• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JONKA: rozhodně v kyslém (pokud ne v octovém láku, tak svař červené víno s kořením a zeleninou) a snad je zamřelej - co si tak pamatuju, tak bažanti s peřím se vyvěšovali do chladu i na pár týdnů.
    JONKA
    JONKA --- ---
    DEVIL: Díky. A marinovat v něčem olejovém, nebo takové to klasické ocet+voda+koření?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    JONKA: rozhodne marinovat a urcite 2 a vice dnu ho nechat v ty marinade koupat. a rozhodne to pak pec na sadle, hezky pomalicku
    JONKA
    JONKA --- ---
    Nakládá se do mořidla i bažant? Co tak gůglím, tak to nikde vyloženě řečené nenacházím, a já jsem včera jednoho vyhrála v tombole, už ho mám staženého, ale dělat ho budu moct až v pátek. Myslíte, že vydrží v pohodě ty dva dny v ledničce? Nemám se zvěřinou vůbec žádné zkušenosti. Díky :)
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    Celkem zajimavej clanek
    Inside the food industry: the surprising truth about what you eat | Life and style | The Guardian
    http://www.theguardian.com/...eandstyle/2015/feb/21/a-feast-of-engineering-whats-really-in-your-food
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    KLAIR: Jestli vás quiche baví a máte rádi špenát ...
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    ADITU
    ADITU --- ---
    Me napadla cizrna na paprice...
    Na oleji osmaz cibulku do sklovata, volitelne muzes rozmackat jeden dva strouzky cesneku, pridej cca dve lzice sladke papriky a nech tak dve minuty rozvonet, prisyp na prouzky nakrajenou cervenou papriku (3-4ks, o neco lepsi je kapie, ale spis kvuli dobe zpracovavani), pokrajene rajce (klidne z plechovky), plechovku cizrny i s nalevem. Dolej jeste tak hrnecek vody a nech varit, dokud nebude paprika mekka (zhruba 20 minut). Osol, opepri, pak prilij jednu smetanu (davam 30%, ale nizsi voltaz nic moc nezkazi), promichej a vymackej do hrnce jeste citron a na mirnem ohni par minut jeste prohrej. mnozstvi citronu je ciste podle chuti, takze nekdy davam pulku, nekdy cely... a pak pojidam bez prilohy :)
    Druha varianta pocita s hustsi verzi a prilohou - ve smetane se rozmicha lzice hladke mouky a nechas to jeste chvilku povarit, aby nebyla mouka citit. a podava se s ryzi.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    NAVARA: na ty vymazlené je tu Zuzka, já jedu klasiku (zpěnit cibuli a česnek, na to mleté maso - na půl kila masa 2 plechovky fazolí v rajské omáčce, 1 plechovku slitých černých, 1 plechovku velkých bílých a 2 plechovky sekaných rajčat - okořenit pálivou paprikou, chilli, drceným kmínem, osolit a nechat táhnout - čím déle, tím lepší). Ale zatím chutnalo každému (teda krom našich dětí, ty luštěniny bohužel nerady, a ani ve virgin verzi pouze se sladkou paprikou a kmínem jim to nejelo).
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    TRISSIE: máš osvědčený recept?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KLAIR:

    cizrna na červeno.

    Mrkev, řapíkatý celer, cibule, česnek, plechovka rajčat, plechovka cizrny, paprika, oregáno, muškátový oříšek, bobkový list, nové koření pepř. Případně slanina/mleté maso a plocholistá petržel. Olivový olej.

    Osol a opepři mleté maso.

    Rozpal olej a nebo vysmaž slaninu. Vyndej kousky slaniny a ve výpeku nech zesklovatět cibulku. Pak přidej případné mleté maso a naprudko ho opeč, až začne chytat barvu. Přidej najemno nakrájený celer a mrkev a ještě chvíli restuj. Přidej česnek a koření, a pak rajčata s vypečenou slaninou a nech to vařit tak 10 minut. Pak přidej slitou cizrnu. Případně tam před rajčatama ještě můžeš přidat půl deci červeného vína a nechat to odvařit. Pak do toho nasekej petrželku.


    špenátový závin

    Listové těsto, listový špenát, feta, česnek, pepř, cibule máslo/olej, pokud špenát je mraženej tak ještě mlíko, hladkou mouku a muškátový oříšek

    Spař špenát vroucí vodou, nech pořádně vykapat a nasekej. Mraženej nech rozmrznout na sítku, vymačkej přebytečnou vodu. Na másle nech zesklovatět cibulku, přidej lžíci mouky a chvíli ji restuj na světlou jíšku. Zalij dvěma deci mléka a něco muškátového oříšku a vař 20 minut, na mírném ohni a chceš to odvařit na hustou kaši. Pak přidej rozmražený špenát a vař to ještě tak 5 minut. Listový špenát bude lepší bez bešamelu.

    Špenát sol velmi opatrně (přijde tam feta) a podle chuti dopepři a prolisuj do něj dostatek česneku. Rozdrob fetu/balkán

    Rozálej listové těsto, dej na něj špenýtovou nápň a na tu nasypej fetu. Peč na 200 v rozpálené troubě cca 30 minut - dokud to nebude pěkně zlaté. Případně tedy štrůdl před pečením potři rozklechtaným vajíčkem.

    Pokud necheš kupovat listové těsto, tak vezmi 150 ml bílého jogurtu 250 g másla, špetku soli a 400 g hladké mouky, uhnětej z toho hladké těsto, nech 30+ minut odpočinout v lednici a posléze rozděl na 2-3 díly a rozválej na placku na štrůdl.

    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KLAIR: co nějaké chilli con carne?
    to jsme s sebou brávali, když jsme jezdili pařit RPG na chalupu, kde nebyla kuchyň - dobré zatepla i zastudena.
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    Potřebuji tip na to, co relativně levně a rychle uvařit ze surovin, které dnes koupím v supermarketu tak, aby se to dalo dobře nechat zchladnout a později ohřát (nebo neohřívat).

    A klidně bych zkusila nějakou cizrnu nebo podobné věci, jen jsem bez inspirace

    Nebo něco se špenátem

    Nebo skoro cokoliv. Já jsem dnes hrozně nerozhodná

    (to je ale požadavek, co?)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    losos od id xmarge dle http://www.pradobroty.cz/2015/01/losos-na-medu.html
    moc dobre :)
    FAT
    FAT --- ---
    WILDENBURY_SQ: Já tam snad budu muset konečně zajet...
    :-)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    Hvezda... zatim tak nakopat domu do truhliku a cekat.

    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    SVETLUSKA222: V praci nam ho kuchtici delaj na cervenym vine, s jalovcem. Br. knedlik k tomu a jako jo, fakt mi chutna a doma se mi to nepovedlo zreprodukovat :)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    SVETLUSKA222: papinak approved! receptu je imho tuny sam nemam zadnej vyzkousenej
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    Máte někdo prosím osvědčený recept na jelení guláš? přemýšlím že bych ho udělala v papiňáku ?
    Děkuji
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    TESSS: filtr je zrejme prepracovanej. ale zkus toto a diskusi predtim: [ ZUZKAOU @ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam