidelne posila 50001 korunu, a druhy den to odchazi do treti banky, a tak porad dokola, jsou porad ty stejny peníze a dotycny vubec takovy příjem nema. pri cirkulaci jen mezi dvema bankami kdy odchozi a prichozi ucet je identicky to uz hrozi potencialne prusvihem (byt ani to imho dosud prochazi). mit ale mirne odlisne castky a minimalne tri banky mezi kterymi ty prachy rotuji (s tim ze vetsinu mesice lezi na sporicim uctu a chytre nastavenyma TP se jednou mesicne probehnou po ruznych bankach) je garance ze muze mit kazda socka premiove bankovnictvi erste premier, csob premium a ucb, s luxusním cestovním pojistenim, mc world elite a visa infinite, letistnimi salonky a dalsima blbostma gratis. aneb, ideální lifehack kazdeho poradneho anarchisty co ho sere bankovni system, ale prijde mu trapny rozbijet vylohy pobocky a chce zcela legalne čerpat maximum benefitu za minimum tj nula penez.
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: To není nezdokumentovaná funkce, ale nedokumentovaný nedostatek systému. Moc bych to nešířil, nebo to odstraní (-;
    Fascinuje mě, jak moc banky chtějí, abychom ty mobilní aplikace užívali.
    CASTER
    CASTER --- ---
    EDERA: musi na nej prijit kazdej mesic 50k
    EDERA
    EDERA --- ---
    PATRIKCHRZ: Spořící účty tam mám dva, ale tohle mi teda neprozradili. U konto Premium má nějaké podmínky, za kterých je zdarma?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    EDERA: dej si tarif U konto Premium, tam jsou autorizační SMS zdarma.

Případně existuje ještě jedna nedokumentovaná funkce - pokud si založíš spořící účet a nastavíš, že SMS se mají strhávat z něj, tak nejsou účtovány (a to ani pro transakce na běžném účtu, ať je to jakýkoliv tarif)
    EDERA
    EDERA --- ---
    NELDE: Naštěstí jsem se nechala slečnou na pobočce ukecat, že si mám nechat i limit pro mobilní bankovnictví, že by se mi to mohlo někdy hodit.
    Limit na výběr z karty by na daně nestačil.
    NELDE
    NELDE --- ---
    EDERA: Na účtu jiné banky?
    Vždy je možnost vyzvednout z bankomatu a zaplatit na poště (-;
    EDERA
    EDERA --- ---
    Přišel mi před časem z UniCredit výpis poplatků za loňský rok, což mě konečně přimělo tam dojít a změnit variantu účtu. Akorát teda, že teď platební příkazy v IB nepodepisuju přes SMS kód, ale přes jejich smartbanking, který je s mým mozkem zjevně zcela nekompatibilní.:-( Prostě jsem přes IB nedokázala zaplatit daně. Budu to muset natrénovat na něčem jednodušším.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam