• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    MAGE
    MAGE --- ---
    GOR: ted mi prisla SMS od Hello Bank ze od 1.7.2022 zvedavaji urok na 4.5% do 200k bez dalsich podminek a bez nutnosti zalozit novy ucet
    GOR
    GOR --- ---
    MAGE: mBank.od 27.06. 5 % mSporeni.
    MAGE
    MAGE --- ---
    Moneta reaguje na zvyseni sazeb https://www.moneta.cz/servis-pro-media/tiskove-zpravy/detail/moneta-zvysuje-urokove-sazby-sporicich-uctu-nabidne-zhodnoceni-az-4-5-rocne
    Celkem o nicem zakladni sazba 3.5% do 400k (0.5% nad 400k)
    pri splneni bonusovych podminek: 20k prijem na bezny ucet + min. 5 plateb kartou za mesic
    se zveda o 1% na 4.5% do 400k a na 1.5% pro castky nad 400k
    jo a je potreba zalozit to jako novy ucet
    MAGE
    MAGE --- ---
    MVEK
    MVEK --- ---
    GHOSTSTALKER: Skutečně míním připsaný úrok za předchozí měsíce, kdy tam stabilně byly srovnatelné částky, ale úroky ne. A jj, už mě přiměli několika věcmi postupně přesouvat věci na jiné banky.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    MVEK: A ten menší úrok tam máš jen napsaný, nebo ti i reálně připisují úrok odpovídající 0,01 % z celé částky? Pokud to druhé, tak jsou to kokoti a okamžitě bych měnil banku.
    MVEK
    MVEK --- ---
    PAKOK: Právě že ne. Zneužívají, jak to každý čeká a čte. Přitom asi je to jasně napsané, když nikde ani v podmínkách není nic o pásmech - když máš na spoření do 100 (nebo 500 u toho druhého produktu), tak 3,3, když víc, tak vše 0,01.
    A já to právě zjistil, když mi vrtalo hlavou, proč mám na jednom spoření menší úrok, když tam mám víc peněz než na druhém.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    PAN_GAZPACHO: no pokud došla karta pozdě, tak prostě nesplnil... předejít tomu jde on-line nákupem. a ano, odměnu jsem dostal.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    PAN_GAZPACHO: Kamos mi rikal taky ze nikdo od neho nesplnil. Ale ja to nezkoumal. Podminka je nakup a nebo zauctovani platby?
    PAN_GAZPACHO
    PAN_GAZPACHO --- ---
    došla někomu z revolutu odměna za doporučení přítele? já měl splnit všechny podmínky ale nedostal jsem nic, protože prý "pozvaná osoba nedokončila všechny akce včas". což je za mě blbost, protože karta došla cca za týden, ještě ten den proběhly 2 nákupy, třetí nákup další den. tak by mě zajímalo časové rozpětí, ve kterém by se podle nich měly ty 3 nákupy uskutečnit... Máte s tím někdo zkušenost?
    PAKOK
    PAKOK --- ---
    MVEK: Je to jasné, zůstatek do 100 tis. se úročí 3,3% a zbytek nad sníženou sazbou.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    MVEK: Nevim, nebudu za tebe analyzovat podminky bankovniho uctu, ktery nemam. Treba Trinity uvadi, ze "zůstatek se úročí dle stanovených úrokových pásem a v každém úrokovém pásmu je zůstatek úročen příslušnou
    úrokovou sazbou."
    MVEK
    MVEK --- ---
    Sorry, blbě označené, je to ten eMax plus, ale to je fuk, ono to bude asi stejné.
    MVEK
    MVEK --- ---
    GHOSTSTALKER: Mě zajímala spíš praxe.
    Jinak s podmínkami good luck... Vylož si to, jak chceš. A v VOP, kde je kapitola pro daný produkt, také ani ň, tam je jen, že se to úročí měsíčně a tak.

GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    MVEK: To zalezi na podminkach konkretni banky. Obvykle je pasmove uroceni.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Máte zkušenost z různých bank, že když je úročení spořícího účtu třeba do 100 000 Kč 3 % a nad 0,1 % apod., tak se 200 000 Kč úročí 0,1 % nebo polovina 0,1 a polovina 3 %?

U ING to tuším bylo tak, že se jen převis úročil nižším úrokem. mBank to hodí celé na nízký úrok.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    NELDE:
    To scanování kontaktů dělá právě Revolut, tedy rovnou víš s kým můžeš "moderně" fungovat. Ale není to úplně standardní banka (historicky nebyla vůbec).
    U jiných bankovních aplikací bych tu možnost viděl obdobně, pokud tomu nebude bránit nějaká legislativa nebo vnitřní přesvědčení, že by toto chtít neměli.
    NELDE
    NELDE --- ---
    KOC256:
    2) Řeč byla o výběru metody platby, QR generovaný různými aplikacemi není ani platební metoda, jen možný vstup pro některé metody - typicky mobilní aplikaci. Jsou i další metody platby.
    3) Ne, ale budeš si moci zkontrolovat platbu ihned, nečekat týden.
    4) Není úplně normální mít 100 účtů a přepínat. Naopak je tu výhoda, že máš jedno číslo a můžeš měnit účty, pro které je to alias. Tedy při změně banky nemusíš měnit platební detaily.
    5) Souhlas, že to číslo účtu asi nebude schované - což by se mi líbilo (jenže to by vyžadovalo aby ČNB měla vlastní aplikaci, kam by se člověk přihlásil přes telefonní číslo a zadal/vybral účet, kam ty peníze půjdou).

Jinak mě napadá, ale absolutně nevím, jestli to někdo plánuje, že by mohla bankovní aplikace projet tvůj telefonní seznam a prostě ti označit čísla, která jsou aliasová. Místo udržování seznamu účtů stačí udržovat telefonní seznam - to je výrazně jednodušší.
    MAGE
    MAGE --- ---
    TOOMIX: Moneta tez dokonce zvlada i pdf faktury s QR kodem
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam