• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    NIGHTHUNTER: a takove fio to podporuje jen obcas - kdyz si preposilam penize na svoje fio, tak tu a tam platba odejde, ale uz neprijde a casem se stornuje, protoze "banka prijemnce nepodporuje" :-)
    MUXX
    MUXX --- ---
    Obcas to nezafunguje kdyz ma banka nejakou maintenance a dorazi to az druhy den. Ale to se mi stalo snad jenom dvakrat.
    NIGHTHUNTER
    NIGHTHUNTER --- ---
    MICKEY_MOUSE: jj, už je to vcelku standard, říká se tomu okamžité platby... neumí to úplně všechny banky, ale je jich dost... někde (mBank) za to chtějí 1 Kč navíc, jinak je to všude zadarmo? (otázka do pléna)

MISFIT
    MISFIT --- ---
    MICKEY_MOUSE: Jojo, říká se tomu "okamžité platby" ale ne každá banka to podporuje
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    Zdravím, dnes jsem poslal platbu převodem z Fio do Air a peníze tam přišly ihned, jako bych platil v rámci své banky. To je nějaký nový standard tahle rychlost?
    SINEAD
    SINEAD --- ---
    ZBYNEK: Hadam, ze osobni bankovnictvi je dneska tak nevynosnej byznys, ze se divim, ze do toho vubec nekdo neco investuje.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    ZBYNEK: btw. mBank měla placení na číslo asi tak deset let zpátky... https://www.mbank.cz/blog/post,483,chytre-platby-pres-facebook-a-telefon.html
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    (Jen tak na okraj: aktuálně to podporuje AirBank, ČSOB, Fio Banka, KB, Raiffeisen Bank a Česká spořitelna. Jinými slovy se dá říct, že ostatní banky dostatečně nesledují konkurenční trendy a neinvestují dostatečně do "vývoje".

To že chybí italský Unicredit nebo polská mBank nepřekvapí, ale od Monety bych čekal, že se bude snažit víc.)
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    ADAM: Díky za odkaz, tohle mi celkem stačí pro to, abych se ani neobtěžoval s registrací svého čísla:

"Současně je v pravidlech stanovený limit, kdy by měla banka po šesti měsících neaktivity klienta varovat ohledně nevyužívání služby. (tj. půl roku od poslední příchozí platby na telefonní číslo nedorazila žádná další platby), a za další tři měsíce tuto registraci zrušit. V pravidlech jsou však stanoveny různé výjimky a akce, které dokáží registraci čísla automaticky prodloužit."

Děkuji, doopravdy nechci, aby banka sledovala, jak moc využívám nechtěnou službu, a ještě navíc mě otravovala, pokud ji nebudu využívat.

(Mám od Fio pěkné číslo účtu, které se dobře pamatuje a snadno píše. Všichni kolem mě pro posílání peněz používají historii transakcí, kde si najdou poslední použité číslo účtu...)
    LUCIEN
    LUCIEN --- ---
    GHOSTSTALKER: Tak ono z tvého vyjadřování není obvious, že je ti to obvious, kapitáne.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    LUCIEN: Thx, cpt Obvious. Taky pisi duvod, proc tu sluzbu nechci a nezvolim.
    LUCIEN
    LUCIEN --- ---
    GHOSTSTALKER: Ta služba je volitelná. Nechceš, no problem.

GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    Vadi mi davat sve tel. cislo do dalsi databaze, ke ktere ma pristup kazdy klient banky zapojene do toho systemu (kdyz pri platbe zadam cislo, ktere je v databazi, tak se mi zobrazi, komu cislo patri - coz se da exploitovat).
    SINEAD
    SINEAD --- ---
    Tyjo, ja znam hodne lidi myho veku, ktery se krizujou kdyz slysej QR kod. Moc prace, neznama vec - cili obava z toho apod. Takovyhle chorosi na telefonni cislo uslysi.
    LUCIEN
    LUCIEN --- ---
    Australský banky mají platby na tel. číslo už dlouho a je to skvělá funkce. Někdo za tebe zaplatí oběd a ty mu obratem pošleš peníze bez zbytečnýho posílání QR od něj, nebo dalšího dohledávání účtu. V AUS to funguje i na emaily a používám to často. Nehledě na to, že to používají i firmy a instituce místo bank. údajů, kde se lze občas lehce splést (pokud nemají třeba QR, což dnes řada firem stále nemá, hlavně živnostníci)... Dejte tomu chvíli a uvidíte. Není to revoluce, ale už před lety jsem si přál to mít u nás.
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    Já už s QR kódem narazil třeba na to že tam člověk měl v poznámce <nick>, kam se měl doplnit nick. Ale KB neumožní poznámku editovat a s <> to nejde poslat.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    PATRIKCHRZ: QR kody pouzivane v CR na platby rozhodne zadny kod neunesou, vejde se tam cca toto: "SPD*1.0*ACC:CZ5855000000001265098001*AM:480.50*CC:CZK*MSG:Payment for the goods"
    viz https://en.wikipedia.org/wiki/Short_Payment_Descriptor
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    GHOSTSTALKER: nehledě na to, že 4kB QR kód by nejspíš ani nešel načíst, je to na hraně té technolgie :)
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    PATRIKCHRZ: To si moc nedovedu predstavit, ze by bankovni aplikace nacetla nejaky skodlivy kod, ktery zacne zasahovat do prostredi mimo aplikaci. Kdybych byl natolik paranoidni, tak ani neotviram diskuze na Nyxu, natoz s obrazky... co kdyby tam byl nejaky ten skryty kod...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam