• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    ADAM
    ADAM --- ---
    DJFRACTAL: Já jsem před mnoha lety dolary vybral tak, že jsem z PayPal poslal usd na etoro účet, tam nakoupil aktiva, půl roku jsem to musel držet a pak to už šlo normálně z etoro vybrat v usd do české banky.
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    Takže PayPal nechce potvrdit and DIP v USD ani multiměnový účet s USD od Raiffeisen. Když jsem zkoušel dolary poslat, PayPal mi ukazoval možnost poslat jen převedené na EUR. Takže poslední možnost, která mě napadá je Wise nebo Revolut, kde by měly být dolarové účty. Nevím co je lepší. Pak zase budu koumat jak ty doláče dál do Raifky dostat.

Fakt mě nenapadlo, že to bude takový zákys.
    NELDE
    NELDE --- ---
    DJFRACTAL: Hlavní měna bude ta měna, ze které se strhne platba v případě, že v použité měně není dost peněz.
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    Sorry za začátečnické dotazy, hledal jsem a stejně nepochopil. Co u Raifky znamená v praxi "hlavní měna" u multiměnového účtu? Měna ze které se strhávají poplatky? Na jiné stránce se ale píše, že poplatky se strhávají vždy ve měně ve které jsou vyhlášeny (to je CZK). Na další zase, že platby (a poplatek je platba) ve stejné měně, jaké jsou placeny, nebo přijímány. Takže si to vlastně protiřečí.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    DJFRACTAL: tak to schválně nejdříve zjisti, abys nezařizoval vybavení měsíční základny a pak nezjistil, že nemáš čím letět :D.
    NELDE
    NELDE --- ---
    DAVIDOWITCH: Teoreticky by šlo to stáhnout z USD karty do Revolutu jako USD platbu (to by mělo být bez poplatku) a pak to převést na EUR jejich kurzem a poslat jako SEPA platbu... Při větším objemu si připlatit za paušál = vyšší limity pro převod.
    Nevím jestli jiné multiměnové účty umí tohle dobíjení z karet.
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    PATRIKCHRZ: nejsem si vlastně jistý, počítám že mi dá paypal vybrat kterou měnu poslat. Dám vědět až se k tomu dostanu.
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    DJFRACTAL: on už PayPal umožňuje poslat dolary bez konverze na český účet? Vím, že s tím byly vždy starosti, jak dostat cizí měnu z PayPalu bez konverze.
    CUKI
    CUKI --- ---
    PATRIKCHRZ: A ještě ti za to započítají předem neznámé poplatky, takže dopředu nikdy nevíš kolik ti tam dojde a je jedno koho uvedeš jako plátce.
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    PATRIKCHRZ: platbu za práci na projektu jsem si "prozíravě" vybral v dolarech na paypal. Důvod byl, že nakoupím nějaké ty akcie/etf v dolarech, v té době jsem si nebyl jistý přes jakého brokera/banku budu nakupovat. Zkusím to přes multiměnu u Raifky, kde to stejně nakonec půjde do DIPu a dám vědět. Teď čekám na ověření účtu.

Kdyby se někdo ptal, tak DIPový účet v dolarech u Raiffeisen ověřit nešel, ale to je celkem logické, protože na něho lze jen vkládat (nedaří se ty malé ověřovací vklady a debity).
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    ADAMM: jo, převody v dolarech jsou peklo, posílal jsem platbu do zahraničí na třikrát. jednou chyba v názvu účtu, po druhé "nevíme co se děje, asi AML".

Tohle si lidi moc neuvědomují, že "Platba z ČSOB do Spořky" nejde "z ČSOB do Spořky", ale mezi různými korespondenčními bankami, které jsou schopny zúčtovat měnu v dolarech, často doputuje i na území USA a odtud zpět do ČR.

Kdyby uživatel trochu poodhalil svůj "user case", tak jsem schopen vymyslet nějaké řešení. Možná bude nejlepší běžná debetní korunová karta s dobrými kurzy, možná něco úplně jiného.
    ADAMM
    ADAMM --- ---
    DJFRACTAL: je to drahá sranda, ale normálně to děláme (platba z našeho dolarového účtu na jiný dolarový účet v ČR, kdy naše strana je FIO a druhá strana je třeba Spořka). blbý bylo, když se ukázalo, že jméno držitele účtu na druhé straně bylo jiné, než bylo na faktuře, kterou jsme dostali (dolarový účet byl psaný na manžela) - protože to se nám pak vrátilo a to okrouhané o dost brutální poplatky.
    ZAPPO
    ZAPPO --- ---
    USER18: koukl bych na Partners banku - hodne ted do proma svych karet a konverzi men investovali reklamy a tvari se, ze v tomhle chteji mit nejlepsi nabidku na trhu.
    Ale se statisicema dolaru neoperuji tak nevim jestli tam nejaky limity nejsou
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    Pokud si dobre pamatuju, tak kdyz tohle pred davnou dobou (jako, 10+ let) resil kamarad, tak optimalni (a jediny pricetny) reseni tenkrat bylo vybrat USD v hotovosti a v hotovosti je vlozit na pokladnu druhe banky. Nebylo to levny, ale bylo to nejlevnejsi. (ale nebylo to FIO, neco jako Raiffka a KB)
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    USER18: tak multiměnový účet umí třeba Raifka, co se limitů týče, tak možná v privátním bankovnictví (fwr.cz) by poradili?

Můžeš trochu poodkrýt "business plán"? Protože dolary na ten účet zadarmo nedostaneš (převod je "zahraniční platba", vklad hotovosti taky bude zpoplatněn). Není lepší karta s dobrými kurzy v CZK?

DJFRACTAL: jak už psali ostatní. ČNB umí pouze platby v CZK, ECB v EUR. Tj. platba v USD bude jako "ostatní zahraniční platba" s tomu odovídajícími poplatky.
    USER18
    USER18 --- ---
    Umite nekdo poradit banku, ktera dava k USD uctu platebni kartu a zaroven umi pro tuhle kartu nastavit limity v radech statisicu dolaru (cca 200.000)?
    Momentalne mam tohle u KB, ale ta ma nehorazne velky poplatky.
    Diky
    NELDE
    NELDE --- ---
    GHOSTSTALKER: Hmm, koukám, že jsem myslel SWIFT a ne Target2 (-; Ale stejně platí, že by to bylo drahé.

DJFRACTAL: Koukám na web fio a měli by umět mezinárodní platby v USD.
    Cizoměnový platební styk, finanční operace, služby | Fio banka
    https://www.fio.cz/bankovni-sluzby/platebni-styk/cizomenovy
    Zkusil bych podporu - možná tam mají bug, že nepočítali v IB s tím, že by někdo převáděl USD do jiné české banky, protože poplatky (EUR je v rámci SEPA zdarma).
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    NELDE: TARGET, resp. T2 umí eura?
    NELDE
    NELDE --- ---
    DJFRACTAL: Problém je asi v clearingové měně. Standard je ČNB v korunách a SEPA v eurech. V USD by to musel být Target a ten možná Fio neumí. A vlastně ani nechceš to převést přes Target, protože by to bylo docela drahé.
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    Nevyznám sev cizoměnových účtech FIO banky. Běžný účet v USD mi nedovolí přímý převod do jiné české banky, kde mám taky účet (DIP) v USD? Pochopil jsem správně z podmínek, že poslání zůstatku jde jen v rámci FIO banky a vklady do USD pouze po převodu z CZK?

EUR účet funguje normálně. Posílám z něho EURa do zahraničních i českých bank v € měně a stejně tak přijímám.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam