• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    MVEK
    MVEK --- ---
    PAKOK: Právě že ne. Zneužívají, jak to každý čeká a čte. Přitom asi je to jasně napsané, když nikde ani v podmínkách není nic o pásmech - když máš na spoření do 100 (nebo 500 u toho druhého produktu), tak 3,3, když víc, tak vše 0,01.
    A já to právě zjistil, když mi vrtalo hlavou, proč mám na jednom spoření menší úrok, když tam mám víc peněz než na druhém.
    PAKOK
    PAKOK --- ---
    MVEK: Je to jasné, zůstatek do 100 tis. se úročí 3,3% a zbytek nad sníženou sazbou.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    MVEK: Nevim, nebudu za tebe analyzovat podminky bankovniho uctu, ktery nemam. Treba Trinity uvadi, ze "zůstatek se úročí dle stanovených úrokových pásem a v každém úrokovém pásmu je zůstatek úročen příslušnou
    úrokovou sazbou."
    MVEK
    MVEK --- ---
    Sorry, blbě označené, je to ten eMax plus, ale to je fuk, ono to bude asi stejné.
    MVEK
    MVEK --- ---
    GHOSTSTALKER: Mě zajímala spíš praxe.
    Jinak s podmínkami good luck... Vylož si to, jak chceš. A v VOP, kde je kapitola pro daný produkt, také ani ň, tam je jen, že se to úročí měsíčně a tak.

GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    MVEK: To zalezi na podminkach konkretni banky. Obvykle je pasmove uroceni.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Máte zkušenost z různých bank, že když je úročení spořícího účtu třeba do 100 000 Kč 3 % a nad 0,1 % apod., tak se 200 000 Kč úročí 0,1 % nebo polovina 0,1 a polovina 3 %?

U ING to tuším bylo tak, že se jen převis úročil nižším úrokem. mBank to hodí celé na nízký úrok.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    NELDE:
    To scanování kontaktů dělá právě Revolut, tedy rovnou víš s kým můžeš "moderně" fungovat. Ale není to úplně standardní banka (historicky nebyla vůbec).
    U jiných bankovních aplikací bych tu možnost viděl obdobně, pokud tomu nebude bránit nějaká legislativa nebo vnitřní přesvědčení, že by toto chtít neměli.
    NELDE
    NELDE --- ---
    KOC256:
    2) Řeč byla o výběru metody platby, QR generovaný různými aplikacemi není ani platební metoda, jen možný vstup pro některé metody - typicky mobilní aplikaci. Jsou i další metody platby.
    3) Ne, ale budeš si moci zkontrolovat platbu ihned, nečekat týden.
    4) Není úplně normální mít 100 účtů a přepínat. Naopak je tu výhoda, že máš jedno číslo a můžeš měnit účty, pro které je to alias. Tedy při změně banky nemusíš měnit platební detaily.
    5) Souhlas, že to číslo účtu asi nebude schované - což by se mi líbilo (jenže to by vyžadovalo aby ČNB měla vlastní aplikaci, kam by se člověk přihlásil přes telefonní číslo a zadal/vybral účet, kam ty peníze půjdou).

Jinak mě napadá, ale absolutně nevím, jestli to někdo plánuje, že by mohla bankovní aplikace projet tvůj telefonní seznam a prostě ti označit čísla, která jsou aliasová. Místo udržování seznamu účtů stačí udržovat telefonní seznam - to je výrazně jednodušší.
    MAGE
    MAGE --- ---
    TOOMIX: Moneta tez dokonce zvlada i pdf faktury s QR kodem
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    MMORT7: EquaBank a AirBank taky
    KOC256
    KOC256 --- ---
    NELDE:
    1/ to nebylo o revolutu - jak píšu neznáš to, má cenu pokračovat?
    2/ a?
    3/ a? Takže s tím nepůjde platit kdykoliv ale jen “HNED na vyzvání”? Jinak tu připomínku nechápu.
    4/ Ano, ale mohu je kdykoliv měnit. 100 kodu klidne 100 uctu. Ale Jeden telefon vzdy ten jeden a samy ucet. Vetsinu lidi to nepostihne, ale ty co jo tak to nebude jednoduse resitelne. Ano kupovat si spoustu cisel je nesmysl.
    5/ psal jsi o nefunkčnosti QR na dálku. Já nikdy neřešil viditelnost účtu. Ta mě netrápí. A u tech tel čísel to podle mě taky takto nebude. bude to beztak jen jako alias, takže všechno se ti doplní ukáže. Jen to bude “read only”.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    E42: Mohl by tu prosim reagovat jen ten co tomu rozumi. Samozrejme to funguje. Kliknes na obrazek - share - AirBank app.
    E42
    E42 --- ---
    KOC256: QR kód poslanej do zařízení, kterým ho máš skenovat, je ti mimochodem hodně platnej .)
    NELDE
    NELDE --- ---
    ADAMM: To jsem zvědav, jak se to projeví na akciích Monety.
    Šmejc má holt jiné priority.
    NELDE
    NELDE --- ---
    KOC256:
    1) Revolut nepoužívám. Funkce podělení částky počtem lidí mi nepřijde tak důležitá, abych ji hledal, to zvládnu i hodně napitý (-;
    2) QR není metoda, ale podklad pro převod.
    3) Píšou, že to má být napojené na automatické platby - nutnost vracet jsi psal ty jako nevýhodu (-;
    4) Stejně si nějaký ten účet musí vybrat a kód vygenerovat. Stejně tak si můžeš vybrat jeden účet a na ten napojit svoje telefonní číslo.
    5) To číslo účtu je v tom QR, takže ho prozrazuješ vždy, ne? Ono se bez něj nedá platit (aplikace jen zprostředkuje poslání), takže pak bude i ve výpisu plateb vidět. Pochybuji, že by dělali dánskou variantu, ale i tam se tuším dá najít to číslo na bankovním výpisu. Při placení na tel číslo ho teoreticky vidět nemusíš, ale to by to muselo být řešení a la Orange, kde Orange vlastně slouží jako mezinárodní clearing. Z hlediska daňové legislativy a AML asi nepůjde, abys to číslo protistrany neměl šanci zjistit.
    Ano, je třeba něco o platbách a jejich implementaci vědět a nejen z role uživatele.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    NELDE:
    1/ počítají aplikace samy (některé chytřeji, některé jednodušeji) - pokud to nevíš, tak možná to nepoužíváš a tedy nevím, zda jsi správný oponent do diskuze... ...když o tom moc netušíš.
    2/ ano, ale QR už jsou zavedené, už to dneska nemusím po X letech nikoho učit, už to implementovaly i nejpomalejší banky, už aplikace vychytaly základní mouchy
    3/ protože hodně lidí nefunguje v režimu GTD a tak je dobré se k tomu moci později vrátit
    4/ většina ano, ale u QR to nemusí řešit, protože tu informaci obsahuje QR sám o sobě
    5/ Jsi to opravdu nikdy nepoužil že? QR se dá poslat jako obrázek přes oblíbený IM (a dokonce jsem to už psal). tedy můžeš být daleko a dokonce nemusíš protistraně prozrazovat ani to číslo (kdyby šlo do důsledku).

Ano je třeba o tom něco vědět. Možná ani ne detaily, jako mít o tom obecné povědomí....
    MAGE
    MAGE --- ---
    ADAMM: YES!
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    oops

Námluvy mezi PPF a Monetou padly. Air Bank se součástí Monety nestane | Hospodářské noviny (HN.cz)
    https://byznys.hn.cz/c1-67075740-namluvy-mezi-ppf-a-monetou-padly-air-bank-se-soucasti-monety-nestane
    NELDE
    NELDE --- ---
    KOC256: Trocha oprav
    1) I po staru musíš spočítat, kdo kolik
    2) I po staru musíš zjišťovat, kdo má jakou metodu
    3) Proč zjišťovat za týden, když to má být napojené na okamžité platby - to naopak QR kód nemusí být.
    4) Jedno z čísel je hlavní, ne? Navíc většina lidí má jen jedno číslo. Aspoň se ten seznam starých čísel vyčistí.
    5) QR kód se blbě skenuje na dálku - ne vždy jsou účastníci transakce fyzicky u sebe.
    Jasně, že když mají všichni jednu aplikaci, tak je to jednudušší - pro Revolut. Jenže jednak už je konkurence, jednak není důvod, abys měl takových aplikací 10 - stejně chceš mít hlavní část peněz na jednom účtě - a to Revolut asi není - takže tam budou spíše drobné. Takže vlastně máš o krok více - převedeš na Revolut a pak z Revolutu.
    Souhlas, že ďábel je v detailech.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    NELDE:
    - v mé bublině má revolut většina
    - v mé bublině, pokud je třeba rozdělit účet (hospoda, cestování, ...), tak se buď provede revolutem a nebo pomocí generace QR (např. AirBanka)

Docela dlouho trvalo něž tyto moderní způsoby si lidé osvojily. Tedy k nějaké další novince jsem docela skeptický.
    Pokud si představím UX, tak:
    1/ POSTARU
    - zaplatil jsem, chci rozdělit; případně chci od někoho platbu
    - vlezu do aplikace a zvolím rozdělení platby, případně vyplním žádost o peníze a QR nasdílím (WA, TELE, iMess, ...)

2/ NOVĚ
    - zaplatím
    - vytáhnu kalkulačku a rozpočtu kdo mi kolik má poslat
    - začnu všem vysvětlovat, že určitě jim už musí fungovat tato novinka
    - zjistím, že mBanka a Unicredit to ještě nepodporují
    - všichni ostatní šťastlivci mi to snad pošlou.
    - Pokud ne, tak budou za týden zjišťovat kolik to bylo (hledání čísla v textu), protože to nemohou najít a které číslo použít, protože u mě evidují 3
    - a nesmím to chtít na konkrétní ČU, protože pak průser...

Prostě a jednoduše. Zní to super, ale fakt si počkám na praxi... :) Třeba si vytáhli hlavu z prdelí a bude to opravdu simply clever... :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam