• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    EDERA
    EDERA --- ---
    EDERA: Update - jsme ve fázi dohadování s bankou, že vzhledem k tomu, že zůstavitel nikdy nebyl německým občanem ani neměl v Německu bydliště, nemohou se na to vztahovat německé dědické zákony. Žádáme o vydání evropského dědického osvědčení, které by snad mělo pomoct.
    NELDE
    NELDE --- ---
    FRANCINE: Obávám se, že překupníci to budou mít pojištěné ve svých obchodních podmínkách. Navíc to nebude podle českého práva, ale podle UK - možná tam mají nějakou obranu proti překupníkům, ale pochybuji.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    XCIDER: To není (tak docela) pravda, mobilem můžu číst přinejmenším NFC tagy. Můžu si vyčíst MiFare čip, můžu používat NFC token pro 2FA. Obojí vyzkoušeno (alespoň na Androidu; iOS v tomhle může být omezenější, nevím).
    FRANCINE
    FRANCINE --- ---
    NELDE: děkuju, za blbost se platí. Jen jsem doufala, že by z toho šlo nějak vybruslit.
    NELDE
    NELDE --- ---
    FRANCINE: Pokud je na faktuře $119, tak těžko - služba byla konzumována a tedy ji banka zaplatí.
    FRANCINE
    FRANCINE --- ---
    Ahoj, udělala jsem obří blbost z nepozornosti. Žádala jsem v neděli vecer o ETA vízum do GB. Místo oficiálních stránek klikla na stránky prekupnika, ktero ti vyřídí ETU za poplatek 119 USD, místo oficiálního poplatku 16 GBP. Vízum mám schválené, a teď jsem zjistila že mám v bankovnictví rezervovanou platbu 119 USD. Je to samozřejmě moje chyba, ale šlo by s tím ještě něco udělat? Ráda bych tu platbu stornovala. Mám UniCredit, a když jsem volala na zakaznickou linku bylo mi řečeno že můžou zablokovat kartu, ale že platba stejně proběhne. Je nějaká moznost platbu bloknout, nebo jsem svoji blbosti přišla o prachy?
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    CAMELLA: NFC se pouziva, ale bez terminalu neni mozny cist mobilem bezkontaktne karty, mobil je z pohledu NFC "pasivni" zarizeni stejne jako karta. A kdyz mas terminal, jde to pres jednoho z clenu duopolu visa/MC, ktery si vzdycky reknou o nejaky procento, ktery pak spolu s marzi sumupu udela ty cca 2% poplatku.

VANEK: Ted koukam ze GP nabizi terminal s 1proc poplatkem bez mesicniho pausalu, staci mit ten sbernej ucet u Sporky, coz mi prijde zkousnutelny :)
    https://www.globalpayments.cz/cs-cz/nabidka-pos-2025
    VANEK
    VANEK --- ---
    RATTKIN: Díky, kapitáne, ale cílovka má karty, ne smartbanking.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    CAMELLA: mi právě z popisu přišlo, že je to už lepší, že už jde normálně apple pay a používá se nfc.
    Tak nic no ;)

CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    ZBYNEK: ok, tak asi stále nic.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    XCIDER: jsi si jistý? Vím, že to tak bylo na začátku, ale teď už mi přijde, dle popisu, že to mají vychytanější.
    VDFLAT
    VDFLAT --- ---
    ZBYNEK: Třeba někde u stánku je tohle hroznej pain. Řešil jsem to pro manželku a nakonec jsme šli do Tap To Pay, i když je provoz dražší.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    XCIDER: Jde i platba kartou, ale musí se ručně opisovat číslo karty, viz bod 5
    Jak probíhá platba na straně zákazníka a co dělat, když se platba nedaří? | Přijímejte bezhotovostní platby jednoduše a bez terminálu
    https://www.cvak.cz/poradna/zaciname-pouzivat-cvak/jak-probiha-platba-na-strane-zakaznika-a-co-delat-kdyz-se-platba-nedari
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    CAMELLA: Levnejsi je, ale Cvak vubec nejede pres platebni kartu, je to porad okamzita platba z uctu na ucet, jen misto qr kodu jde platbu predat do druheho telefonu pres NFC. Cili cizinec s tim nezaplati...
    RATTKIN
    RATTKIN --- ---
    VANEK: lowcost varianta je okamžitý bankovní převod třeba na QR kód
    NELDE
    NELDE --- ---
    CERMI_FOX: Já šel před časem rušit účet na pobočku pár metrů od bydliště, kde jsem vše vyřizoval, aby mi řekli, že mám účet na jiné pobočce, kde jsem nikdy nebyl (ale odkud mi přiřadili osobního bankéře, se kterým jsem nikdy nemluvil ani po telefonu). Naštěstí se to dalo zrušit na pobočce poblíž - důvod k rušení účtu byl ostatně ten, že tu pobočku rušili kvůli malému počtu klientů.
    Už má KB+ možnost vytvořit trvalou platbu (-;?
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    A nebo Cvak. To je podobné řešení od AirBank, levnější než SumUp.
    CHILDINTIME
    CHILDINTIME --- ---
    VANEK: ano sumup, ani neni potreba terminal, sumup uz podporuje tap to pay on iphone, takze lze bezkontaktni kartou/telefonem/hodinkama zaplatit prilozenim k iphonu.
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    VANEK: sumup
    VANEK
    VANEK --- ---
    Ve spolku bychom potřebovali párkrát do měsíce prodat knížku s placením kartou - fyzicky, na akcích mimo sídlo, tedy přes mobilní připojení. Je na to nějaké zázračné laciné řešení?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam