• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    Dalsi variantou je mit investicni ucet, treba u InteractiveBrokers, a kupovat si eura primo na forexu. AFAIK je to nejmene nakladna varianta, nicmene moc nema smysl mit ucet u brokera jen kvuli jednorazove FX smene.
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Díky za rady. Koukám na tu light službu - aktuální kurz 25,340, mSvět má v kurzovém lístku 25.3189 - to asi zkusím dobít revolut z mSvět karty. Resp. jsem to zkusil - kurz byl 25,3457. Tak asi zůstanu u téhle varianty, 0,3% rozdíl při 1000 eurech dělá 3 koruny.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: Devizovce zadáš zakázku typu "pošlete mi 1500 EUR" na účet LTxx xxxx.......BIC REVOLT21, majitel účtu "Nelde" (resp. tvoje občanské jméno). A oni ti napíšou "ok, pošlete nám 37770 Kč na náš účet u (KB, ČS, ČSOB,....). Když peníze dostanou, platbu pošlou.

Případně můžeš nechat ta eura poslat přímo na eurový účet dcery u Creditas, opět stačí IBAN, BIC/SWIFT a jméno majitele účtu. U SEPA plateb není BIC/SWIFT vždy vyžadován.

Easychange má jakkoliv malé platby bez poplatku (i v řádech jednotek eur), kurz má veřejný - (v tuto chvíli 25.112 EUR/CZK / 25.272 EUR/CZK - nákup/prodej), jen při uzavírání smlouvy chtějí mít "naději na zajímavého zákazníka", tak je dobré o předpokládaných budoucích obchodech trošku mlžit, ale jak už rámcovou smlouvu máš, uzavřou s tebou jakkoliv malý obchod. Nebo mají tu light službu https://www.europlatba.cz/, kde to lze i bez rámcové smlouvy.
    Bez ohledu na budoucí obchody a přes internet uzavře smlouvu Fortissimo (devizy.cz), já je používám na platby v PLN, protože je má zdarma. Zajímavost - majitel je Tadeusz Farny, otec zpěvačky Ewy Farne :). U malých plateb měli spíše horší kurzy, velké jsem přes ně nikdy nedělal. Ale není problém uzavřít rámcovku a pak uvidíš, jaký ti dají kurz, nemusíš to vzít.

Většina devizovek má kurzy "individuální", tj. záleží nejen na objemu obchodu, ale i na zákazníkovi. Prostě Franta Novák a Pepa Novák dostanou i při stejném obchodu různý kurz, dle vyjednávacích schopností a minulých obchodů.

Další variantou je uzavření dealingové smlouvy s vlastní bankou, ale kvůli tisícovce eur se fakt nepřetrhnou. Některé banky (třeba Moneta) mají aplikaci Směnárna, kde mají lepší kurzy, než ty, co mají v kurzovním lístku.
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    PATRIKCHRZ: to se tu opakuje tak casto ze by to mohlo na nastenku ;)
    MIKEE
    MIKEE --- ---
    co roklenfx? s objemem neprudej
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    NELDE: neznam ceniky konkurentu, ten exchange.cz ti udela sepa platbu od ekvivalentu 50000 czk bez poplatku, takze tu aktualni potrebu vymeny 2,4k eur by ti neuctovali. ja potrebuju eura casto a mamz toho duvodu i ty eurove ucty u cz bank, takze tam rozmenuju i v radu stovek eur, kdyz vycerpam mesicni limity na dvou rodinnych revolut uctech.
    NELDE
    NELDE --- ---
    SPLIFFBOY: Nemám eurový účet u české banky, jen u Revolutu - to asi devizovky nemusí. Jak je to s poplatky devizovce - není lacinější ten vyšší tarif u Revolutu?
    Dcera, pro kterou to je, má tuším u Creditas.
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    NELDE: jak pise patrik, devizovka.. ja nemel teda zadnej problem ani s uzavrenim smlouvy, s exchange.cz jsem vse vyresil po telefonu/emailem. pokud mas eurovy ucet u nektere z bank, co vyuzivaji (KB, CS, snad i CSOB), tak ti to tam posilaji bez poplatku a mas to tam behem chvile, kurzy plus minus jak ten revolut.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: Jedna z možností je devizovka, obecně je dobré mít uzavřenou rámcovou smlouvu s devizovkou pro různé případy, moc ochotné ale k uzavírání rámcovek s malými klienty nejsou, chce to trochu "mlžit", když projevíš zájem. Já mám smlouvu s Akcentou, Fortissimo a Easychange. Easichange má ještě svoji "light" verzi Europlatba.cz
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    PATRIKCHRZ: jj, ja jen odpovidal na dotaz. pro me osobne je VUB nezajimava prave skrz to daneni, 0,08% navic mi nestoji za to muset to daneni pak resit...
    NELDE
    NELDE --- ---
    Jak optimálně směnit koruny na eura? Potřebuji teď 2400 pro bankovní převod a to je nad bezplatným limitem Revolutu. Něco rozložím v rámci rodiny, ale to asi nebude stačit, navíc nějaké eurové výdaje budu mít i mimo to. Uvažoval jsem, že bych doplnil Revolut z mSvět karty - lepší myšlenka?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    SPLIFFBOY: ještě o něco víc má VÚB. Aktuálně 4,75 %, od 23.8. snižují na 4,60 % p.a. Výhodou je denní připisování úroků (tj. efektivní úroková sazba vychází o něco lépe - když budu brát už snížený úrok 4,60 %, tak díky dennímu připisování úroků vychází dle vzorce (1+i)^n na 4,707 % p.a. a navíc při vyřešení daňového domicilu se neodečítají daně (řešíš až v daňovém přiznání následující rok), tj. se ti úročí i to, co bys jinak ihned odvedl na daních u českých bank. Teprve následující rok se zaplatí 15 % daň, pokud správně počítám, čistý úrok po odečtení daně bude 4,001 % p.a.

Partners při měsíčním úročení mi vychází na 4,625 % p.a., ovšem to nepočítám s odečtem 15 % daně. Pak je to 3,919
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    SM3: chápeš správně. Jediné, co má smysl řešit je pojištění vkladů do 100 000 EUR. Na společném se bude dělit dvěma.
    SPLIFFBOY
    SPLIFFBOY --- ---
    SM3: nemaji pasmove uroceni, neni tam limit, uroci celou castku stejnym urokem
    SM3
    SM3 --- ---
    Ještě jednou děkuji za předchozí info SM3: , SM3:
    Mám další dotaz ohledně Partners banky, ten společný účet nám vyhovuje, ted koukám, že na tom jejich spořáku nabízejí 4,53% a zároveň je tam společný spořící účet také 4,53%, v sazebníku píší: „Nerozlišujeme žádná pásma, tedy výše úroku se s výší zůstatku nemění.“ takže chápu správně, že ten úrok 4,53% není omezen výši zůstatku jako třeba v airbank kde je limit 1 000 000kč nebo je někde háček? Pokud by byl mohu tedy rozložit peníze na soukromý spořící a na společný spořící a dostanu vždy 4,53% nebo se tyto částky sčítají do nějakého limitu? Myslím, že je ta věta jasná, že zůstat nehraje roli, ale třeba mi něco uniká?
    EXAGE
    EXAGE --- ---
    NELDE: No z 5mio zase ta pokuta tak nizka neni :-/.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    MATHEZ: Blbě - https://www.penize.cz/nakupy/443558-ceske-banky-uz-nevykupuji-a-neprodavaji-danske-svedske-a-norske-koruny

Raifka je stále mám jako valuty v kurzovním lístku, i když to je dost "švindlkurz" a nejspíše tam ještě budou nějaké poplatky.

Zkus spíš nějaké cestovatelské fórum, já takhle udal všelijaké zbytkové měny
    MATHEZ
    MATHEZ --- ---
    MTHU: taky sem zkousel google-fu, ale tohle plati pro zakazniky RB.
    MTHU
    MTHU --- ---
    MATHEZ: Zdá se, že na některých pobočkách RB by to mělo jít "na objednání". https://www.rb.cz/o-nas/kontakty/pobocky-a-bankomaty/detail-pobocky?segment=PERSONALFINANCE&branchId=89&an=ba
    MATHEZ
    MATHEZ --- ---
    Ahoj, tušíte kde by se daly směnit SEK za CZK?
    Ženě zbylo 350 SEK a chtěla by CZK nebo EUR.
    Díky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam