• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    LUCIASHECK:
    MACHALIK: Díky moc.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    BRUKEV: jj, ja na to cumel, nejaky hipster prede mnou si v kšeftě kupoval kus chleba, tuňáka, salát a dve papriky. Ty papriky ho staly asi 60 korun a ja nechapal, jestli je to jako cena za celej nakup s nejakou slevou nebo co... :)

    Jeste, ze paprika neni bazalni soucasti moji stravy a jsem schopen ji substituovat cimkoli jinym barevnym.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    BRUKEV: podle mě se teď papriky teprve začínají pěstovat, takže jsou jakoby vzácnější. Ale to mi pořád nejde do hlavy, proč chtěj za kilo červených paprik 119kč a zelených 99kč. Každopádně je přece i spousta jiné zeleniny, která má teď sezónu
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Může mi někdo vysvětlit, proč se barevná paprika tak zvedla s cenou? Včera už jsem fakt nevěřícně kroutil v krámě hlavou, jedna paprika okolo 28 Kč, šílené, se nedivím, že lidi radši žerou salámy.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    MOODYCAT: já kuřeti nacpu pod kůži plátky másla a pak už na něj nesáhnu.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    zpravidla kure delam vrchem dospod a v puli otocim
    anebo ho prikryju alobalem a ke konci alobal sundam kvuli dopeceni kuze. to je lepsi na vetsi ptaky co se blbe otacej kdyz maj pres 100°
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MOODYCAT: Když posolíš kůži, tak je bezvadně křupavá, a když ji polejváš, tak ona rozbředne. Úplně jsem přestal polejvat kuře. Strčíš a vyndáš, jo, případně polejváš jen mastným (pomastíš kostkou másla), aby se to smažilo, nikoli vodou/výpekem.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    MACHALIK: Pro kuchařský dementy - během pečení s tím kuřetem nic neděláš? Žádný polejvání něčím nebo tak? Prostě strčíš a za nějakou dobu vyndáš? Díky.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    MUTHA: dík za tip:)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Jinak k tý ředkvi - já donedávna ani nevěděl že se tepelně upravuje, jedli sme to vždycky syrový. Dobrá zelenina.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    BRUKEV: Já ho dělám rustikálně. Nakrájím na kusy mrkev, cibulu, česnek, brambory, klidně i ředkev (ta je v tom dokonalá), mezi to hodím kus dva libečku, a na to posadím kuře, kterýmu dám pod kůži bylinkový máslo a do dutiny třeba citron. Pečet pečet pečet, výsledkem je super kuře na fantastické zelenině. Když máš pocit, že pouští málo šťávy, tak podlejt nepatrně. Ideální jednohrncový chalupářský jídlo (kde mi i roste ten libeček). Podle mě by se do toho dala dat i kdejaká jiná zelenina.
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    Nebyl by nějaký tip na dobrý chřestový krém? Normálně mám chřest nejraději v páře s holandskou omáčkou, ale sešlo se mi ho nějak moc.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MACHALIK: ad libeček a kuře. Celkem bych to zkusil, suroviny jsou, jak to děláš? jakože do dutiny libeček, nebo něco pod prsa? kolik? ulibečku mám pocit, že je to pořád málo, málo, málo a najednou moc.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    Zahrat. Vic to uvolni ty silice.
    AIJA
    AIJA --- ---
    BEBEBE:
    Louhuju. Obvykle nacpu plně sklenici bylinkama a zaliju olejem. Trochu se to slehne. Průběžně se pak dá ten olej dolévat. Nebo po měsíci ten olej slít do karafy a do té sklenice olej zase dolít.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    BEBEBE: Já když už, tak dělám jen dlouho louhovanej. Ale já asi nejsem úplně vhodnej příklad, čaje mám taky nejraději louhované ve studené vodě v lednici přes noc (nebo i dvě).
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    Kdo si delate bylinkove oleje, mate lepsi vysledek s povarenim bylinek v oleji, nebo s nekolikatydennim louhovanim? Popr., poradite idealni recept i s vhodnym pomerem bylin a oleje?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    PEPITO: kořeny má překvapivě silné, souhlas


    MACHALIK: s petrželí hladkolistou taky nechápu. Nebo naopak vlastně. U nás totiž frčí kadeřavá, jakožto ozdoba nebo do polívek. Bazalka se veze hlavně díky zájmu lidí o italskou kuchyni, kde je vžitý názor, že se používá hlavně ne-li pouze bazalka. Přitom hladkolistá petržel se na pastu atd. užívá minimálně stejně. Bude-li tahle osvěta, bude i více hladkolistý petržele imho.

    Čím dál víc oceňuju jednoho zelináře v našem městě, který pravidelně prodává sice seřezané ale čerstvé "kytice" petržele obou druhů, libečku, pažitky, kopru,...
    AIJA
    AIJA --- ---
    Včera na Lidický u zastávky Antonínská měli libeček na ceduli...svazek za dvacku.
    IKA
    IKA --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam