• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Si myslím, že svíca ani ze starých krav nikdy dlouhou úpravu nepotřebovala. Z mé zkušenosti s kraví svíčkovou se stářím zvířete nemění textura, ale chuť. Ani postarší svíčková však není tuhá jako namáhanej sval. Podle mě se to tu prostě akorát domotalo.

    Pěkný vidět, že někoho napadne udělat steak z pravé svíce a polejt ho majdou z mrkve a celeru, jistě to bude i skvělý (protože svíca je skvělý maso). Že by si to tak ale žádal originální recept, o významu jehož jména se přou už generace, si osobně nemyslím, už jen proto, že ten recept (nikoli jméno) vyžaduje nakládání a pomalý pečení = zničení všeho dobrýho na svíci.
    RUFO
    RUFO --- ---
    VECTOR: Tvar
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    SAL: mladí býci/staré krávy zni jak nazev alba od Lucie.
    me by spis zajimalo, proc se pleci rika falesna svickova, kdyz je to vlastne prava svickova (..na smetane), vzdyt to nema se pravou svickovou nic spolecnyho, bifteky z toho nejdou udelat, roastbeef z toho taky nejde..
    SAL
    SAL --- ---
    No pokud se, jak říká Zuzkaou, používaly mladí býci/staré krávy, není možný, že je to podle svíčkový(masa), ale jelikož byla ze starý krávy, tak byla tuhá a tu dlouhou úpravu potřebovala? (narozdíl od dnešní svíčkový které to akorát uškodí)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Eště že su chudá a tu svíčkovou mám nejraději z loupané plece :)

    Je pravda, že jsem ji několikrát dělala z echt svíce (dost let zpět, kdy se vesele kradlo na jatkách a uplácelo se kdekoliv čímkoliv), ale toho masa mučeného v troubě tak dlouho, až se skoro rozpadá zelenina, toho je mi zpětně moc líto :D
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    NUSIK: ale ja reagoval na Machalika.
    NUSIK
    NUSIK --- ---
    HENNYVILLE: ja nereagoval na Machalika, ale na tebe :)
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    NUSIK: Jak znam Machalika, tak to chtel zjednodusit, proto ucelne napsal Fillet, cili Fillet of beef. Urcite nemel na mysli rybi filet.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    NUSIK: to jsem si taky dycky myslela;-)
    NUSIK
    NUSIK --- ---
    mno jen tak mezi reci, fillet neni nutne beef tenderloin u nas svickova, fillet je proste ukrojenej kus masa nebo ryby bez kosti
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    HENNYVILLE: no, ptam se, zda pod pojmem fillet je jakkoliv upraveny kus masa u nas znameho jako svickova (a tudiz pod On někdy někdo přelil fillet svíčkovou omáčkou a dal si k tomu knedlík? si muzu predstavit, ze nekdo pouzil kus masa u nas znameho jako svickova v nejaky uprave, rekneme te, ktera je znama u receptu na "svickovou na smetane" a prilil k nemu tu omacku a knedlon)?
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    MOUNTBATTEN: ptas se me, zda se da udelat z kusu masa, ze kteryho se delaji bifteky, susenka v uprave well-done? ano, da.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    HENNYVILLE: dik; nerika to ale nic o uprave toho kusu masa (takze by se dalo rict, ze fillet se da taky pect a dusit az do vysuseni, viz uprava na "svickovou"?)?
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    Fillet je v Eng. mluvicich zemich
    oznaceni pro kus masa u nas zvany jako hovezi svickova.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    A proc fillet?
    Podle Sandtnerky se to maso, ktere je znacene jako svickova, naklada a pak pece a dusi v troub.
    ASS_KICKER
    ASS_KICKER --- ---
    MACHALIK: Tohle nam servirovali na firemni vanocni akci v restauraci Mlynec u Karlova mostu 2 nebo 3 roky zpatky, napsany na menu to vypadalo tak nejak divne - echt tradicni jidlo s jihoamerickym masem ale doted to mam zafixovane jako nejlepsi svickovou co jsem kdy jedl
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MACHALIK: Třeba Sahajdák...

    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    On někdy někdo přelil fillet svíčkovou omáčkou a dal si k tomu knedlík?
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    ZUZKAOU: díky moc, snad se mi už povedlo nějak se dorozumět.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    REONA: ja se chci dobrat k tomuhle: MACHALIK

    Proc je pouziti masa svickove na tento typ pokrmu spatne tu psali uz jini, naposled Zuzkaou.
    Ze se ty zavadejici terminy kritizuji uz roky, je nediskutovatelne a to, co zminuji, ty diskuse, zda se to muze nazyvat "svickovou", kdyz pouzite maso je loupana plec.

    Ale ejhle!
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    POHODAVOLE: a ani bych nezapominal na krabi tycinky :)
    REONA
    REONA --- ---
    MOUNTBATTEN: No to je prostě...špatně :) Jasně, že se tomu říká svíčková či svíce a pod stejným názvem se to prezentuje v hospodách, nebo třeba "sekaná svíčková" se sekanou, ale to, že je to všeobecně rozšířený omyl ještě neznamená, že nemám pravdu. To jsem zvědavá, kam se dobereme :)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    MOUNTBATTEN: v hospodach se taky driv prodaval rum, kterej nemel s rumem nic spolecnyho :)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    HENNYVILLE: ten pokrm se jmenuje hovezi svickova na smetane, tak to asi nebude mit nic spolecnyho se svickama ne? :)

    REONA: souhlas!
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    REONA: jenze to by nebyly v hospodach ty "svickove omacky" a popr. "svickova na smetane" jako narodni recept, lec maso pouzite byva malokdy ze svickove. A k tomu ty diskuse od dehonestaci jak na Babicovy recepty (po klidnejsi smirlive verze) vuci "spatne" pouzitemu nazvu, kdyz tam neni maso-svice.

    Dnes se mi otevrela tady timto klubem zas brana do jinyho sveta:-))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MOUNTBATTEN: hele "tradiční" metodou, kdy maso máčíš v kyselém láku a pak dlouho dusíš či pečeš - to prostě není příprava pro křehká masa. A pokud udělám vedle omáčku za pomoci tuhých kousků masa a pak svíčkovou na medium, kterou pak zaleješ omáčkou, tak to je ale úplně jiný jidlo, než klasická svíčková se šesti.

    Respektive já nějak nevím - určitě to je chuťově super, ale...



    Blog Pepato.eu: Tradiční Svíčková na smetaně, „netradičně“ - pečená do růžova..
    http://www.pepato.eu/2012/10/tradicni-svickova-na-smetane-netradicne.html


    TABBY: jakákoliv minutková úprava?
    TABBY
    TABBY --- ---
    MOUNTBATTEN: A tak mne tedy jeste napada otazka: K priprave ceho je vlastne svickova vhodna (kdyz k priprave svickove to neni)?
    REONA
    REONA --- ---
    A já měla za to, že ta omáčka se jmenuje "na smetaně" a svíčková je prostě ve chvíli, kdy se dělá ze svíčkové (či hovězího) a pokud to bude z králíka, tak je to králík na smetaně - stejný postup výroby omáčky, jiné maso.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    Hehehe, ja taky cely ziviot zila v tom, ze svickova (omacka, tedy to maso a ona omacka z korenovky se smetanou), to maso v ni, ze SPRAVNE ma byt ze svickove a fejkove, kvuli financim, se dela ze zadniho, ci loupene plece (a to se mnohdy kritizuje, ze to teda nejni svickova).
    Tak ja dnes cucim - to je nejaka nova gastronazi moda, tvrdit, ze SPRAVNE se ze svickove NEDELA? A nikdy nedelala?
    Nebo trolling tohoto tydne?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam