• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    OLIII
    OLIII --- ---
    CMLKA: Teď jsem si v jednom bistru oblíbila salát z quinoy. Přesnej recept tudíž nemám, ale není to víc než tahle kombinace: quinoa + zelená čočka (asi tak 1:1), kousky jablka, něco málo červený cibule a pár bylinek, co jsou zrovna po ruce.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    přibyla mi domů uzená kotleta s kostí (asi kg), co s ní?
    mám na mysli něco nového, jiného, než klasiku
    pah má v poho :)
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ZUZKAOU: tak bibimbap uz jsem nekdy mela, alespon myslim...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CMLKA: bibimbap v korejskejch restauracích a s quinou máš rovnou dva recepty v tom mém ublognutí, jeden je mnou ozkoušenej, druhej je od Pushi. Místo curtida udělej prostě salát z čerstvého zelí, nebo něco jiného.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ZUZKAOU: nevis, da se to nekde ochutnat? uz dekplsi dobu ty misky pozoruju na instagramu, ale nejak si nedovedu predstavit, ze je to fakt dobre ;))


    jo a mate nekdo oblibeny recept s quinoou?
    SOFIJKA
    SOFIJKA --- ---
    HOFFMI: ale snad ne celej hrnec :-)
    HOFFMI
    HOFFMI --- ---
    Ale vzdyt na tu omacku potrebujes prave ten vyvar, ne?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Udělej si k němu milánské risotto a představuj si, že to jsou zbytky osso bucco :)
    FAT
    FAT --- ---
    SOFIJKA: No, vidíš, tu udělám příště.
    :-)
    SOFIJKA
    SOFIJKA --- ---
    FAT: aha, koprovku!
    FAT
    FAT --- ---
    SOFIJKA: Ober ho a udělej k tomu rajskou, nebo nějakou jinou omáčku. Teď jsem to měl a bylo to skvělé.
    :-)
    SOFIJKA
    SOFIJKA --- ---
    poradíte, co s hovězím masem (z oháňky) z vývaru? vývar je myšlen na cibulačku, takže do něj ho nespotřebuju a odsud si pamatuju jen tipy na drůbeží maso. obvykle ho pojídám jen s hořčicí a chlebem, ale je ho přece jen hodně. (zamrazit a vyhodit kdyžtak zvládnu)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BARA_ONLY_ONE: misky hojnosti...

    Vždycky, když budeš vařit nějakou obilovinu (kusus, rýži, pohanku atd) či luštninu uvař toho víc. Vychladlé přebytky nasáčkuj na proce a vraž do mrazáku (a nebo do ledničky, pokud je plánuješ sníst ještě ten týden).

    Když přijdeš domů, tak vezmi obilovinu a luštěninu a přidej zeleninu, co zrovna máš po ruce a případně sýr/maso/tofu/tempeh whatever a nějakou zálivku. Tj. něco mastného (nejčastjěi olej/majolka/zaksyanka/avokdáo/tahini) smíchané s něčím kyselým (citron/ocet/hořčice) něčím slaným (sůl/miso/rybí či sojová/omáčka) a případně bylinkami či kořením


    29 Best Buddha Bowls & Healthy Bowls Recipes
    http://www.buzzfeed.com/claudiagp/29-best-buddha-bowls-healthy-bowls-recipes-20p6g

    A dá se to zkvasit?: Symbiotický půst VI - misky hojnosti
    http://zkvaseno.blogspot.cz/2016/02/symbioticky-pust-vi-misky-hojnosti.html
    BARA_ONLY_ONE
    BARA_ONLY_ONE --- ---
    Prosím o inspiraci na zdravá jídla, která budou dobrá ač nebudou čerstvě uvařená. Nestíhám vařit každý den, takže moje ideální představa je, že přijdu domů a jen to ohřeju. Můj repertoár už mě nebaví. Předem moc děkuji.
    GEGI
    GEGI --- ---
    Všem vám moc děkuju za různé tipy, v následujících dnech se do toho ponořím, aby můj více-zeleninový jídelníček byl všechno, jen ne nudný.
    ZUZKAOU: sabdží dělám jako samostatné jídlo a vlastně mě to nenapadlo přidat k něčemu jinému, díky za tip.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GEGI:

    základní recepty má Cuketka na prkýnku. http://prkynko.cuketka.cz/suroviny/

    ohledně netradičních kombinací a chutí zakup Ottolengiho a inspiruj se

    Hojnost - Yotam Ottolenghi | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví
    https://www.kosmas.cz/knihy/211575/hojnost/

    Případně listuj http://www.ottolenghi.co.uk/recipes http://www.theguardian.com/lifeandstyle/series/yotam-ottolenghi-recipes


    jinak co sama opakovaně vařím jako teplou přílohovou zeleninu

    - oblanšírované fazolky s jogurtem, solí a pepřem, případně místo jogurtu máslo.
    - pečenou zeleninu, nejčastěji tam je česnek, rozmarýn a nebo tymián, sůl a pepř a olivový olej
    - dušená mrkev na másle
    - rychle podušené ředkvičk/vodnice na másle
    - hrášek s mátou - na pánvi rozpustit trošku másla, nasypat tam mražený hrášek, podlít trošičkou vývaru, osolit, opepřit, chviličku vařit a do hotového přidat nasekanou mátu.
    - dušený špenát s česnekem a jogrutem či zakysankou
    - oblanšírované kapustičky opečené na másle

    a dneska jsem dělala dušené mladé zelí s cibulkou zastříknuté estragonovým octem (čerstvej estragon je ještě moc mrňavej) a bylo to strašně dobré.

    dobá je i marocká mrkev http://cooking.nytimes.com/recipes/1012651-moroccan-cooked-carrot-salad

    A samozřejmě vždycky můžeš udělat nejaké sabží - indickou zeleninovou přílohu. Na tuku necháš opéct cibuli, česnek, chilli papričky a závzor, přidáš nějakou zeleninu (prakticky libovolnou, ale pro začátek zkus mrkev, cuketu a brambory) a třeba garam masalu a rajčata v plechovce, či čerstvé. Chvíli vař do měkka. Jinak koření si můžeš namíchat vlastní. Projdi třeba krišňáckou kuchařku http://www.burfi.net/burfi/krsnova_vegetarianska_kucharka.pdf
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    GEGI: Já mám třeba hodně ráda celerový gratin - nastrouháš na hrubém struhadle celý oloupaný celer (někdy ho i krájím na větší kousky, asi jako jablka do štrůdlu). Povařím na skus v osolené vodě s bobkovým listem, pepřem a novým kořením. Vývar sliju (a použiju jindy) a celer promíchám s muškátovým oříškem a smetanou, případně parmazánem. Uhňácám a dám zapéct, až je vršek zlatý. Jde to i jako samostatné jídlo.
    Tak klasicky dělám pečenou zeleninu - mrkev a celer lehce promíchám s olivovým olejem a kořením - rozmarýn, tymián, někdy dohromady, jindy zvlášť a dám péct, až je to měkké a dozlatova.
    A dušená příloha je dobrá třeba mrkev s medem a koriandrem (semínkama, ne listama).
    Zelené fazolky dušené na másle a ochucené mátou.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    BRUKEV: Njn, a přitom v tom byl z mé strany jen prostý údiv.
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    *popivníHO
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    BRUKEV: Já jsem teda rozdíl mezi "zakládám si na kvalitních surovinách" a "musím si zakládat na bio surovinách zalévaných a napájených horskou rosou, protože jinak jsem za debila, a dávám to na instagram" zaznamenala i z postu čerstvě popivním.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam