• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    EDERA
    EDERA --- ---
    BLAAZEN: Jakože by vyzvedla v bance na přepážce hotovost (což je teda ještě za víc než ten plaťák) a odnesla to na poštu? :-D
    Jsem nečekala, že to bude za darmo, ale 60, resp. 75 mi teda za jednu položku na tom plaťáku přijde fakt hodně. No, plyne z toho poučení dotlačit seniory k zřízení nejmodernější formy bankovnictví hezky včas, dokud ještě můžou chodit.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    NOIZER: Haha, to by bylo asi bez dalšího nastudování příliš složité i pro mě, natož pro o padesát let starší babičku :)
    NOIZER
    NOIZER --- ---
    NELLAS: pripadne jim za to koupit jeste bitcoin! tam je dost velka pravdepodobnost, ze to neztrati na hodnote, ba naopak:) rodice by k tomu nemeli pristup a nez decka dorostou, bude to pravdepodobne slusny jmeni:)
    BLAAZEN
    BLAAZEN --- ---
    EDERA: Tak pro ně je tu státní česká pošta, kde to bude mít za 39,- Kč (poštovní poukázka A). Banka chce vydělat, není to sociální služba.
    EDERA
    EDERA --- ---
    STARDAY: Mluvím o seniorech 85+. To jsou lidi, kteří mnohdy nemají ani ten počítač ani chytrej telefon, z kterého by to internetové bankovnictví šlo ovládat. Nejsou ani líný ani neschopný, jen už prostě jejich mozek nové dovednosti moc nezvládá. A pomoc bankéře na přepážce je za 75 Kč za plaťák. To, co jsem zařizovala, bylo pro paní, které je 92. Dispoziční právo k účtu pro mě jsme zřizovaly před deseti lety, kdy rozhodně nebyl takovejhle rozdíl v ceně plaťáku papírového a elektronického. O užitečnosti internetového bankovnictví jsem ji tehdy nedokázala přesvědčit, protože počítač doma neměla, nikdy to přes něj neřešila a "Vomáčková" na přepážce jí to vždycky pomohla vyřídit. Reagovat na aktuální situaci změnou, aby to internetové bankovnictví mohl ovládat někdo za ni, už bohužel nejde, protože ani nedojde do té banky. Stejně jako se nedá změnit to, že to je účet vedenej za docela mastnej poplatek.
    STARDAY
    STARDAY --- ---
    EDERA: Dovolim si nesouhlasit. Seniorovi muze pomoct banker na prepazce s zrizenim a obsluhou internetovho bankovnictvi. Fakt v dnesni dobe davat papirovy plataky je jenom lenkst nebo do nebe volajici neschopnost. Paradoxne to nejvic vyuzivaji maly ucetni firmy, co to neumej poslat elektronicky, ale tisknou stosy papiru, co pak hodi do boxu
    EDERA
    EDERA --- ---
    NAVARA: Jo, já to chápu, že je s tím víc práce. Ale přece jen mě to překvapilo, přijde mi to fakt hodně. No, převedla jsem peníze jinam, kde internetové bankovnictví je, tak teď to zas pár měsíců bude lepší. A je na tom teda vidět, koho se bankám nejvíc daří odírat - seniory, si sami neporaděj.:-(
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    PATRIKCHRZ: Jo, v pohodě, to bylo už zodpovězeno, děkuju :)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELLAS: u velkých peněz jsou tu svěřenecké fondy, ale u malých peněz moc řešení neexistuje. Vždy je šance, že se k tomu rodiče dostanou, když dokáží přesvědčit opratovnický soud, že jednají v zájmu dítěte
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    EDERA: Snaží se prudce demotivovat lidi od dělání takových věcí - z internetového bankingu máš transakci se vším všudy, tohle musí svést, předatlovat, zkontrolovat,… než to je připraveno k provedení.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    GHOSTSTALKER: Zas takové částky to nejsou.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    NELLAS: Stavebni sporeni se da nadotovat i jednorazove.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    NELDE: Jj, to spadá do té extrémní administrativy, nechme to být, děkuju :)
    NELDE
    NELDE --- ---
    NELLAS: Jedině snad složit u notáře a dát tam podmínku dospělosti dětí k vyplacení.
    Úschova peněz
    https://www.nkcr.cz/sluzby/rodina-majetek-a-ochrana-prav/uschova-penez
    NELDE
    NELDE --- ---
    DAPHNEE: A když je dospořeno, tak ho smí rodiče vybrat, ne?
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    DAPHNEE: To cesta neni, fakt se má jednat o jednorázový dar, díky :) Prostě to holt nejde.
    DAPHNEE
    DAPHNEE --- ---
    NELLAS: stavební spoření by mohla být cesta. Protože na zrušení stavebního spoření u dětí je potřeba rozhodnutí opatrovnickeho soudu.
    NELDE
    NELDE --- ---
    Jinak koukám tady: https://www.postovnisporitelna.cz/...tal/documents/15091453/15738443/podminky-pro-vkladni-knizky.pdf
    Vypadá to, že bez té vkladní knížky fyzicky přítomné není možné manipulovat (u dětských ani vkládat), ale pochybuji, že by mohli zabránit rodičům ji zrušit a peníze vybrat.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    NELDE: Nemicham.
    NELDE
    NELDE --- ---
    NELLAS: Mícháš dvě věci. Darování a přístup k penězům. Obecně platí, že rodiče (zákonní zástupci) mají právo zacházet s finačními záležitostmi svých dětí. Ke všem termínovaným penězům se dá nějak dostat (se ztrátou) - ani taková věc jako víceleté statní obligace se nedá zabezpečit proti prodeji cenného papíru.
    Můžeš to udělat závětí, kde dáš podmínku, kterou je nutné splnit pro dosažení dědictví - dosažení plnoletosti.
    Nebo můžeš ty peníze uložit u někoho důvěryhodného. Buď jiný příbuzný nebo případně notářská úschova.
    Máš ale problém, že ty peníze devalvují (a to nepočítám variantu, že je někdo zcizí).
    K založení účtu je potřeba rodný list a tuším souhlas rodičů. A účty beze jména už v EU nejdou (praní špinavých peněz). Jedině možná vkladní knížka na jméno dítěte, kde je heslo, které rodič nezná.
    Dětská vkladní knížka s bonusy během spoření | Česká spořitelna
    https://www.csas.cz/cs/osobni-finance/sporeni/detska-vkladni-knizka
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam