• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HARALDBanky, bankovnictví, bankovní operace
    CUKI
    CUKI --- ---
    EDERA: No asi se od té doby něco změnilo, ale já si zařizoval v ČR účet pouze na pas. Občanku jsem nevlastnil a trvalé bydliště jsem měl mimo ČR.
    NELDE
    NELDE --- ---
    CERMI_FOX: Aha, díky - už jsem našel, vlastně si to musím vygenerovat sám (-;
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    NELDE: account statements, tam se někde vybral loňský rok a byl tam "yearly statement 2025" : Píšu po paměti, podruhé se tam přihlašovat nechci, to je vždycky o nervy :) Ale možná to generují postupně
    NELDE
    NELDE --- ---
    CERMI_FOX: Tam jsem to hledal a nenašel - poslední nalezené dokumenty mám ze července.
    Poradíš, kde to tam hledat?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    NELDE: mám, ale mailové upozornění nechodí, musíš si to najít sám v IB
    NELDE
    NELDE --- ---
    CERMI_FOX: Koukal jsem teď do IB a nic tam nemám. Ani v emailu od nich nepřišlo žádné upozornění. Už to někdo máte?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    NELDE: ne, generují to automaticky, je to někde ve výpisech
    NELDE
    NELDE --- ---
    Dotaz na lidi, co mají VUB z dřívějška. Musí se nějak žádat o přehled úroků za loňský rok pro odvedení daní?
    EDERA
    EDERA --- ---
    ADAM: Český řidičák nejspíš ani nikdy neměla.:-) Ale zkusím se teda optat ve Fio, Airbank apod.
    ADAM
    ADAM --- ---
    EDERA: Může to spojit třeba s vyrizenim řidičáku, pokud by ji náhodou brzy koncil. (Ten bez TP vyridit sice taky jde, ale velmi blbě.)
    Každopádně ve fio bych žádný problem se založením necekal.
    EDERA
    EDERA --- ---
    ADAM: Tak to mi přijde jako zbytečně komplikovaná cesta.
    ADAM
    ADAM --- ---
    EDERA: 1. Občan ČR bez TP může mít OP. Jen tam není uvedena adresa. Mám ho. Hodí se třeba na cestování po eu.
    2. mám účty u fio a cs. Oboje bez problémů, ale zakládal jsem je ještě před zrušením tp, to je pravda.
    3. Může se v krajním případě na úřadě k TP přihlásit a klidně ještě ten samý den zas TP zrušit. Pozor jen na zdravotní pojištění, kde se k TP váže povinnost ho platit.
    EDERA
    EDERA --- ---
    Nemáte někdo zkušenost se zakládáním účtu pro někoho, kdo je sice občan ČR, ale trvale žije v zahraničí (má pouze pas, ne OP)? Sestřenici by se hodil český účet pro zařizování věcí souvisejících s majetkem v ČR. Nemá tady žádný druh pobytu, jinak má ještě občanství UK. Jezdí sem jen na pár dní v roce.
    V Raiffce řekli, že by to muselo být na výjimku, protože dle bankovních pravidel musí mít občané ČR občanku. Vyžadovalo by to dvoukrokové zařizování s dvěmě návštěvami banky (zaregistrování do systému, zaslání žádosti o výjimku a po schválení založení účtu).
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NELDE: ano, Partners je také do 500 000 Kč.

U RB stačí splnit podmínku pro všechny spořící účty najednou. Tj. 10 plateb libovolnou kartou (třeba i kreditní) a splní se podmínky na všech spořících účtech
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Partners jsou příliš krátkodobí a jednorázoví, tak je počítat nebudu.

Zatím je to tedy 3M (2.5 RB což je současně limit pojištění vkladů + 0.5 MB) za 4%, poté 3.60% bez omezení.
    NELDE
    NELDE --- ---
    PATRIKCHRZ: Partners má 4% jen do 500k, ne?
    To ale znamená, že musíš 5x splnit podmínky RB. Tedy po 10 platbách na každé z 5 karet?
    PATRIKCHRZ
    PATRIKCHRZ --- ---
    NAVARA: no nejméně problémová je aktuálně asi VÚB s 3,60 % p.a. bez limitu s denním připisováním úroků s možností odložené daně.
    Pak je tu RB s 4 % do 500 000 Kč, ale různými fígly jde založit více účtů, já jich mám pět
    Pak Partners, pro nové klienty po dobu 3 měsíců (když vás někdo doporučí) 4 %. Za každého doporučeného 1 měsíc navíc, já mám takto úrok někdy do roku 2031 :)
    MBank 4 % do 500 000 Kč
    GUTO
    GUTO --- ---
    MAGE: Zkus se domluvit s bankerem. Dneska jsem to sam resil. Nastavil mi individualni sazbu 3,21% na celou castku (Ale musis tam mit 600.001 CZK a vic). Good luck!
    NELDE
    NELDE --- ---
    NAVARA: Problém je, že tam je celá řada podmínek, takže při dosažení maximálního limitu, aby ses zbláznil.
    Nicméně třeba samoobslužné pokladny pomáhají - můžeš kupovat banány po kusech a platit za každý zvlášť.
    Bacha na limity pojištění vkladů - sice VÚB drží stále 3,6% bez limitu a bez podmínek (efektivně díky dennímu úročení a odkladu platby daně to dělá 3,7%), ale více než 100k euro bych tam nedával (určitě ne dlouhodobě, navíc převod zpět není okamžitý).

Odpověď na tvoji otázku: bez přilišné aktivity jde mBank+VÚB, do každé 2,5M, čučkařit 250k pomocí složitých podmínek as moc nevyplatí.

Mimochodem, vzhledem k nedávné inflaci (v součtu 30+%) by nebyl od věci tlačit na politiky, aby se ten limit navýšil. +40% - tedy z 2,5M na 3,5M by bylo fajn. Nechcete někdo spáchat petici?
    YARIN
    YARIN --- ---
    a mistni id to dela na mesci

Spoření v lednu: Stále dostanete 4 % p.a., ale mění se pásma pro úročení - Měšec.cz
    https://www.mesec.cz/clanky/sporeni-v-lednu-2026/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam