• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    K tem hyposkam u Sberbanky:

Hypotéky ze Sberbank se refinancovat nemusí. Vyšlo by to draho - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-osobni-hypoteky-ze-sberbank-se-refinancovat-nemusi-vyslo-by-to-draho-194282
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    A doplním - je možný náhled do IBankingu Sberbank CZ. Funguje jak mobilní app, tak webový přístup. Takže přehled trvaláků etc. je už zase možný.
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    Tak uz prisla posta z garancniho fondu. Je tam cislo uctu, castka o vyplaceni a popis, jak si to vyplaceni zadat. Jeste jsem to moc neprocital, ale prislo mi, ze by to snad mohl jit i online.
    ELVIRA
    ELVIRA --- ---
    PROSÍM moc o radu. Potřebuju od městské části odkoupit pozemek a v případě nákupu na splátky (5 splátek, 1 ročně) mi dali úrok 3%. ALE...nesplacená částka bude úročena 3% p.a. s tím, že v případě odchylky
    diskontní sazby ČND o více než 0,5 procentního bodu může ZMČ Praha 6
    jednostranně rozhodnout o změně úrokové sazby. Můžete mi to někdo laicky osvětlit? Co je předně ta odchylka a jaká je pravděpodobnost, že ta situace nastane? Můžou to pak zvednout libovolně? Díky..pokud to patří jinam, tak mě prosím odkažte.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    Trinity sporak zvysuje na 3,68 % pro pasmo do 400 tis. Kc.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    PREDSEDA: Lol, a o jake nepravdive zpravy ma jit?
    KOC256
    KOC256 --- ---
    PREDSEDA:
    To v prvních chvílích psala i Sberbank :)

Já bych tam ty peníze raději nenechával. A když, tak bych si opsal trvaláky :-)
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    MUXX: tak vtipný je, že tenhle rozhovor je vlastně jen pár dní starej... https://www.penize.cz/osobni-ucty/432301-chystame-dalsi-expanzi-v-cesku-rika-sefka-sberbank
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    GHOSTSTALKER: nevím, jestli to nějak souvisí,ale mají dole bankovnictví,že by přepočítavali zbylé peníze?

GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    FYI z Reuters; RB ma dost velkou expozici vuci valce na Ukrajine:

RAIFFEISEN BANK INTERNATIONAL (RBI)
    Overall assets of 15.8 billion euros, it employs around 8,700 staff and 4.5 million customers.
    Its equity of 2.4 billion euros represents 18% of consolidated equity. RBI Russia contributed almost a third to the group's net profit of 1.5 billion euros ($1.66 billion) last year.
    RBI's Russian exposure totalled 22.85 billion euros, more than half relating to the corporate private sector based on 2021 figures.
    Russia's central bank accounts for 8% of RBI's exposure to the country.
    The overall figure comprises 11.6 billion euros in customer loans (or 11.5% of group), more than 80% of which are in Russian roubles.
    Cross-border exposure to Russia is only 1.6 billion euros with no parent funding from Vienna. Raiffeisen also holds 2.2 billion euros in loans to Ukrainian customers.
    Provisions against losses cover 64.3% of RBI's impaired exposures in Russia.

SOCIETE GENERALE (SocGen)
    It has 1.5 million local customers. SocGen, which controls Rosbank, had 18 billion euros of overall exposure to Russia at the end of last year - or 1.7% of the group total.
    Of SocGen's Russian exposure, 39% is to the corporate sector and 36% to retail. Sovereign entities account for 21%, financial institutions for 4%.
    Actual loans grew 13.3% last year to 10.5 billion euros. Its Russian retail business - to which 1.05 billion euros of capital was allocated on average last year - produced 115 million euros in 2021 net income, up from 37 million euros in 2020. Including financial services, net income at SG Russia was 152 million euros, versus 76 million in 2020.

UNICREDIT
    The Italian bank's Russian subsidiary ranks as the country's 14th largest bank. UniCredit Russia's 2.3 billion euros in equity accounts for 3.7% of the group's total.
    UniCredit's "exposure at default" relating to Russia totalled 14.2 billion euros as of mid-2021.Of that, around 8 billion euros are loans extended by the Russian arm and locally funded.
    The rest includes off-balance sheet items and cross-border loans mainly granted by UniCredit SpA towards large corporates outside of Russia.
    MUXX
    MUXX --- ---
    koukam, ze Sberbank uz loni zacala rozprodavat pobocky. Snad vsechno krome ceske: https://www.reuters.com/business/finance/ecb-orders-european-arm-russias-sberbank-closed-austrias-fma-says-2022-03-01/
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    BUNDA: tak ze bych preci jen dostal ty 3 kila co sem tam nechal na vedeni uctu? :-)

Coz je asi otazka na pana správce - jak je to vlastně s poplatky za vedení účtu, kdyz banka je defacto v likvidaci? Predpokládám správně, že i to je zmrazený, když defacto nemůžu zrušit účet?
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    PS - shodou okolnosti jsem bývalej zaměstnanec ex-Volskbank CZ prave z doby, kdy ji Sberbank tenkrat prevzala .. uz tenkrat mi bylo trochu proti srsti, ze budu makat pro rusáky, ale to mi bylo o 12-13 let méně a tohle člověk tenkrát neřešil...

PPS - můj zaměstnavatel má u nich taky účet a naštěstí šéf to sledoval už od rána a hned ve čtvrtek dopoledne převedl provozní aktiva (v řádech desítek mega) do FIO a ČSOB .. no a teď nám volají banky (naposledy dneska odpo Oberbank, první byla ČS, pak ČSOB a RB :-) a chtějí mluvit se šéfem, že by moc stály o to dát mu nabídku, která se neodmítá.. :-)
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    PSYSBEE: prý si budou moci vybrat 1.000,- Kč na den kartou.
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    BALAENA: to by me taky zajimalo, i kdyz dneska se mi v hlave rozsvitily asi všechny dulezity trvaláky, který sem v SB platil.. urazovka, penzijko, stavebko, pojistka na blbost :-), pravidelný investování a převod souhrný částky na hypo a platby na byt na do Unicredit.. Jen budu muset vyhrabat smlouvy s cislama uctu a VS a nasadit je znova v ČS nebo AirBank, kde mam dalsi ucty..

No díky bohu a vlastni prozretelnosti, ze (jak jsem už psal v příspěvku dřív) platby domácnosti jsem už tenkrát oddelil od osobního účtu v SB na účet u Unicredit, z kterýho splácím hypo a kam jen po výplatě převádím jednu větší platbu, kterou pak Unicredit rozesle dodavatelům energii, SVJ, pojišťovnám bytu atd...

Ale říkal sem si chudáci lidi, co měli jen jeden účet u SB + si nestihli převézt peníze jinam a jsou ted bez peněz..
    KOC256
    KOC256 --- ---
    QUIP:
    pokud to není ruční práce jak tu zaznělo...
    HARALD
    HARALD --- ---
    Situace se zrychluje. Do a ze Sberbank už nejdou posílat platby, kromě splátek úvěru. Problém jsou hypotéky splacené z účtu ve Sberbank.

Naštěstí už ČNB zveřejnila FAQ, kde je většina otázek zodpovězena:

Co opatření ČNB vůči Sberbank CZ znamená? - Česká národní banka
    https://www.cnb.cz/cs/casto-kladene-dotazy/Co-opatreni-CNB-vuci-Sberbank-CZ-znamena/?fbclid=IwAR1Ab83c-WWUcxAhyQ7sQzKMZHGvbVYhkLOLc7-rPAva6EGQAVoxJMScvc0
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    QUIP: souhlas, vždyť já neříkám, že to nebude fungovat... jen, že v případě Sberbank to nebude zdaleka tak rychlé a bezproblémové, jako v případech mezi jinými bankami... sám píšeš - až bude likvidátor - a i ten bude asi přednostně řešit závazky, pohledávky a smlouvy (i třeba se zaměstnanci, vlastnictví a nájmy poboček..) kde jde o peníze - proti tomu jsou nějaké seznamy trvalých příkazů asi relativně "bezcenné", protože povinností vyplývajících ze zákona má každá banka opravdu spoustu...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam