• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tohle je velké dobro. Vršek máslové dýně se oloupe, nakrájí po polednících na steaky a opeče se na směsi olivového oleje a másla, na závěr se ktomu dá česnek a šalvěj. Celková příprava nezabere víc jak 20 minut, je to pevnější, než když se to upeče vyloženě do měkka a vlastně to ani moc nenasáklo olej.

    Squash Steaks with Brown Butter-Sage Sauce Recipe | Bon Appetit
    https://www.bonappetit.com/recipe/butternut-squash-steaks-with-brown-butter-sage-sauce

    měli jsme to jako přílohu ke kančímu steaku a ještě k tomu rukolový salát s jogurtem - to hořko kyselé pěkně vyrovnávalo sladkou dýni.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUTHLESS: najdeš studie o tom, že fytova je zlo i o tom, že fytova je dobro. vařím v čisté vodě. vylouhovane množství čehokoliv je zcela zanedbatelné.
    SWIST
    SWIST --- ---
    RUTHLESS: já jsem to tedy pochopil tak, že fazole máčíš, vodu vyleješ (uvolní se do ní minimum látek) ale necháš k následnému použití tu vodu ve které jsi je vařila.. Já si takhle nechávám vodu když dělám zeleninové nudle..
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ZUZKAOU: takze rikas, ze se maji fazole namocit a varit nasledne v te vode, ve ktere se macely? nebo tu pouzivas na jine vareni?

    Kyselina fytova - lehkym brouzdanim po googlu jsem vlastne nenasel, jestli je hodna nebo zla :)

    dik!
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    AIJA: Mikrobiota se musí naučit na luštěniny.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    AIJA: oni to neřeší enzymy, ale mikrobiota.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VESPER_INDIGO: namáčením semeno začne klíčit a začnou se v něm dít nejrůznější enzymatické reakce. Napříkald se štípat složité škorby na jednoduché, aby na to klíčení mělo z čeho brát energii. Proto se sníží obsah oněch oligosacharidů. Mimo jiné se ale taky začnou rozkládat antinutriční látky jako je třeba kyselina fytová. Množství vylouhovaných živin je zcela zanedbatelné. Když už, tak jsou pak v tom vývaru a ten stejně vylévají jen nepoučení, kteří neví že luštěninový vývar je prima zdroj umami.

    Přidávání bylin do vaření je spíš placebo efekt a ochucení těch luštěnin, co dál má smysl je dostatečná doba vaření - čím déle to vaříš, tím vícl dalších sacharidů se zjednoduší a tím menší šance je že to bude nadýmat.

    Míra nadýmání tak jako tak záleží především na tom, co ti bydlí ve střevech a jak moc je to na luštěniny navyklé. Pravidelnou konzumací malého množství luštěnin si tam vypěstuješ takové kultury, co pak bez problémů zpracují i běžné porce.

    Denně dvě lžíce humusu a nebo hrst pučálky dělá mnohé dobro.
    AIJA
    AIJA --- ---
    VESPER_INDIGO:
    Fazole se máčejí nejlépe přes noc, pak se slije voda a dá nová. Vaří se s nějakými bylinkami a kořením / zázvor, kmín, kurkuma, bazalka.../někdo přidává mrkev.
    Záleží i na druhu fazolí, dá se koupit i předvařená a sušená. Docela sedí i tabulka
    Černé fazole: 60 minut
    Červené fazole: 90 až 120 minut
    Bílé fazole (velké): 90 až 120 minut
    Bílé fazole (drobné): 45 až 60 minut
    Klasické zahradní fazole (mramorované): 90 až 120 minut

    Většina lidí nemá enzymy k trávení složitých cukrů, proto je nadýmá, když fazole jí jednou za čas. Když se jí často, tak se to srovná.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    VESPER_INDIGO: fazole se namacej abys po nich tolik neprdel a se pak rychle uvarily. Prdet po nich budes ale stejne..zalezi pak na tobe kolik chces propalit prostredku na jejich uvareni
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    PETATA: Roblín potvrzuji, občas bereme a jsou dobrý
    VESPER_INDIGO
    VESPER_INDIGO --- ---
    Různě po internetu čtu spousty ohlasů na důležitost nebo naopak zbytečnost namáčení fazolí. Četl jsem i pár (i když nepotvrditelných) testů, že prý se nezdá, že by nenamáčené fazole méně nadýmaly (oligosacharidy). A tak jediné, co zbývá je urychlení doby vaření - což zase, někteří dokonce vyvrací též. resp. že rozdíl je třeba čtvrt hodiny. Sem tam dokonce postřehy, že dlouhým namáčením fazolí je člověk zbaví některých živin tj. společně s vylitou namáčecí vodou, kam se vylouhovaly. Co kdo tvrdíte tady?
    PETATA
    PETATA --- ---
    ZUZKAOU: oboje kousek nad Radotinem, jestli je to pro tebe spravny smer

    Koudelkovi na Ořechu
    čerstvé bedýnky | české produkty | čerstvé bylinky | a nejen to
    http://www.cerstvebedynky.cz

    a pak je u nas jeste doporucovan pestitel v Robline, navedou te cedulky a pytle brambor pred vratama :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    a máte někdo v praze zdroj slušných brambor na uskladnění?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    umí někdo v Praze či okolí prodat syrové kančí sádlo?
    MONROE
    MONROE --- ---
    Nakonec jsme udelali stehynka na olivaci, cibulce, cili papricce s cerstvym koprem. :)
    Bylo to super. Ac to nevypada.

    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    ZUZKAOU: taky me to nadchlo, to jsou totiz přesně ty veci, co ja rada varim a myslim, ze jsou rozumnym zakladem ceske kuchyne, jen je spousta lidi zbytecne vselijak mrvi :) jednoduse, krasne a levne, to je ideal.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Cuketka spustil moc prima věc - snad mu to vydrží a naroste do do větších rozměrů.

    Skromná kuchyně
    https://www.cuketka.cz/skromna-kuchyne/
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    LORAIN: Lidl začal dělat dobré špekáčky pod značkou Pure.

    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    LORAIN: ja kupuju v lidlu, ale bohuzel nevim, jestli jsou to burty nebo spekacky.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    LORAIN: My měli výborný špekáčky z Naše maso.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam