Tak něco studených objevů z nedávných večeří.
Baba ganuš asi znáte - pečený lilek, cizrna, tahini, česnek, paprika, olivový olej.
Peršani mají vlastní lilkovou pomazánku - kaške bademžan - pečený lilek, na olivovém oleji osmažená cibulka a česne a k tomu na polední minutu na pánev přisypat lžičku sušené máty. Celé to pak zjemnit řeckým jogurtem, nebo ještě lépe vykapaným hodně prozrálým kefírem, případně u arabů sehnat sušený
kašk. Plus sůl a pepř. Případně se do toho dají rozmixovat vlašáky a nebo pistácie a přidat kurkuma.
Nabírat plackama, nebo kousky zeleniny, nebo to namazat na chleba.
Melounový salát - meloun, feta, máta, citronová šťáva. A nebo variantu pro odvážnější (je to dle mého lepší) přidat bazalku, a rajčata a pepř a olivový olej.