DOCKINEZ: zkusil jsem docela hodně receptů a nakonec jsem došel k pro mě osobně a návštěvy nejvíc vyhovující variantě. Je to hodně hutný, množství surovin sypu podle nějakého odhadu spíš než cokoliv a maximálně těžím z toho, že to je jakože "bohatá polívka" - když chci nějakou lehkou, dělám něco ouplně jinýho.
Potřebuješ:
- silný hovězí vývar. Většinou koupím z pohodlnosti větší flák masa i z kostí, maso pak rovnou využiješ.
- zelené olivy a kapary, obojí na půlky (na čtvrtiny už za mě spíš blbé)
- plátky citronu (ořezám drtivou většinu kůry)
- nakládaná slaná rajčata: nakrájím na čtvrtinky: tím, že jsou výrazně měkčí tak se pak rozpadnou sami
- nakládané slané okurky podle chuti (většinou popadnu co mají zrovna v ruských potravinách), rozřezat na kolečka
- najemno nakrájet cibuli
- máslo
- rajčatový protlak
- bobkový list, pepř kuličky i prášek, sůl
- SMETANA!!!
- zelená petrželka na dozdobení
- když vařím pro sebe/ lidi co mají rádi vnitřnosti, přidám trochu vepřových ledvinek, tak 10 deka
Na másle zpěním cibuli, přidám protlak, chvíle dušení. Přihodím okurky, kapary, olivy, koření, povařím. Přeleju vývarem, dám na pomalé vaření, míchám. Nechám vařit tak 5-10 minut, pak přidám vařené maso, citrony a případně i ty vnitřnosti (místo ledvinek se dá třeba i najít jazyk).
Při servírování dát smetanu a petržel.
Variantní možnost je vylejt do toho celkem libovolné množství láku z okurek/ rajčat/ celkem čehokoliv ve chvíli dušení všeho společně, pokud to chce člověk hodně specifické. Někdo dává uzeniny, mě to s nima spíš nechutná. Dá se experimentovat a sem tam něco přidat - měl jsem třeba nečekaný úspěch když jsem to povařil s ruskýma nasolenýma rybama. Minimálně teda ve smyslu, že to byla jediná varianta jak ty ryby někdo pozřel :D
PS: prošlo testem Rusy i Ukrajinci a prej to jde, byť to pomalu každá rodina dělá jinak.