• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    HENNYVILLE: dik; nerika to ale nic o uprave toho kusu masa (takze by se dalo rict, ze fillet se da taky pect a dusit az do vysuseni, viz uprava na "svickovou"?)?
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    Fillet je v Eng. mluvicich zemich
    oznaceni pro kus masa u nas zvany jako hovezi svickova.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    A proc fillet?
    Podle Sandtnerky se to maso, ktere je znacene jako svickova, naklada a pak pece a dusi v troub.
    ASS_KICKER
    ASS_KICKER --- ---
    MACHALIK: Tohle nam servirovali na firemni vanocni akci v restauraci Mlynec u Karlova mostu 2 nebo 3 roky zpatky, napsany na menu to vypadalo tak nejak divne - echt tradicni jidlo s jihoamerickym masem ale doted to mam zafixovane jako nejlepsi svickovou co jsem kdy jedl
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MACHALIK: Třeba Sahajdák...

    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    On někdy někdo přelil fillet svíčkovou omáčkou a dal si k tomu knedlík?
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    ZUZKAOU: díky moc, snad se mi už povedlo nějak se dorozumět.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    REONA: ja se chci dobrat k tomuhle: MACHALIK

    Proc je pouziti masa svickove na tento typ pokrmu spatne tu psali uz jini, naposled Zuzkaou.
    Ze se ty zavadejici terminy kritizuji uz roky, je nediskutovatelne a to, co zminuji, ty diskuse, zda se to muze nazyvat "svickovou", kdyz pouzite maso je loupana plec.

    Ale ejhle!
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    POHODAVOLE: a ani bych nezapominal na krabi tycinky :)
    REONA
    REONA --- ---
    MOUNTBATTEN: No to je prostě...špatně :) Jasně, že se tomu říká svíčková či svíce a pod stejným názvem se to prezentuje v hospodách, nebo třeba "sekaná svíčková" se sekanou, ale to, že je to všeobecně rozšířený omyl ještě neznamená, že nemám pravdu. To jsem zvědavá, kam se dobereme :)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    MOUNTBATTEN: v hospodach se taky driv prodaval rum, kterej nemel s rumem nic spolecnyho :)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    HENNYVILLE: ten pokrm se jmenuje hovezi svickova na smetane, tak to asi nebude mit nic spolecnyho se svickama ne? :)

    REONA: souhlas!
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    REONA: jenze to by nebyly v hospodach ty "svickove omacky" a popr. "svickova na smetane" jako narodni recept, lec maso pouzite byva malokdy ze svickove. A k tomu ty diskuse od dehonestaci jak na Babicovy recepty (po klidnejsi smirlive verze) vuci "spatne" pouzitemu nazvu, kdyz tam neni maso-svice.

    Dnes se mi otevrela tady timto klubem zas brana do jinyho sveta:-))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MOUNTBATTEN: hele "tradiční" metodou, kdy maso máčíš v kyselém láku a pak dlouho dusíš či pečeš - to prostě není příprava pro křehká masa. A pokud udělám vedle omáčku za pomoci tuhých kousků masa a pak svíčkovou na medium, kterou pak zaleješ omáčkou, tak to je ale úplně jiný jidlo, než klasická svíčková se šesti.

    Respektive já nějak nevím - určitě to je chuťově super, ale...



    Blog Pepato.eu: Tradiční Svíčková na smetaně, „netradičně“ - pečená do růžova..
    http://www.pepato.eu/2012/10/tradicni-svickova-na-smetane-netradicne.html


    TABBY: jakákoliv minutková úprava?
    TABBY
    TABBY --- ---
    MOUNTBATTEN: A tak mne tedy jeste napada otazka: K priprave ceho je vlastne svickova vhodna (kdyz k priprave svickove to neni)?
    REONA
    REONA --- ---
    A já měla za to, že ta omáčka se jmenuje "na smetaně" a svíčková je prostě ve chvíli, kdy se dělá ze svíčkové (či hovězího) a pokud to bude z králíka, tak je to králík na smetaně - stejný postup výroby omáčky, jiné maso.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    Hehehe, ja taky cely ziviot zila v tom, ze svickova (omacka, tedy to maso a ona omacka z korenovky se smetanou), to maso v ni, ze SPRAVNE ma byt ze svickove a fejkove, kvuli financim, se dela ze zadniho, ci loupene plece (a to se mnohdy kritizuje, ze to teda nejni svickova).
    Tak ja dnes cucim - to je nejaka nova gastronazi moda, tvrdit, ze SPRAVNE se ze svickove NEDELA? A nikdy nedelala?
    Nebo trolling tohoto tydne?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    DOOMBRINGER: olej je rozehřátý na fritování a je ho dost
    ZUZKAOU: četla jsem i recepty s namočenou nevařenou cizrnou, ale přišly mi hůř stravitelné. Na anglických stránkách (bbc food a nějaké middle east recepty) měli taky vařenou cizrnu nebo cizrnu z plechovky... o tom vychlazení jsem taky četla, ale k úsěchu to nevedlo :(
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Já jsem svíčkovou s opravdickou svíčkovou už dělala dvakrát, a pokud se člověk k tomu kousku masa chová jako k opravdové svíčkové, a ne k falešné, tak to rozhodně stojí za to.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    No Rettigová tam dává svíčkovou - konkrétně "...totiž onen kus libového masa pod ledvinou.." a pečeho. Ale teda chce to počítat s tím, že ve střední Evropě se krávy pěstovaly na mlíko - takže buď bylo telecí z mladý, přebytečný býčků a nebo hovězí ze starých krav. Myslím že její způsob přípravy by ze současých svíčkových (natož z vyzrálé svíčkové) udělal suchý hadr. Pravda - hned pak tam má bifteky.


    Magdalena Dobromila Rettigová - domácí kuchařka - staročeská kuchyně - recepty - Hovězí maso a rozličná jeho úprava
    http://rettigova.lukul.cz/hovezi-maso-a-rozlicna-jeho-uprava
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam