• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    Vaše zkušenosti s českými bankami. V čem jste spokojeni, v čem ne. Zajímá vás, jak funguje banka uvnitř?

[ mBank ] - klub spravovaný ADAMMem, kde lze získat odpovědi na dění uvnitř této banky
    rozbalit záhlaví
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    GHOSTSTALKER: nehledě na to, že 4kB QR kód by nejspíš ani nešel načíst, je to na hraně té technolgie :)
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    PATRIKCHRZ: To si moc nedovedu predstavit, ze by bankovni aplikace nacetla nejaky skodlivy kod, ktery zacne zasahovat do prostredi mimo aplikaci. Kdybych byl natolik paranoidni, tak ani neotviram diskuze na Nyxu, natoz s obrazky... co kdyby tam byl nejaky ten skryty kod...
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    GHOSTSTALKER: v tak velkém objemu dat je možné, aby kromě "užitečných informací" byl i nějaký skrytý kód. Pamatuji, jak se říkalo, že např. obrázky nemohou být nositeli viru - no nakonec se ukázalo, že mohou. Úplně stejně může být škodlivý kód schován v QR kódu, který si aplikace načte, použije pro ní užitečné informace a zbytek kódu ji nějak obejde (něco na způsobe "přetečení bufferu") a vykoná svou vlastní práci.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    PATRIKCHRZ: tvůj smartphone denně natahuje řádově více neznámých dat a to dokonce i když ho nepoužíváš :)
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    PATRIKCHRZ: Jak to myslis? Bankovni aplikace snad nacte jen kod pro platbu; u jinych QR kodu mi to jen vyhodi error.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    OMNISLASH: já tedy QR kódům nefandím, úplně se mi nechce natahovat do telefonu 4kb neznámých dat.
    DYNK
    DYNK --- ---
    OMNISLASH: QR musíš vygenerovat, potřebuješ tedy nějakou akci od příjemce. U platby na kontakt stačí když má telefon v ruce odesílatel. Na druhou stranu je to limitující v tom, že musíš mít na daného člověka ten kontakt.

Za mě má QR svůj use case a ten plní skvěle. Fakturu bych třeba na telefonní číslo neplatil. Platba na kontakt je dobrá na ty případy, kdy je QR "neohrabaný" řešení. Dělá okamžitý platby ještě o kousek rychlejší a víc user friendly.
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    OMNISLASH: Vyberes platbu na číslo, vybereš kontakt, done. Jednodušší pro obě strany.
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    PULKA: V cem je to flexibilnejsi nez QR kod?
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    PULKA: Pod pojmem "revoluce" si představím internetové bankovnictví nebo mobilní aplikace, rozhodně ne takovouhle funkci...
    PULKA
    PULKA --- ---
    NAVARA: Dneska vyzkouseno za platbu za nakup pro kamardku v lekarne a bylo to fajn (chvili to bylo videt jako planovany prijem v CSOB, ted uz je i zuctovano), nasla mne v kontaktech a hotovo (navic to neposle na nejakej historickej ucet, kterej ma ulozenej od kdysi davno), mne se to libi a tesi mne, ze nebudu muset kvuli takovejm vecem pouzivat Revolut.

Jinak, treba v Polsku uz to jede dlouho jako BLIK a na fakt spouste mist a resi to dobre absenci moznosti platit kartou a zaroven je to flexibilnejsi nez QR code. Imho je to podobna revoluce jako okamzity platby - diky nim se tak da treba pri prodeji veci posefovat prevod misto hotovosti, kterou ani jedna strana nechce resit.
    DYNK
    DYNK --- ---
    ZBYNEK: Pak to neni reseni pro tebe, no. Ale pro lidi, kteri kontakty s bankovni aplikaci sdilet budou, to jednodussi bude.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    Zbytečnost; kdyby posílání kontaktům neměl Revolut, tak to banky neřeší...

NAVARA: Bankovní aplikace mi nebude zkoumat kontakty, takže mi je jedno, jestli budu psát číslo účtu, nebo telefonu
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    Koukám, jak vyřešili možnost, kdy má klient více bankovních účtů :) Telefonní číslo může mít přiřazeno jen jeden.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    OMNISLASH: QR kód musíš plátci poslat, tvoje telefonní číslo už má (a používá, třeba pro whatsapp, telegram,...)
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    DYNK: Priznam se, ze moc nevidim prinos tohile reseni v dobe, kdy jsou tu bezne rozsirene qr kody. Platba s qr je naprosto jednoducha, umi ji snad vsechny bankovni appky a presne to riziko omylu pri zadani, ktere je tady zmineno jako duvod, eliminuje.
    DYNK
    DYNK --- ---
    Za me krok spravnym smerem, jen nechapu ten limit 5000 Kc. Snad se nebude jeste snizovat jako tomu bylo u okamzitych plateb.

Šestice bank spouští platby přes telefonní číslo. Zjednoduší posílání peněz - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-sestice-bank-spousti-platby-pres-telefonni-cislo-zjednodusi-posilani-penez-239730
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ATUARFIK: minus muze bejt za to, Reifka je zarazena na seznam subjektu, ktery sponzorujou ruskou valku na Ukraine, nicmene sama tam ucet mam, potom, co mi skoncily adi tri banky, takze ja nerikam nic...
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    ATUARFIK: naše dítě tohle u raiffky má asi od 12. Žena která tam má taky účet jí na to komplet vidí. Má k tomu spořicí účet je bylo nějaký velký zmatení za jakých podmínek tam jsou dobrý úroky, ale nakonec to bylo něco úplně divnýho, jako že je třeba třikrát zaplatit kartou a už jsou tam dobrý úroky navždy. Obecně to dělá co jsme chtěli a bylo jednoduchý to zařídit.
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    ATUARFIK: https://www.rb.cz/osobni/ucty/bezne-ucty/ucet-pro-studenty-a-deti

“Věk 0–26 let

Je-li vám méně než 18 let, je třeba uzavřít smlouvu za přítomnosti zákonného zástupce (včetně předložení jeho dokladů totožnosti a vašeho rodného listu). Váš doklad totožnosti nám doložíte, pokud budete chtít k účtu vydat debetní kartu. V případě, že chcete účet ovládat přes internetové nebo mobilní bankovnictví, tak kromě dokladu si nezapomeňte vzít svůj mobilní telefon.”

Osobní zkušenost nemám.
    STARDAY
    STARDAY --- ---
    ATUARFIK: jo takhle, to jsem z toho vubec nepochopila :D takze ty se ptas, jestli nekdo nahodou nevi z osobni zkusenosti, ze by raiffka vubec nabizela detske ucty.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam