• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    KOC256
    KOC256 --- ---
    GHOSTSTALKER:
    Jsi to nepochopil. Přečti si ještě jednou první větu...

A přesně proto jsem se zajímal o ten detail, protože "kolem sebe" (sebe - není v každé vesnici) to vidím DIAMETRÁLNĚ jinak.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    KOC256: Díváš se všude? V každé vesnici České republiky? V každé hospodě? U každé pumpy? V každé večerce? Na každou jednu položku ze spotřebního koše - tak, že jsi ověřil, že žádná z nich nikde nestojí méně než o 5-7 % více, než stála před rokem? OK, věřím ti více než ČSÚ...
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    EMBI: Členové bankovní rady nemají plat 400k + měsíčně. A ČNB necíluje inflaci podle CPI Českého statistického úřadu.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    KOC256: tak ono zase nejde ze dne na den ten spotřební koš překopat, určitá setrvačnost v něm být musí, protože jinak to zase ztratí srovnání s předchozími roky.

Nicméně debata na téma, co tam být má a jakou to má mít váhu, je samozřejmě legitimní. A taky probíhá. ČSÚ je sice pod tlakem politiků, aby to - zvlášť teď - nevyšlo moc blbě; ale zase bych netvrdil, že to schválně zkreslují.
    EMBI
    EMBI --- ---
    KOC256: Mereni CPI a nasledne cilovani inflace skrz monetarni politiku je jeden velky podvod. Banda kravataku s platem 400k+ mesicne rozhoduje o kolik tento rok okradou lidi.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    A chtel bych moc, aby u tech radku byly ceny za nejake sledovane obdobi?
    KOC256
    KOC256 --- ---
    QUIP:
    To chápu, ale když se dívám všude kolem na normální věci.
    - ceny v restauracích
    - ceny jídla
    - ceny PHM

Tak není nic co by stouplo jen o 5-7%.

Tedy chápu, že to je statistika, ale měl by někdo říct B, že zdražení pro běžného člověka je 15%
    QUIP
    QUIP --- ---
    KOC256: Ta osobni inflace bude u kazdeho jedince vyrazne jina. Tenhle kos je jen takovy statisticky ukazatel. A v okolnich statech ma jine slozeni, takze vychazi inflace v zahranici uplne jinak. Nekde psali, ze v zahranici casto v tom kosi vubec neni polozka "na bydleni" (at uz je to najem, hypo atd.)
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    GHOSTSTALKER: jasny, ja jsem jen dal do googlu "co je ve spotrebnim kosi pro vypocet inflace" :)
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    LOPIN: Kdybys šel ke zdroji, nestalo by se ti, že linkuješ tři roky starý koš :-)
    Spotřební koš | ČSÚ
    https://www.czso.cz/csu/czso/spotrebni_kos_archiv
    KOC256
    KOC256 --- ---
    LOPIN:
    Super díky...
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Zkusim tady...

Jakje definovany spotrebni kosik pro vypocet inflace. Zkousel jsem hledat ale nenasel jsem zadny konkretni vycet polozek.

Odhadovana inflace je 5-7%, ale neznam nic co by zdrazilo jen 5-7%. A jestli je ve spotrebnim kosiku např. cena lokomotivy, tak by mi to vysvetlilo to cislo :-)
    ADAM
    ADAM --- ---
    PULKA: přes to etoro to je zdarma. Zkoušel jsem. Jen to tam halt musí 6 měsíců ležet.
    Pro člověka s low time preference by to neměl být problém.
    PULKA
    PULKA --- ---
    ADAM: Update s Payoneerem: Poslat peníze v cizí měně na český účet v dané měně jde, jenom je to zpoplatněné 2 % z vybrané částky viz pricing, ale pořád mi to vychází líp než konverze z PayPalu.
    ZUK
    ZUK --- ---
    Nemáte někdo zákulisní info, jestli se v dohledné době chystá Moneta zase zvýšit úroky na spořáku?
    PULKA
    PULKA --- ---
    WOJTISHEK: Jj, posilala. Ale jak si to tak prochazim znova, tak jsem mozna neklepla na modry text "poslat okamzite", ktery evidentne neznamena, ze se to okamzite posle, ale ze si to muzu zapnou 🤦‍♀️ takze asi moje chyba, diky vsem pro priste uz vim (i kdyz ucet spis rusim)
    WOJTISHEK
    WOJTISHEK --- ---
    PULKA: Mozna hloupa otazka, ale posilala jsi to pres aplikaci? Equa udajne umi okamzite platby jen takhle… https://www.mesec.cz/clanky/okamzite-platby-uz-umi-13-bank-podminky-se-ale-komplikuji/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam