PATRIKCHRZ: asi jsem moc šťouravej, ale ví někdo ještě víc, jak je to s tou denní bází? Když třeba převedu všechny peníze pryč odpoledne, tak už se mi za ten den neúročí? Nebo se úročí stav k nějakému času, řekněme 23:59:59? Nebo jinému (účetní závěrka)? A když se to úročí, tak se to rovnou i daní? Myslím, že srážková daň z úroků se počítá až z připsané částky, takže z hlediska banky je jednodušší ty daně odvádět měsíčně (čtvrtletně nebo ročně je s tím ještě méně práce), ale nebylo by spravedlivější úroky počítat a připisovat třeba každou hodinu? Pak to zase asi narazí na zaokrouhlování, protože když máte úrok jeden halíř, tak 15% daň je z toho kolik? - za mě nejvýhodněji nula :-). A nevím, jestli odváděná daň nemá také nějakou minimální výši. Takže pak ideální by byla banka, která bude úročit a připisovat tak často, aby se z toho neplatila daň (úrok 1 halíř a daň 0 haléřů).
Protože když to vezmu teoreticky a zjednodušeně - 100.000 Kč na spořícím účtě, úrok 5% p.a., to jsme někde na 5000 Kč ročně před zdaněním, tedy cca 12 Kč/denně i po zdanění a to už je částka, se kterou se dá počítat. Navyšují tedy banky "virtuální" zůstatek každý den o ty úroky a další den se už úročí ta částka včetně těch úroků za předchozí den? Asi ne, protože bychom se dostali někam výrazně jinam, než když 1x za rok ke 100.000 Kč přičtou 5%. Ale ono s tím trochu méně zahýbá i to připisování 1x za měsíc - další měsíc by se už přece měl úročit zůstatek včetně těch připsaných úroků, ne?
Ono to píšou i tady, že se to u jednotlivých bank může lišit:
Spořicí účty: Jak se vlastně úročí? | Ušetřeno.czhttps://www.usetreno.cz/clanky/kdy-se-uroci-sporici-ucet/Starší článek, co jsem našel, mi na otázky taky moc neodpověděl:
Jak se v bankách počítají úroky? - Měšec.czhttps://www.mesec.cz/clanky/jak-se-v-bankach-pocitaji-uroky/Chápu, že per annum může někde znamenat 366 dní, kdežto jinde jen 360 dní (a každý měsíc má 30 dní, ať je to únor nebo srpen). Taky chápu, že aby se jen jednoduše neúročil zůstatek k 23:59:59, přičemž jsem si mohl peníze po půlnoci vybrat a před půnocí tam zase vrátit, tak existuje podmínka, že den vybrání peněz se neúročí. Ale jak se pak tedy banka dopočítává k tomu, co má na konci měsíce vyplatit? To záleží jen na ní, jak to vypočítají jejich systémy? Čím víc jsem si o tom četl, tím víc otázek a pochybností mám ;-)