• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ADAMM:
    KOLLUCHA:
    Dle dnešního článku na Měšci https://www.mesec.cz/clanky/okamzite-platby-kdo-je-nabizi-a-za-kolik-a-jake-novinky-se-chystaji/ se sice zvedne obecný limit pro okamžité platby, ale některé banky na to zareagovaly tak, že limity sníží. Takže sice můžete přijmout okamžitou platbu až 2,5 milionu, ale asi vám ji nebude mít kdo poslat.
    NELDE
    NELDE --- ---
    MTHU: Řešili jsme to kdysi dávno s Barclays, protože jsme podle kategorie chtěli mít automatické uplatňování DPH, nedá se, není to spolehlivé, a stejně je to max na úrovni jednoho z kódů obchodníka. Slušně to funguje jen u Amexu u některých cestovních kategorií.
    STARDAY
    STARDAY --- ---
    revolut taky kategorizuje
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    Zkusim airbank, diky vsem!
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    DOBYTEK: umí to i mBank a docela to funguje, řekl bych (ale já to nepoužívám)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    DOBYTEK: hodně bank se o to snaží, ale nikde to nefunguje dokonale. Z těch, co to více či méně umí nezazněla ČS.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    DOBYTEK: Airbank určitě s tím, že si to můžeš i sám určit a naučit to.
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    NAVARA: jak jinak, ti jsou fakt marní
    MTHU TOOMIX MAGE: dík za info. Říkají tomu nějak odborně? Jako "Řazení do kategorií" nebo tak nějak?
    MTHU
    MTHU --- ---
    DOBYTEK: AirBank i ČS to umí. Samozřejmě, občas se to musí naučit, MCC kódy nejsou vždy to pravé.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    DOBYTEK: EquaBank dělá kategorie, ale nemá statistiky. Musíš si pak transakční historii ručně exportovat do csv a udělat si statistiky sám

NAVARA
    NAVARA --- ---
    ČSOB to zkoušela, ale vzdala to - už roky se v těch místech objevuje "intenzivně na tom pracujeme" :)
    MAGE
    MAGE --- ---
    DOBYTEK: Moneta se o to snazi ale stopro to neni
    DOBYTEK
    DOBYTEK --- ---
    Mám pocit, že už se to tu kdysi řešilo, ale nedaří se mi to najít. Umí některá banka automaticky třídit platby, např. platbu v Bille mi zařadí pod tag potraviny, Uber pod doprava, PRE pod náklady na bydlení atd., a pak mi zobrazit statistiku?
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    Tak myslím, že debata je vyřešena - zvednuté to bude, i když to nejspíš nebude všude stejné.

Okamžité platby čeká vylepšení. Stoupne limit | Peníze.cz
    https://www.penize.cz/osobni-ucty/424271-okamzite-platby-ceka-vylepseni-stoupne-limit
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    GHOSTSTALKER: Jojo je, díky. Ale stejně to tam nemůžu najít. Je možné, že to ČNB nijak nelimituje, ale že se v podstatě samy dobrovolně limitují banky tím AML?
    CERTIS - Systém mezibankovního platebního styku - Česká národní banka
    https://www.cnb.cz/cs/platebni-styk/certis/

NELDE: Mně šéf v práci tvrdil, že se to prý bude zvyšovat na 2,5 mil. Mně se to nezdálo moc pravděpodobné, ale nemohla jsem o tom najít žádné moc info. Teda myslím teď o okamžité platbě, o tom zvyšování už vůbec. Na dotaz, odkud to má, mi citoval interní mail od banky, pro kterou pracujeme.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    PATRIKCHRZ: Banky by si ušetřily takových problémů, kdyby tě zařadili na watchlist :)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: no, dvě banky (Expo a ING) mi vypověděly účet, Raifka mi ho dvakrát odmítla zřídit, kreditní kartu mi už asi taky nikdo nedá (naposledy asi před měsícem mizamítli Mall Pay), mám za sebou 4 vítězné spory s bankami u finančního arbitra a pátý právě běží (už je to druhý spor s Unicredit, tak uvidíme, jestli vyhraju i tentokrát). Dalo by se říci, že provádím zátěžové testy systému :D
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Tebe jednou zatknou pro podezření z financování teroristů. Ne že bys to dělal, ale nebudou rozumět tvám pohybům na účtech (-;
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    GHOSTSTALKER: omyl, rozhodně ne u všech bank. Třeba u FIO prostě nepošleš za den víc než 400 tisíc a můžeš to rozdělit do kolika plateb chceš - psal jsem to níže, maximálně 100 tisíc na 1 platbu, maximálně 200 tisíc na jeden cílový účet v jiné bance a maximálně 400 tisíc celkový objem okamžitých plateb za den. Já mám celkem dost nezvyklé pohyby na účtu, už jsem dvakrát dokládal zdroj příjmů kvůli AML, takže na různé limity narážím poměrně často :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam