• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ZUZKAOU: http://www.kuchynskepotreby.cz/cz-detail-100405-litinova-plotynka.html a mohlo by fungovat tohle? to jsem zkanibalizovala na starém sporáku...
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    ZUZKAOU: vidíš, tuhle věc znám, mohla bych to zkusit na eliminaci bordelu. Díky za konstruktivní řešení, až se dokopu to znovu dělat, napíšu, zda či jak funguje.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    DIVER: taky jsi nedočetl úplně do konce jako já :))
    TESSS
    TESSS --- ---
    DIVER: tak dotaz znel, jak to delaji profi kuchari. V profi kuchyni bych gril cekala. Ale u me v kancelari mame sporak i s elektrickou troubou a ta ma i gril :-)
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    VSICHNIMAME: Vetsina z nas ma v praci gril. Ale je to pomaly, takze ja to davam na sporak.
    Btw. Kazda kuchyn ma dishwashers a ty dvakrat denne uklizej celou kuchyn. Je to pracoviste. Kdyz se kaci les, litaj trisky.
    DAYSIR
    DAYSIR --- ---
    ZUZKAOU: mě se taky docela osvědčilo ten lilek před pečením pobodat vidličkou (v průběhu pečení z něj pak vyteče přebytečná voda), potom našpejlovat/ dát na rošt, potom do trouby a potom před rozřezáním ještě oloupat.
    Zase musím přiznat, že varianta česnek - olivový olej - tahini je fakt asi nejlepší co jsem zkusil.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    VSICHNIMAME: letlampa :D
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    Existuje nějaké čistější řešení než opálit nad tím plynovým hořákem na sporáku? Mám vždy ten sporák tak zadělaný, že se mi do toho opravdu málokdy chce, a přitom to kouřové aroma je skvělé. Jak to dělají profi kuchaři?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KLAIR: baba ganoush.

    Opálit lilek nad ohněm (klidně nad plynovou plotýnkou, slabější povahy to prostě dají do trouby (30 minut na 200), ale přijdou o kouřové aroma). Rozříznout, vydlabat měkkou dužinu. Rozmačkat na kaši, přidat prolisovaný česnek: 1 stroužek na větší (cca 300g) lilek, tahini - 1 lžíce na lilek, olivový olej - 1 lžíce na lilek.

    A podle chuti dosolit a dokyselit citronovou šťávou.

    Případně přidat nasekanou petrželovou nať/mátu a kdo má na zahradě granátovník, tak tam přidá nějaká semínka. Variabilně se tam dá přidat troška papriky a případně maličko uzené papriky.

    How to make the perfect baba ganoush | Life and style | The Guardian
    http://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2013/sep/25/how-to-make-perfect-baba-ganoush
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    KLAIR: ja bych ho upekla v celku a pak vyrobila nejakej salat, treba s paprikou a fetou. to se bude dat i zavarit, jakoze ajvar a podobny...
    AIJA
    AIJA --- ---
    MOODYCAT:
    Nedávno jsem omylem vlezla do Biily a měli tam nějaké plněné bůčky a kuřecí zatavené v igelitu. nekoupila bych to asi nikdy, ale tobě se to může hodit...
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    Mám asi 2,5 kila lilku a potřebuju ho hodně rychle zpracovat..... co s tím? a aby to bylo rychlé. díky moc
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    VECTOR: Když jsem na to onehdy upozornil Dagmar Derré (http://olivovakucharka.webgarden.cz/rubriky/francouzsky-obchudek), napsala mi, že ve Francii se tomu prostě říká quinoa a že se nějaký merlík učit nebude. Je to marný, marný, marný.
    MALKE
    MALKE --- ---
    VECTOR: Ále prd, velebnosti. Jazykové okénko: "Pasta" přišla ve chvíli, kdy místo pojmenování bylo funkčně obsazeno těstovinami, a přišla od těch, kdo z těstovin chtěli udělat něco nóbl ("my nevaříme zasraná kolínka s rajskou, my vaříme pravou italskou pastu"). Každý věděl, co jsou těstoviny, a slovo pasta navíc už znamená v češtině něco jiného.

    Oproti tomu quinoa se objevila tak, že se přejalo pojmenování pro věc v kraji relativně novou, nikdo ji neznal / nepamatoval si ji. Bylo to na obalu, emerikáni tomu říkali quinoa, tak se nikdo moc neobtěžoval s překladem. Čeština (jako ostatně všechny jazyky) přejímá cizí slova za účelem pojmenování věcí cizokrajných, a vedle sebe leckdy existují pojem přejatý a pojem český (nebo přejatý dříve). Nic jiného krom quinoy quinoa není.

    Suma sumárum: Quinoa byla před hipstery, bude i po nich. Můžeš proti tomu protestovat, ale to je asi tak všechno. Pokud v protestu setrváš, doporučuji přestat používat slovo rádio, máme totiž rozhlas. Ale budeš to s tou důsledností mít těžký, takových případů je...;))
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    VECTOR: Protože merlíků je bambilion a Chenopodium quinoa je jenom jeden? Nech čecháčka spát.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    GUDRUN: Recept na prívarok mám, ale kopr sme do neho nikdy nedávali.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    a jeste bych potrebovala nejak dobre propojit veprove kotlety a cukinu, jestli nekdo mate nejaky napad.
    ten privarok, GUDRUN, udelam podle tohohle: http://varecha.pravda.sk/recepty/privarok-z-mladej-fazulky-s-koprom-fotorecept/8284-recept.html
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    koprovka s kysanou smetanou nebo sladkou / slehackou?
    pripadne nemate nekdo vyzkousenej recept na fazolovy privarok s koprem? (budete znát ze Slovenska :-))
    děkuji :-)
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    VECTOR: Merlík jsem teda v životě neslyšela.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam