• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KLAIR: baba ganoush.

    Opálit lilek nad ohněm (klidně nad plynovou plotýnkou, slabější povahy to prostě dají do trouby (30 minut na 200), ale přijdou o kouřové aroma). Rozříznout, vydlabat měkkou dužinu. Rozmačkat na kaši, přidat prolisovaný česnek: 1 stroužek na větší (cca 300g) lilek, tahini - 1 lžíce na lilek, olivový olej - 1 lžíce na lilek.

    A podle chuti dosolit a dokyselit citronovou šťávou.

    Případně přidat nasekanou petrželovou nať/mátu a kdo má na zahradě granátovník, tak tam přidá nějaká semínka. Variabilně se tam dá přidat troška papriky a případně maličko uzené papriky.

    How to make the perfect baba ganoush | Life and style | The Guardian
    http://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2013/sep/25/how-to-make-perfect-baba-ganoush
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    KLAIR: ja bych ho upekla v celku a pak vyrobila nejakej salat, treba s paprikou a fetou. to se bude dat i zavarit, jakoze ajvar a podobny...
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    Mám asi 2,5 kila lilku a potřebuju ho hodně rychle zpracovat..... co s tím? a aby to bylo rychlé. díky moc
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    VECTOR: Když jsem na to onehdy upozornil Dagmar Derré (http://olivovakucharka.webgarden.cz/rubriky/francouzsky-obchudek), napsala mi, že ve Francii se tomu prostě říká quinoa a že se nějaký merlík učit nebude. Je to marný, marný, marný.
    MALKE
    MALKE --- ---
    VECTOR: Ále prd, velebnosti. Jazykové okénko: "Pasta" přišla ve chvíli, kdy místo pojmenování bylo funkčně obsazeno těstovinami, a přišla od těch, kdo z těstovin chtěli udělat něco nóbl ("my nevaříme zasraná kolínka s rajskou, my vaříme pravou italskou pastu"). Každý věděl, co jsou těstoviny, a slovo pasta navíc už znamená v češtině něco jiného.

    Oproti tomu quinoa se objevila tak, že se přejalo pojmenování pro věc v kraji relativně novou, nikdo ji neznal / nepamatoval si ji. Bylo to na obalu, emerikáni tomu říkali quinoa, tak se nikdo moc neobtěžoval s překladem. Čeština (jako ostatně všechny jazyky) přejímá cizí slova za účelem pojmenování věcí cizokrajných, a vedle sebe leckdy existují pojem přejatý a pojem český (nebo přejatý dříve). Nic jiného krom quinoy quinoa není.

    Suma sumárum: Quinoa byla před hipstery, bude i po nich. Můžeš proti tomu protestovat, ale to je asi tak všechno. Pokud v protestu setrváš, doporučuji přestat používat slovo rádio, máme totiž rozhlas. Ale budeš to s tou důsledností mít těžký, takových případů je...;))
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    VECTOR: Protože merlíků je bambilion a Chenopodium quinoa je jenom jeden? Nech čecháčka spát.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    GUDRUN: Recept na prívarok mám, ale kopr sme do neho nikdy nedávali.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    a jeste bych potrebovala nejak dobre propojit veprove kotlety a cukinu, jestli nekdo mate nejaky napad.
    ten privarok, GUDRUN, udelam podle tohohle: http://varecha.pravda.sk/recepty/privarok-z-mladej-fazulky-s-koprom-fotorecept/8284-recept.html
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    koprovka s kysanou smetanou nebo sladkou / slehackou?
    pripadne nemate nekdo vyzkousenej recept na fazolovy privarok s koprem? (budete znát ze Slovenska :-))
    děkuji :-)
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    VECTOR: Merlík jsem teda v životě neslyšela.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VECTOR: zuzkaou je dysporucha merlík umí napsat, zatímco ta soustava samohlásek a obloučků nahoru a dolu se při skloňování ukazuje trošku složitou...

    Ale jinak to bohužel neprojde, protože se to začalo prodávat coby quinoa a zkuste si jít do zdravého sypání že chcete merlík.
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    VECTOR: A kuskusu zacneme rikat psenicna krupice? Se stim smir.
    MIST
    MIST --- ---
    VECTOR: podivej se.....merlik slysim prvne, za meho mladi se zadny merlik nevaril. A nemam cas dohledavat ceske vyrazy. V Cesku jsem zila 20 let, mimo Cesko jsem 28.
    Pro mne je to quinoa a ty se s tim asi budes muset smirit :P
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    VECTOR: Samozrejme, zuzkaou je jedina rozumna, na tu se muj komentar nevztahuje .)
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    quinoa quinoa, kdy konecne prestanete bejt hipstery a rikat tomu merlik? :) to je jak pasta a testoviny...
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    PETATA: Mivame tyto
    Sendvič na zahřátí | Cuketka
    http://www.cuketka.cz/?p=8275


    Pripadne super mohou byt imho tyto
    Kublanka vaří doma - New England Hot Dog Buns
    http://www.kublanka.cz/slane-peceni/hot_dog_buns
    Ve verzi na burger
    PETATA
    PETATA --- ---
    Máte prosím nějaký osvědčený recept na burgerové bulky?
    Všechny, které jsem doposud zkoušela, byly strašně hutné a moc mě neuchvátily
    LUCKAZ
    LUCKAZ --- ---
    ZUZKAOU: moc dekuju. Salat by me nenapadl. Mam tu spenat, dynova seminka a do jogurtu alespon vyuziju bylinky, nestiham spotrebovavat:)

    MIST: Dekuju!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LUCKAZ: Quinou s houbama, kterou posléze tranformuješ na quinový obědový salát s houbami.

    pro 2x2 porce chceš 200 g merlíku (tedy quinoi, český název se snáz skloňuje) a ten důkladně proplachuj v několika vodách. Nech odkapat.

    Na troše tuku restuj plátky hub, cibule a česneku, když to začne chytat barvu, tak přidej merlík a tak 3-4 minutky to ještě za stálého míchání restuj. Pak přilij 300 ml vody/vývaru, případně panáka bílého vína. Bobkový list, pepř, nové koření, tymián a sůl, přikryj pokličko a na mírném ohni vař 15 minut pak to ještě nech 5 minut stát.

    Pokud máš zelenou petrželku, tak si porce které budou k večeři smíchej se zelenou petrželkou a případně posyp sýrem.

    Zbytek, ze kterého bude zítra salát smíchej s 100 ml jogurtu/zakysané smetany, troškou hořčice a případně s olivovým olejem, přidej třeba jarní cibulku, pokud máš nějakou listovou zeleninu typu čerstvý špenát/mangold/listí mladé řepy/kadeřávek atd, tak to tam určitě bude moc dobré, ale klidě přikrájej třeba rajčata. Dobré to do toho bude i případná troška vlašáku či jiných semínek. Nech to rozležet přes noc v lednici.
    MIST
    MIST --- ---
    LUCKAZ: to je jednoduchy..... quinoa s houbama a cesnekem.

    Uvar quinoa, pak opec houby+ cesnek (nesetri), tymian, sul, pepr. Nakonec vsechno promichat a posypat parmesanem.
    LUCKAZ
    LUCKAZ --- ---
    Mám tři základní suroviny: hnědý žampiony, hlíva a quinoa. Co z toho uvařit, aby to obstálo jako večeře a oběd do práce, aniž bych použila maso? Zatím mě napadá jen polévka z hlívy a ze zbytku nějakou směs, quinou jsem nikdy nedělala... A vůbec by mi nevadilo vařit jen jedno stejný jídlo na dnešek i zítřek. Předem moc díky za tipy! :)

    QIWAS
    QIWAS --- ---
    Nevím jak vy, ale já už jsem zavalená třešněma.
    Dneska jsem je nacpala i do oběda a byl opravdu vynikající! Pokud by chtěl někdo z vás inspirovat, tady jsem sepsala recept na vepřovou panenku s třešňovou omáčkou.)

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam