• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Jako fakt mají v podmínkách se pravidelně "osobně" potkávat? V dnešní době?
    Sranda jsou ta slova o "spolupráci" - to zní jak slovník StB.
    Já bych mu tedy navrhl, ať se zastaví za mnou v práci nějaký večer (-;

Jinak mi to přijde jak v tom fousatém vtipu, jak přijde pan do banky, že dědil.
    ZAPPO
    ZAPPO --- ---
    PATRIKCHRZ: Fakt je, ze nejsem priznivcem "dojeni" vyhod za kazdou cenu, prijde mi to jako kdyz jsme na stredni na veletrzich soutezili kdo vyrazi ze stanku vic propisek a usbcek. Ale predstava ze me nejakej smudlo banker zacne vyhrozovat ze protoze jsme se nepotkali, tak mi zrusi sluzbu, tak to je hodne WTF - ty schuzky maji byt sluzba pro klienta, jestli to je sluzba pro nej, tak to taky umim, ale mam nejakou hodinovou sazbu. Fakt neuveritelnej level bizaru tohle. Ja teda kdyz vybiral "premiovy" bankovnictvi tak jsem skoncil u CSOB, obcas zvazuju jestli by Erste Premier nebyl lepsi, ale kdyz vidim tohle tak fakt ne, protoze abych se nutil k tomu kricet na lidi, to nepotrebuju
    KOC256
    KOC256 --- ---
    PATRIKCHRZ: Tak pokud se s nimi dva roky nebavi...

To vime oba, ze na to mame jiny nazor. Ja vnimam, ze pokud nekdo chce spiustu veci zadarmo, tak je fajn reciprocne neco i dat.
    Tvuj nazor je, ze co neni jasne definovane jako povinne je dobrovolne. Coz jiste ma svoje kouzlo, ktere pak ocekavatelne konci takovymi maily.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    A zdá se, že v čistkách se pokračuje, toto přišlo tento měsíc kamarádovi.

PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ...navíc já svůj účet "zachránil", obsah rozhovoru, který nebyl nic jiného, než sprosté vydírání, jsem si nahrál a poslal ombudsmanovi ČS s tím, že pokud mi účet nevrátí, oznámím to na ČNB. Myslím, že by o znamenalo celkem slušnou pokutu pro ČS, minimálně za to, že mi nutila investiční produkty bez toho, aby se mnou byl sepsán investiční dotazník.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    KOC256: já už, jen v mém okolí, mám nasbíráno docela dost lidí. Mimo jiné ČS vypověděla účet i šéfredaktorovi Měšce, který účet opravdu velmi používal, včetně toho, že měl zainvestováno a měl tam i nějaký úvěr. Jenže odmítal si zřizovat produkty dle toho jak mu je "doporučila" osobní bankéřka.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    PATRIKCHRZ:
    čekal jsem kdy tu přijdeš se svojí uraženou ješitností :)

To se pokud vím stalo tobě a možná pár "šťastným".
    Dále není úplně fér vykládat o nevýhodnosti. Neříkám, že jsem na těch jejich investicích vydělal balík, ale prostě za to, že investuji 10000 ročně a vydělám nějaké hrachy co sotva pokryjí inflaci mi ostatní služby ZADARMO za to stojí... Tak je asi fér být nad věcí... ...hlavně z tvé pozice zdejšího guru. BTW: nikdy mě nikdo úplně okatě do ničeho netlačil, ale prostě jednou ročně mi důsledně nabízejí nějakou tu investici.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ELIJEN: na něco lepší Erste, na něco ČSOB, obecně asi o fous Erste, na druhou stranu si víc hlídají, jestli se jim klient vyplatí (uzavírá smlouvy na nevýhodné fondy a životní pojištění) a když zjistí, že ne, tak účty vypovídá
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    PATRIKCHRZ:

Takže z hlediska benefitů je asi nejlepší to Erste? Kdysi dávno mi kolega vyprávěl, jak létá do Indonésie první třídou, díky kreditce a mílím, co nasbírá za jednu cestu. Ty doby jsou ale už možná pryč.

---

České salonky se asi moc nevyplatí. To je lepší si dát pivo nebo kafe někde vedle.

V Qataru měli super jídlo, kafe, pití + super čisté záchody a sprchu s luxusní kosmetikou a parfémy. Za stejnou cenu, co stojí salonek v Brně.
    ALTOR
    ALTOR --- ---
    Do mastercard salonku jsem chodival jeden cas nekolikrat mesicne a je to celkem ok. Muzu potvrdit ze Erste schengen je jak pres kopirak. Je fajn, ze nemusis bejt nejak opatrnej na veci, je tam vetsi klid nez na letisti a muzes se v klidu nasnidat/naveceret. Neni tam nejaka silene skvela kuchyne, ale spatny mensi jidlo je fajn. Pripadne si dat v pul seste rano ke snidani pri letu na pracovni schuzku gin s tonikem jako spravny alkac :)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    ADAMM:
    Pod čarou...
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Jako baťůžkář dávám běžně za zpáteční letenku do Portugalska 500 :D, tedy nechci dávat ještě 500 za salónek :)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Nabídka Erste salonku a MC salonku je standardně identická, hádám, že provozuje stejná firma. Normálně to není úpně špatné, nějaká polévka, několik chlebíčků, volně ložené dva druhy salámu a sýra, nějaké chipsy a několik druhů tyčinek, máslo, marmeláda,...
    Tentokrát to ale bylo opravdu špatné. Bylo to asi v půl desáté ráno, šel jsem do salonku po příletu. Ta rajská polévka byla opravdu dobrá, jsem si ještě přidal, ale zeleninový salát bez jakéhokoliv ochucení (jen nakrájené papriky, rajčata, okurka), houska se sýrem dost "chudá".

Jinak mám pocit, že oficiální cena vstupu do salonku (bez jakékoliv karty) je 780 Kč, někde jsem tuhle cenu zahlédl. Samozřejmě v porovnání s aktuální nabídkou je to nesmyslně předražené. Při běžné nabídce to nijak nevybočuje z toho, co nabízí ostatní salonky ve světě. Mluvím o těch, které jsou přístupné na Priority Pass a Lounge Key. Jsou i lepší salonky, např. first class terminal Lufthansy ve Frankfurtu (pouze pro první třídu se servírovaným menu, tam jsem si dal úžasný stejk), nebo salonek pro business a first class letenky Turkish v Istanbulu. Nebo jiné obdobné, ale tam není vstup zdarma na PP nebo LK.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    Ono take zalezi, kdy do toho salonku jdete. Treba Mastercard v Praze je pres den OK, ale rano (tak mezi 5. a 7. hod.) je to tristni: postmix, automat na kavu, par balenych housek a popcorn...

Plus v tomto obdobi obecne jsou na tom salonky spatne - treba na Heathrow je ten salonek, kam se da dostat s Lounge Key, uplne zavreny.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    87HIGHFLYER: tak pětikilo za dobrej salonek je úplně v klidu, když bych vedle v hospodě zaplatil stejně nebo víc... ale zaplatit pětikilo a dostat to, co má na fotce Patrik, to teda nevím, co bych dělal :D
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ADAMM: já byl letos ve dvou saloncich, v dubaji a v bankoku (oman air salonek), oboje pres csob. Ten oman byl vylozene krasnej, super alkohol (12 let skotska zadna mira) i jidlo. A osazenstvo ani jednoho fakt nebyla elita, ale podobna sorta jako my - tzn batuzkari, co tam maji z nejakeho duvodu vstup zadara. Ale bylo to pred covidem no. Mimochodem, kartu nepotrebujes, jen to pak stoji nejaky penize (tusim kolem 500kc).
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    PATRIKCHRZ: tvl to je teda horší než ve vlaku Regiojetu, řekl bych :DD jestli tohle je něco pro elity a potřebuješ k tomu bůhví jaký karty, tak být cílovkou, tak jim tam z toho udělám kůlničku na dříví.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    oprava: do Mastercard salonku je nutná MasterCard World ELITE (ČS i ČSOB vydávají obě World Elite)! To Elite je důležité, jen World nestačí. Stejně tak (většinou, pokud nemá banka se salonkem nějakou speciální dohodu) nestačí karty typu Gold, ale chce to Platinum, Black a podobné. Nižší nároky jsou u karet typu Business, tam někdy Gold stačí. V salonku mají na stěně vzory desítek karet, které stačí pro bezplatný vstup do salonku.

S kartami typu Gold, World a podobnými sice je možné vejít do salonku, ale je to za poplatek, tuším kolem 500 Kč, dříve při registraci na specials.cz asi 4 stovky vraceli, ale to už nyní neplatí.

Pak je tu ještě banka Creditas, ta vydává MasterCard World Silver také se 4 vstupy v systému lounge key, je tam ale mít objem spravovaných prostředků alespoň 3 miliony, kdežto v ČS a ČSOB stačí obrat.
    Pak je tu ještě Raifka, ta má vlastní salonek v Praze a to před bezpečnostní kontrolou (lze tak do něj jít ať letíte schengen nebo non-schengen), zde je ale povinnost objemu spravovaného majetku 1 milion. Jde to ale trochu objejít, stačí, aby tam ten milion byl poslední den v měsíci, kdy se kritérium vyhodnocuje, pak je možné peníze přesunou zase na nějaký výhodnější spořák.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ELIJEN: chceš toho nějak moc.

Sbírání mil má aktuálně jen Raifka s ČSA a Unicredit s Lufthansou. ČSA míle jsou skoro na nic, jsou tam vysoké doplatky, často vyšší, než je cena letenky s nízkonákladovkou. Asi jediná linka, kde to dává smysl, je Praha-Soul v business.
    Lufthansa je na tom o dost lépe, často má akce, kde se i poplatky dají zaplatit mílemi a za míle se dá nakupovat i v tom jejich eShopu, který má poměrně široký záběr, ne jen kufry, ale i různá elektronika. Blbé je, že je daná měsíční maximální hranice na nasbírané míle, u stříbrné karty to nedává vůbec smysl, u zlaté karty (je na minimální limit 50 tisíc a chtějí doložit příjem ve výši minimálně 25 tisíc čistého) budeš sbírat míle na nějakou smysluplnou letenku asi 2,5 roku.

Raifka je s poplatkem, u Unicredit se poplatku lze vyhnout, pokud máš U Konto Premium.

Peníze nejméně problémově vrací Hello bank a to 1 % z obratu max 150 Kč za měsíc. Oficiálně jsou zpoplatněné, ale poplatku se vyhneš (nazývejme to chybou v systému), pokud kartu před koncem měsíce vyrovnáš (nebo přebiješ).

Pojištění zdarma máš ke kartám (debetkám) u Unicredit (U-Konto Premium), Sberbank (Extra účet), ČSOB, ČS, KB (Top Nabídka).

Salonky zdarma má jen ČS (6 ks ročně u Erste Premier) a ČSOB (4 ks ročně u ČSOB Premium), obě jsou v systému Lounge Key. Krom toho s kartou úrovně Mastercard World (vydává jak ČS tak ČSOB) můžeš do některých salonků MasterCard aniž by ti to odečítalo ty volné vstupy. Oficiálně v Praze, Bratislavě a Vídni, osobně jsem vyzkoušel v Budapešti a Petrohradě.
    Erste má svůj vlastní salonek v Praze na schnengen části terminálu (ideální doplněk k salonku MasterCard na non-schengen), u Erste karet se neodečítají vstupy (ale je možné jít na Lounge Key od ČSOB s odečtením vstupu). Aktuální nabídka je ale strašně bídná (foto z minulého úterý)

KOC256
    KOC256 --- ---
    ELIJEN:
    revolut neni kreditka...

Jinak se to tu omílá pořád dokola... Například ERSTE PREMIER ucet, ci CSOB...
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    Hledam nejakou alternativu/backup k Revolut karte. Mate nekdo doporuceni na nejakou dobrou kreditku? Samozrejme nejlepe uplne bez poplatku, ale se vsema vyhodama jako salonky zdarma, sbirani mil, cashback atd :D
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    KOC256: ja letel v letadle dvakrat v zivote :) za libovolne usili navic mi to tedy nestoji. tohle je zcela free pro to bezne uziti a nemusim resot zmeny karet / paypalu, takze za me ok
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    BROZKEFF: pred rokem jsem delal miniresersi resp experiment vyberu ze vsech bankomatu co jsem mel na malomeste (Zdar n S) k dispozici pri ceste z nadrazi do mesta.

Revolut karta a poplatky za výběry z českých bankomatů – Land of Brozkeff
    https://www.brozkeff.net/2019/07/20/revolut-karta-a-poplatky-za-vybery-z-ceskych-bankomatu/
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    KOC256: erste uz i v cesku zpoplatnuje vybery z karet jinych zemi tusim 125 korun. moneta jeste horsi, 195 korun. dohromady moneta a CS maji v cesku pres tretinu vsech bankomatu to uz vybery hotovosti revolutkou komplikuje. proto radsi nosim revolut visa a k tomu MC worldelite od erste.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam