• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    XARGH
    XARGH --- ---
    ADAMM: ok. ber to jako popis one udalosti presne tak, jak se odehrala. kdyby meli platit poplatky, tak by tam nevlezli. nejsem ceskej fasounek, ja se s nima radil a oni nevedeli, proc to po me neco chce :)
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    XARGH: byl jsi špatně pochopen, protože kdyby šlo o bankomaty, tak tam nebudeš psát "romové bez poplatku".
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    Účtování popatku za výběr zahraniční kartou je takový mor, který se rozšiřuje po celém světě. V některých zemích (např Thajsko) už zahraniční kartou bez poplatku nevyberete vůbec.
    I u nás se to děje, třeba bankomat Airbank po mne chtěl 125 korun při výběru kartou Revolut.

K tomu se přidává ještě DCC, už se mi i stalo, že to obsluha odsouhlasila za mne a musel jsem to reklamovat v bance. Třeba banomaty Euronet jsou schopné mít přirážku DCC 16,7 %!
    XARGH
    XARGH --- ---
    ADAMM: asi jsem byl spatne pochopen.
    Ukrajince do toho netahej pls
    ...V kazdem state se najde banka (nebo nekolik), ktera tahle hrabe a ty ji pak nenavidis a tem ATM se vyhybas - na ukrajine PrivatBank, na Slovensku VUB, u nas CSOB (nevedel jsem a pridavam dalsi nenavistny bodik)
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    XARGH: a Ukrajincům by to ještě tři eura přidalo, ne? tvl, kdyby zas Slováci vybírali v Česku, tak jim třeba ČSOB naúčtuje ne 3,95€, ale 150 korun.
    XARGH
    XARGH --- ---
    MUXX: s dobrou zmrdlosti jsem se setkal na SK, prede mnou vybirajici romove bez poplatku, ja s ceskou kartou poplatek 3,95E pri planovanem vyberu 10E
    past na turistiii - mrtki!! :)
    PULKA
    PULKA --- ---
    MUXX: V Polsku jde aktualne vybrat bez poplatku v Bank Peako a pry i v Santanderu (coz by mihl byt ten cervenej bankomat). Zkouseno naposled v prosinci.
    MUXX
    MUXX --- ---
    MVEK: To Polsko ale neni specifikum Revolutu. To tam maji pro vsechny zahranicni karty. Ja nakonec vybral bez poplatku, ale pamatuju si jenom, ze ten bankomat byl cervenej…
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    MVEK: ja resil spor s ryanair pres COI a jejich pravnicka byla dost zapalena a nakonec to nejak protlacila ve spolupraci s irskou organizaci na ochranu zakazniku, ze se mi ryanair rozhodl vyhovet.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Jo, na Revolut spoléhat určitě není dobré (což mě tak napadá, že jsem jel do Gorlitzu jen s jejich kartou, ale tak taky s českými, takže tam jsem nakonec měnil zloté za české koruny ve směnárně, protože jsem tam nenašel bankomat, kde by mi na Revolut kartu nesežrali asi 15 zlotých za výběr).

Už třeba mi stačilo, když mi asi před třemi lety najednou zablokovali přístup, že chtějí znovu fotku dokladu a selfie, ale byl to strašný problém. Jednak focení dokladu fungovalo blbě (a šlo ho teoreticky i nahrát, ale to taky nefungovalo dobře), pořád ho to nedetekovalo, a manuální režim nebyl, nebo se choval podivně, ale nějak se to povedlo. A selfie byla ještě větší problém, buď jsem byl přepálený od sluníčka, nebo jsem neměl dostatečně jednolitou plochu za sebou, nebo jsem měl moc stíny/blbé osvětlení...
    Selfie to po mně ale při přenosu na nový telefon chtělo i tento týden, a to nebyl problém i v županu před kachličkami v koupelně:-).
    MVEK
    MVEK --- ---
    Ad různé zahraniční spory, tedy asi i ty letenky, teoreticky může pomoct https://commission.europa.eu/live-work-travel-eu/consumer-rights-and-complaints/resolve-your-consumer-complaint/european-consumer-centres-network-ecc-net_cs, často o tom čtu v dTestu, včetně praktických zkušeností, ale z okolí neznám, nepotřeboval jsem. Mají dokonce být schopni pomoct v češtině.
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    PATRIKCHRZ: zrovna ten revolut ma v podminkach, ze spory muzes resit s litevskou centralni bankou nebo s cz financnim arbitrem. Takze by ses tam klidne mohl realizovat.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    CERMI_FOX: Pamatuji, že když zemřela matka, tak její účet nikdo nikdy nezablokoval (později banka zanikla a s ní i ten účet). Prostě jsme o něm notáři neřekli. Pravda, byla to banka mimo tehdejší "hlavní proud" a možná dnes je to propojení poněkud snazší.

Ano, zahraniční účty jsou proti blokaci (a třeba i proti exekuci) odolnější, na druhou stranu zase jakýkoliv spor je nutné řešit v zemi sídla. Jako spotřebitel mi stačí podat podnět finančnímu arbitrovi a ve většině případů to pomůže. Zahraniční banka na mne celkem dlouho může dělat dlouhý nos.

Revolut taky používám, ale určitě bych ho nedoporučil jako hlavní a už vůbec ne jako jediný účet. Na to mám v mém okolí dost příkladů, kteří s tím problém měli.

V případě účtů je možné dnes nastavit jejich chování po smrti majitele. Výhodné jsou společné účty (skutečně společné, ne majitel + disponent), kdy při smrti jednoho z majitelů účet pokračuje bez jakýchkoliv komplikací dál. Jen to moc bank nenabízí, aktuálně mě napadá jen mBank. Pak si nejsem jist jeslti Raifka a Unicredit?
    NELDE
    NELDE --- ---
    Tak jsme stornovali letenku a vrátili nám to celé, ale bohužel nikoli jako storno, ale jako kredit - tedy kurzový rozdíl nákup/prodej (-; Na 5000,- ztráta 350,-
    Asi se s tím nedá nic dělat, co?
    PUEBLO
    PUEBLO --- ---
    RATTKIN: Pokud v rámci EU tak je to SEPA platba a ta je někdy hned ale někdy to trvá i pár dní

Mimo EU nemám tušení
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    PUEBLO: a zahraniční účet (IBAN)?
    PUEBLO
    PUEBLO --- ---
    RATTKIN: Tak tváři se to jako Okamžitá platba při odeslání na tuzemský účet

PUEBLO
    PUEBLO --- ---
    RATTKIN: Mrkni na Monetu. Mám u nich EUR účet jako součást běžného účtu ale nevím jestli umí okamžitou platbu. Je k tomu i eur karta.
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    jaká banka umí okamžité platby v EUR?
    Nebo aspoň několikrát za den jako FIO?
    Chci platit cca 24.000 eur, revolut se mi na to nezdá dobrý
    SINEAD
    SINEAD --- ---
    MMORT7: Ja to ted resila s dedou, jejich spolecnej ucet byl psanej na babi a je tam docela dlouhe prodleni...normalne jsme zasli do banky a prevedli cast penez na novej - deduv ucet. Myslim ze jim to trvalo tak 4, 5 dni...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam