• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    TRISSIE: na ty je bezva pomalej hrnec.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    QUANTI: hlavně luštěniny, teda vyjma vývarů a těch různých ajntopfů.
    A pak dušené maso, třeba vepřové plátky na mrkvi s bramborem a různé variace.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: všechno, co se má dusit - tedy hlavně vepřové a hovězí v libovolné úpravě. Na pomalu tažené věci nějak nebývá čas :-(
    AIJA
    AIJA --- ---
    QUANTI:
    Luštěniny, zeleninu, dušená masa, kompoty a marmelády....
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    QUANTI: tchýně v tom ještě vaří brambory
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    když už jsme u toho - co kromě gulášů v tlakových hrncích vaříte? teď jsem si jeden pořídila, že hlavně asi na rychlé vývary, ale ocením inspiraci :)
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    LA_BETE: https://tlakove-hrnce.heureka.cz/tescoma-bio-exclusive-plus-duo-4_0-a-6_0-l/ Da se koupit v nejakych akcich uz od 2000kc. Mam tuhle sadu asi 7 let a nemel jsem s ni zadnej problem. Vloni jsem ji koupil i rodicum.
    AIJA
    AIJA --- ---
    LA_BETE:
    Kdysi jsem ho koupila v sadě 8 a 4l. Ono to už nějaký rok bude, má trochu jiný vzhled poklice. Nakonec využívám víc ten větší, vařím v něm i tu čočku a podobně. O víkendu jedou většinou oba. Šetří mi to čas a práci.
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    AIJA: mno to právě taky nevím. Na jednu stranu děláme hodně guláše atp do zásoby, na druhou stranu bych v tom ráda vařila i čočku a podobně, tak nevím, jestli na to není třeba objem 9l trochu overkill. Přemýšlela jsem i o sadě, třeba 4 a 6l, ale nevím, jestli bych to využila
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    Lidi! prosím o radu. Chci si koupit papiňák, ale absolutně nevím jaký. Nechci do něj investovat úplně majlant, ráda bych tak do 2000. Zajímaly by mě vaše osobní doporučení? jaké papiňáky máte doma jak jste s nimi spokojení?
    DAYSIR
    DAYSIR --- ---
    DOCKINEZ: zkusil jsem docela hodně receptů a nakonec jsem došel k pro mě osobně a návštěvy nejvíc vyhovující variantě. Je to hodně hutný, množství surovin sypu podle nějakého odhadu spíš než cokoliv a maximálně těžím z toho, že to je jakože "bohatá polívka" - když chci nějakou lehkou, dělám něco ouplně jinýho.

    Potřebuješ:
    - silný hovězí vývar. Většinou koupím z pohodlnosti větší flák masa i z kostí, maso pak rovnou využiješ.
    - zelené olivy a kapary, obojí na půlky (na čtvrtiny už za mě spíš blbé)
    - plátky citronu (ořezám drtivou většinu kůry)
    - nakládaná slaná rajčata: nakrájím na čtvrtinky: tím, že jsou výrazně měkčí tak se pak rozpadnou sami
    - nakládané slané okurky podle chuti (většinou popadnu co mají zrovna v ruských potravinách), rozřezat na kolečka
    - najemno nakrájet cibuli
    - máslo
    - rajčatový protlak
    - bobkový list, pepř kuličky i prášek, sůl
    - SMETANA!!!
    - zelená petrželka na dozdobení
    - když vařím pro sebe/ lidi co mají rádi vnitřnosti, přidám trochu vepřových ledvinek, tak 10 deka


    Na másle zpěním cibuli, přidám protlak, chvíle dušení. Přihodím okurky, kapary, olivy, koření, povařím. Přeleju vývarem, dám na pomalé vaření, míchám. Nechám vařit tak 5-10 minut, pak přidám vařené maso, citrony a případně i ty vnitřnosti (místo ledvinek se dá třeba i najít jazyk).
    Při servírování dát smetanu a petržel.

    Variantní možnost je vylejt do toho celkem libovolné množství láku z okurek/ rajčat/ celkem čehokoliv ve chvíli dušení všeho společně, pokud to chce člověk hodně specifické. Někdo dává uzeniny, mě to s nima spíš nechutná. Dá se experimentovat a sem tam něco přidat - měl jsem třeba nečekaný úspěch když jsem to povařil s ruskýma nasolenýma rybama. Minimálně teda ve smyslu, že to byla jediná varianta jak ty ryby někdo pozřel :D

    PS: prošlo testem Rusy i Ukrajinci a prej to jde, byť to pomalu každá rodina dělá jinak.
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    V domnění, že jde o nějaký kompot z blum jsem dnes otevřela půllitrovou láhev, ve které jsou k mému překvapení v oleji naložená celá středně velká rajčátka. Neusušená a bez slupky.
    (A jsem teda dost ráda, že jsem to před nalitím na těsto ochutnala...).

    Nalezené nápady, především tedy použití jako sušená rajčata, naložená v oleji, mě úplně nenadchla, neměl byste někdo tip nebo zkušenost, co s nimi zajímavého udělat a jak je použít?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Mám přebytek slavek a chci se zeptat - mužů je uvařit a skladovat uvareny? Třeba do salátu nebo tak. Nebo je mám pak třeba naložit do oleje? Dík za radu
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DOCKINEZ: ID Daysir ji dělává. recept chtěj po něm. Já jsem kdysi dělala totok, ale naznala jsem, že za tu práci a množství surovin to nějak nenabízí odpovídající wow efekt.

    Solyanka (Russian Sweet and Sour Beef Soup) Recipe | SAVEUR
    https://www.saveur.com/article/Recipes/Solyanka-Russian-Sweet-and-Sour-Beef-Soup

    ha - ale alespoń jsem si uvědomila, že už jsem dlouho neměla borčš.
    FAT
    FAT --- ---
    DOCKINEZ: Kdysi ji AFRAM dělal takhle:
    Aframova soljanka

    Připravím si :
    misku na drobné kousky nakrájeného vařeného hovězího masa
    misku na drobné kousky nakrájeného pečeného vepřového masa
    misku na drobné nudličky nakrájené šunky ( nebo šunkového salámu)
    misku na drobné kousky nakrájené cibule
    misku na drobné kousky nakrájených kyselých okurek ( v původní receptuře mají být okurky kvašené - močáky, ty ale jsou bohužel sezónní záležitost)
    misku nadrobno nakrájených paprik různé barvy
    misku nadrobno nakrájených rajčat
    několik rozkrájených oliv bez pecek, několik kaparů (oboji se dá vynechat - bez ztráty kytičky)
    lák z okurek, případně i lák z naložených paprik ( v poměrně velkém množství - potřebuju na to množství co dělávám nejméně litr láku, když mám litr a půl, tim lépe
    litr silného vývaru z masa a zeleniny ( mohu si pomoci kostkovym bujónem)
    mám-li originální soljankové koření, použiju to, ale nic se nestane, když použiju koření staročeské, nemám-li ani to, tak stačí pepř, sul, paprika, bobkový list a nové koření
    rajský protlak - větší balení, nešetřím - raději více než méně
    několik plátků citronu zbaveného kůry ( jinak polévka hořkne)
    trochu sádla nebo oleje

    Na sádle zpěním cibuli, přidám šunku, krátce osmažím, přidám zbylé maso, přidám koření, krátce podusím, přisypu zeleninu v pořadí okurky, papriky,rajčata, dusim, podlévám lákem z okurek, asi po 20 minutách naliju zbylý lák z okurek a krátce povařím, poté už přidávám i vývar a znovu uvedu do varu, pak už přidávám kapary, olivy a citron, krátce povařím, přidávám na zahuštění rajčatový protlak, povařím.

    Podávám většinou na Silvestra po půlnoci jako tak zvaný půlnoční elixír, se lžící kysané smetany, ta se dává až do talíře nebo do misky.

    Je to tedy bez množství, ale to u těhle polévek je velmi individuální záležitost. Prostě podle možností a podle chuti...
    :-)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Hola, děláte někdo doma soljanku? Dospěl jsem k závěru, že mi to bude děsně chutnat, leč nemám referenci, tak bych se rád opřel o vyzkoušený recept - ten tvůj ;) Díky!
    AIJA
    AIJA --- ---
    FATBOZZ:
    Návod nepotřebuju, rozborku všemožného doma zvládáme. Ale prostě z devatera druhů masa nám chutná jen některé. Polévku z "odpadu" taky umím:-)
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    AIJA: Tak to doporučuju nějaký návody jak zpracovat kuře. Zrovna kuře anebo krůta jde zpracovat poměrně lehce. Do polívky skelet co by zbyl a uvidis jak si budete lízat ušní boltce :)
    AIJA
    AIJA --- ---
    Krůtí stehna v podobě palic nekupuju, zdá se mi, že je na nich málo masa a hodně kostí a šlach. Zato rozkrojená horní krůtí stehna jsou super.
    Dřív jsem kupovali celou krůtu a zpracovali ji do mrazáku, ale přišlo mi, že je moc velký odpad:-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam