• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    OLIII
    OLIII --- ---
    CMLKA: Teď jsem si v jednom bistru oblíbila salát z quinoy. Přesnej recept tudíž nemám, ale není to víc než tahle kombinace: quinoa + zelená čočka (asi tak 1:1), kousky jablka, něco málo červený cibule a pár bylinek, co jsou zrovna po ruce.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CMLKA: bibimbap v korejskejch restauracích a s quinou máš rovnou dva recepty v tom mém ublognutí, jeden je mnou ozkoušenej, druhej je od Pushi. Místo curtida udělej prostě salát z čerstvého zelí, nebo něco jiného.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ZUZKAOU: nevis, da se to nekde ochutnat? uz dekplsi dobu ty misky pozoruju na instagramu, ale nejak si nedovedu predstavit, ze je to fakt dobre ;))


    jo a mate nekdo oblibeny recept s quinoou?
    SOFIJKA
    SOFIJKA --- ---
    HOFFMI: ale snad ne celej hrnec :-)
    HOFFMI
    HOFFMI --- ---
    Ale vzdyt na tu omacku potrebujes prave ten vyvar, ne?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Udělej si k němu milánské risotto a představuj si, že to jsou zbytky osso bucco :)
    FAT
    FAT --- ---
    SOFIJKA: No, vidíš, tu udělám příště.
    :-)
    SOFIJKA
    SOFIJKA --- ---
    FAT: aha, koprovku!
    FAT
    FAT --- ---
    SOFIJKA: Ober ho a udělej k tomu rajskou, nebo nějakou jinou omáčku. Teď jsem to měl a bylo to skvělé.
    :-)
    SOFIJKA
    SOFIJKA --- ---
    poradíte, co s hovězím masem (z oháňky) z vývaru? vývar je myšlen na cibulačku, takže do něj ho nespotřebuju a odsud si pamatuju jen tipy na drůbeží maso. obvykle ho pojídám jen s hořčicí a chlebem, ale je ho přece jen hodně. (zamrazit a vyhodit kdyžtak zvládnu)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BARA_ONLY_ONE: misky hojnosti...

    Vždycky, když budeš vařit nějakou obilovinu (kusus, rýži, pohanku atd) či luštninu uvař toho víc. Vychladlé přebytky nasáčkuj na proce a vraž do mrazáku (a nebo do ledničky, pokud je plánuješ sníst ještě ten týden).

    Když přijdeš domů, tak vezmi obilovinu a luštěninu a přidej zeleninu, co zrovna máš po ruce a případně sýr/maso/tofu/tempeh whatever a nějakou zálivku. Tj. něco mastného (nejčastjěi olej/majolka/zaksyanka/avokdáo/tahini) smíchané s něčím kyselým (citron/ocet/hořčice) něčím slaným (sůl/miso/rybí či sojová/omáčka) a případně bylinkami či kořením


    29 Best Buddha Bowls & Healthy Bowls Recipes
    http://www.buzzfeed.com/claudiagp/29-best-buddha-bowls-healthy-bowls-recipes-20p6g

    A dá se to zkvasit?: Symbiotický půst VI - misky hojnosti
    http://zkvaseno.blogspot.cz/2016/02/symbioticky-pust-vi-misky-hojnosti.html
    BARA_ONLY_ONE
    BARA_ONLY_ONE --- ---
    Prosím o inspiraci na zdravá jídla, která budou dobrá ač nebudou čerstvě uvařená. Nestíhám vařit každý den, takže moje ideální představa je, že přijdu domů a jen to ohřeju. Můj repertoár už mě nebaví. Předem moc děkuji.
    GEGI
    GEGI --- ---
    Všem vám moc děkuju za různé tipy, v následujících dnech se do toho ponořím, aby můj více-zeleninový jídelníček byl všechno, jen ne nudný.
    ZUZKAOU: sabdží dělám jako samostatné jídlo a vlastně mě to nenapadlo přidat k něčemu jinému, díky za tip.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GEGI:

    základní recepty má Cuketka na prkýnku. http://prkynko.cuketka.cz/suroviny/

    ohledně netradičních kombinací a chutí zakup Ottolengiho a inspiruj se

    Hojnost - Yotam Ottolenghi | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví
    https://www.kosmas.cz/knihy/211575/hojnost/

    Případně listuj http://www.ottolenghi.co.uk/recipes http://www.theguardian.com/lifeandstyle/series/yotam-ottolenghi-recipes


    jinak co sama opakovaně vařím jako teplou přílohovou zeleninu

    - oblanšírované fazolky s jogurtem, solí a pepřem, případně místo jogurtu máslo.
    - pečenou zeleninu, nejčastěji tam je česnek, rozmarýn a nebo tymián, sůl a pepř a olivový olej
    - dušená mrkev na másle
    - rychle podušené ředkvičk/vodnice na másle
    - hrášek s mátou - na pánvi rozpustit trošku másla, nasypat tam mražený hrášek, podlít trošičkou vývaru, osolit, opepřit, chviličku vařit a do hotového přidat nasekanou mátu.
    - dušený špenát s česnekem a jogrutem či zakysankou
    - oblanšírované kapustičky opečené na másle

    a dneska jsem dělala dušené mladé zelí s cibulkou zastříknuté estragonovým octem (čerstvej estragon je ještě moc mrňavej) a bylo to strašně dobré.

    dobá je i marocká mrkev http://cooking.nytimes.com/recipes/1012651-moroccan-cooked-carrot-salad

    A samozřejmě vždycky můžeš udělat nejaké sabží - indickou zeleninovou přílohu. Na tuku necháš opéct cibuli, česnek, chilli papričky a závzor, přidáš nějakou zeleninu (prakticky libovolnou, ale pro začátek zkus mrkev, cuketu a brambory) a třeba garam masalu a rajčata v plechovce, či čerstvé. Chvíli vař do měkka. Jinak koření si můžeš namíchat vlastní. Projdi třeba krišňáckou kuchařku http://www.burfi.net/burfi/krsnova_vegetarianska_kucharka.pdf
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    GEGI: Já mám třeba hodně ráda celerový gratin - nastrouháš na hrubém struhadle celý oloupaný celer (někdy ho i krájím na větší kousky, asi jako jablka do štrůdlu). Povařím na skus v osolené vodě s bobkovým listem, pepřem a novým kořením. Vývar sliju (a použiju jindy) a celer promíchám s muškátovým oříškem a smetanou, případně parmazánem. Uhňácám a dám zapéct, až je vršek zlatý. Jde to i jako samostatné jídlo.
    Tak klasicky dělám pečenou zeleninu - mrkev a celer lehce promíchám s olivovým olejem a kořením - rozmarýn, tymián, někdy dohromady, jindy zvlášť a dám péct, až je to měkké a dozlatova.
    A dušená příloha je dobrá třeba mrkev s medem a koriandrem (semínkama, ne listama).
    Zelené fazolky dušené na másle a ochucené mátou.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    BRUKEV: Njn, a přitom v tom byl z mé strany jen prostý údiv.
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    *popivníHO
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    BRUKEV: Já jsem teda rozdíl mezi "zakládám si na kvalitních surovinách" a "musím si zakládat na bio surovinách zalévaných a napájených horskou rosou, protože jinak jsem za debila, a dávám to na instagram" zaznamenala i z postu čerstvě popivním.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    BRUKEV: Jo, prave ze vim, jenze z postu po pivech to vyznelo jinak, naopak :-)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    HENNYVILLE: upřímně, tohle bylo zbytečné. Sám víš, že tvrdím, že JE rozdil v drubezi z klece/volnym chovem, vejce z klece/domacima, zelenina z holandska ze skleniku/ze zahrady. Takže pokud to byl test, jestli na mém nicku funguje více lidí, nebo střídám nálady a jeden měsíc řeším kvalitnější suroviny, zatímco jiný měsíc je mi to fuk, byl tento test zbytečný.

    Ale zpět:
    ad "Myslis to tak, ze vsichni ti lidi co si doma pecou chleby, kupujou kvalitnejsi zeleninu, kupujou dobrou drubez, kvalitni koreni a pestujou bylinky na balkone to delaj protoze hipstr, instagram, poza? Neni to spis kvuli tomu, ze kdyz uz radi vari, venujou do toho energii, promakavaji recepty, tak chtej at je ten vyslednej produkt co nejlepsi, nejdokonalejsi a chtej vedet ze ji to nejlepsi?"

    Věřím, že spousta lidí to dělá z důvodů, které píšeš.
    Ale stejně tak spousta lidí se k tématu vaření doma a následná reprodukce fotek, receptů, případně kritika jiných receptů, stylů vaření a nakupovaní, staví tak, jak jsem to napsal já.

    Celá má reakce byla volně spuštěna hláškou, jestli fakt máme potřebu kupovat směs, kde je XY% soli. a třeba já v tom cítil docela posměšný a pohrdavý podtext, jakože co to je za idioty, co kupují koření s YX% soli? (ale rychle se to vyjasnilo, takže pls Witginsteina, či jak, nerýpej se v tom hlavne znovu, je to vyřešeno:)
    Nezávisle na tom čím dál víc slýchám, že někdo kupuje maso od farmáře, peče doma svůj chléb a my, co to tak vždy enděláme, jsem minimálně divní, či lépe žrouti odpadu. Přičemž dotyční nemají problém si koupit jídlo v Meku, pijou Staropramen a vesele kupují v prosinci vybledlá rajčata na Caprese salát.
    PRostě že okolo jídla je prostě poměrně dost pozérství.

    Tak doufám, že bylo pochopeno, jak to myslím. Ale minuska klidně dávejte, nemám premiák, takže nepoznám, od koho byla.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    BRUKEV: Myslis to tak, ze vsichni ti lidi co si doma pecou chleby, kupujou kvalitnejsi zeleninu, kupujou dobrou drubez, kvalitni koreni a pestujou bylinky na balkone to delaj protoze hipstr, instagram, poza? Neni to spis kvuli tomu, ze kdyz uz radi vari, venujou do toho energii, promakavaji recepty, tak chtej at je ten vyslednej produkt co nejlepsi, nejdokonalejsi a chtej vedet ze ji to nejlepsi? Nemuzes prece tunit recept s nejakym blativym albert kuretem z PL za 49.90 v akci. Netvrd mi, ze neni rozdil v drubezi z klece/volnym chovem, vejce z klece/domacima, zelenina z holandska ze skleniku/ze zahrady. Kazdej pricetnej clovek to pozna, pokud ne, nema rad jidlo a at zere sracky.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    BRUKEV: po třech pivech ti odpovím (ale i bez nich), že jsem daleka tvého pocitu, jen jsem trochu/asi dost postižená prací ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam