• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    CORNY: Pokud budeme mluvit o prémiových (a ne privátním bankovnictví), tak tu mám RB, ČS, ČSOB a KB.

KB je takové nic za nic - 100 000 Kč obrat, za to vedení + karta zdarma, základní služby zdarma. Teď nově mají kreditku, která má 4 vstupy do salonků v systému Dragon Pass + je to MC, takže i do MC salonků, cestovní pojištění tuším jen 10 000 000
    ČSOB - jednoduché podmínky - 50 000 Kč obrat + 3 platby kartou, ke kreditce 4 vstupy do salonků (Lounge Key) + MC, cestovní pojištění na 100 000 000 Kč
    ČS - složité podmínky navíc není zaručeno, že účet i tak nevypoví, když jim člověk nedá vydělat. 8 vstupů do salonků, na schengen terminálu vlastní salonek + zdarma vsutp do MC salonku i když mají nově VISA karty, pojištění na 50 000 000 a obsahuje i rizikové sporty
    RB - tuším 2 vstupy, povinnost minimálního zůstatku na účtu, jinak mi nepřijde ničím zajímavá
    CORNY
    CORNY --- ---
    Ahoj, nevíte někdo o nějakém srovnání prémiových účtů jednotlivých bank? Poslední co jsem našel je z roku 2021 a to už je podle mě dost offtopic.
    Díky
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Tohle přesně využívalo Zuno, že daně se zaokrouhlují směrem dolů na koruny, takže když byla denní daň menší než koruna, tak se neplatila, právě proto se to měnilo.
    Jinak mám pocit, že ty peníze tam musí být celý ten den, že kdyby na spořák přistály peníze 31/8 odpoledne, tak bude úrok nula.
    Nemusela by rušit kvůli AML, kdyby to byly vlastní účty. Třeba kdyby někdo užíval spořák jako overnight - ráno převede vše na běžný, kde to užívá a večer vše z běžného na spořící.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    PATRIKCHRZ: Mne Trinity pripisuje az na konci mesice.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NIGHTHUNTER: jak píšeš, každá banka to má trochu jinak, ale v zásadě, se úročí peníze k denní závěrce, hádám, že u většiny bank to bude 23:59:59 - z těch se vypočítává úrok za daný den. Ono kdybys pravidelně (u velké částky) všechny peníze ráno vybra a večer vrátil, tak ti pojišťovna nejspíše účet vypoví. Bude jim to totiž vyskakovat v AML a oni nebudou mt náladu to neustále nějak manuálně schvalovat.

Třeba u VÚB mám skutečně úrok každý den a každý den o trochu vyšší, podle toho, že jistina je vždy vyšší o úrok z předešlého dne. A stejně to mám u Trinity. U VǓB je mám bez daně (je to účet na Slovensku) a budu je přiznávat v dańovém přiznání na začátku příštího roku, u Trinity se daň strhává z každého denního úroku.

U bank, které připisují měsíčně se na konci měsíce vezmou zůstatky z konců jednotlivých dnů a ty se úročí, úroky sečtou a připíšou a hned se strhne daň.

Některé banky hrají i se zlomkami haléřů, které nějak převádějí do dalšího období. Měnilo se i to zdanění, jednu dobu platilo, že když vyměřená daň byla méně než koruna, tak se nevybírala, ale pak se to nějak zákonem opravio
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    NIGHTHUNTER: Zůstatek ke konci dne (závěrka). Fyzickým osobám banka sama strhne i daň. Svého času Zuno připisovalo úroky denně, aby se vyhnulo zdanění; mám pocit, že už to tak nejde dělat.
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    PATRIKCHRZ: asi jsem moc šťouravej, ale ví někdo ještě víc, jak je to s tou denní bází? Když třeba převedu všechny peníze pryč odpoledne, tak už se mi za ten den neúročí? Nebo se úročí stav k nějakému času, řekněme 23:59:59? Nebo jinému (účetní závěrka)? A když se to úročí, tak se to rovnou i daní? Myslím, že srážková daň z úroků se počítá až z připsané částky, takže z hlediska banky je jednodušší ty daně odvádět měsíčně (čtvrtletně nebo ročně je s tím ještě méně práce), ale nebylo by spravedlivější úroky počítat a připisovat třeba každou hodinu? Pak to zase asi narazí na zaokrouhlování, protože když máte úrok jeden halíř, tak 15% daň je z toho kolik? - za mě nejvýhodněji nula :-). A nevím, jestli odváděná daň nemá také nějakou minimální výši. Takže pak ideální by byla banka, která bude úročit a připisovat tak často, aby se z toho neplatila daň (úrok 1 halíř a daň 0 haléřů).

Protože když to vezmu teoreticky a zjednodušeně - 100.000 Kč na spořícím účtě, úrok 5% p.a., to jsme někde na 5000 Kč ročně před zdaněním, tedy cca 12 Kč/denně i po zdanění a to už je částka, se kterou se dá počítat. Navyšují tedy banky "virtuální" zůstatek každý den o ty úroky a další den se už úročí ta částka včetně těch úroků za předchozí den? Asi ne, protože bychom se dostali někam výrazně jinam, než když 1x za rok ke 100.000 Kč přičtou 5%. Ale ono s tím trochu méně zahýbá i to připisování 1x za měsíc - další měsíc by se už přece měl úročit zůstatek včetně těch připsaných úroků, ne?

Ono to píšou i tady, že se to u jednotlivých bank může lišit:
    Spořicí účty: Jak se vlastně úročí? | Ušetřeno.cz
    https://www.usetreno.cz/clanky/kdy-se-uroci-sporici-ucet/

Starší článek, co jsem našel, mi na otázky taky moc neodpověděl:
    Jak se v bankách počítají úroky? - Měšec.cz
    https://www.mesec.cz/clanky/jak-se-v-bankach-pocitaji-uroky/

Chápu, že per annum může někde znamenat 366 dní, kdežto jinde jen 360 dní (a každý měsíc má 30 dní, ať je to únor nebo srpen). Taky chápu, že aby se jen jednoduše neúročil zůstatek k 23:59:59, přičemž jsem si mohl peníze po půlnoci vybrat a před půnocí tam zase vrátit, tak existuje podmínka, že den vybrání peněz se neúročí. Ale jak se pak tedy banka dopočítává k tomu, co má na konci měsíce vyplatit? To záleží jen na ní, jak to vypočítají jejich systémy? Čím víc jsem si o tom četl, tím víc otázek a pochybností mám ;-)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    SMOKY: vždy se úročí na denní bázi, jen úroky se někdy připisují denně (např. VÚB), někdy měsíčně (většina). Teoreticky se můžou připisovat i čtvrtletně nebo ročně, ale to už dnes asi nikdo nedělá.
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    SMOKY: Ano
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    Jak se vlastně úročí spořáky? Na denní bázi? Takže když v půlce měsíce přesunu peníze, dostanu na konci měsíce peníze za počet dní, kdy tam peníze byly?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    SMOKY: ano, je to bez limitu, ale víc než 100 000 EUR stejně nedávám do žádné banky
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    Nabidli mi taky 5,5%, je to bez limitu castky ? Nikde jsem nenasel ...
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Mně takto vyskočila v Monetě sazba dokonce 5,7 %.

Stačí zadat převod na vysokou částku (klidně vyšší, než na účtě je), ale ne s okamžitou splatností, ale klidně týden dopředu. A také je dobré přihlašovat se jak do IB tak do SB, někdy vyskakují nabídky přímo tam.

MONETA Money Bank - FinExpert.cz
    https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?f=316&t=1250066&st=0&sk=t&sd=a&start=7380
    BLACKTHUNDER
    BLACKTHUNDER --- ---
    MAGE: chtěla jsem to prubnout, zasekla se na nastavených limitech pro převod, tak jen pro případné ušetření času na zítra :)
    MAGE
    MAGE --- ---
    OMNISLASH: Ok zitra to prubnu
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    MAGE: Urcite tam mel mnohem mene.
    MAGE
    MAGE --- ---
    OMNISLASH: Kolik tam mel? Ja jen jestli to musi byt cely 1M.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    NELDE: Oznámili to zhruba před dvěma týdny, ne včera.
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    Pro zajimavost. Kolega si overil fajn cestu, jak si v Monete zvysit tech stavajicich 5.3% na 5.5%. Jednoduse v bankovnictvi zadal ze sporaku platbu mimo Monetu na cely zustatek na sporaku a pred potvrzenim mu appka vyhodila nabidku, zda by nechtel zustat a prejit na lepe zhodnoceny ucet. Kdybych nevidel vysledek, neveril bych :)
    NELDE
    NELDE --- ---
    Tak Hello prodalo úvěry. škoda, že neprodali účty. Včera oznámili prodej ČS
    Úvěrové portfolio Hello bank! chce odkoupit Česká spořitelna | Hello bank!
    https://hellobank.cz/novinky/2023/uverove-portfolio/
    BAAL
    BAAL --- ---
    Toto na me ted vyskocilo jako notifikace Fio ebankovnictvi, rozumi tomu nekdo?

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam