• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    87HIGHFLYER: Ak máš vychytanú chuť v normálnom hrnci, tak nie. Je to viac foolproof :).
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    MART1NKA: ok, takže jde o ten automatickej proces, nikoliv o chuť, chápu:)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    87HIGHFLYER: vařím v něm nejen rýži, ale i bulgur a quinou, je to bez práce :)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    87HIGHFLYER: Je to mnohokrát pohodlnejšie, ako variť ryžu v hrnci. Pri dodržaní dávok sa ti to nikdy nespáli, nemusíš to vôbec hlídat a ryža je vždy akurát mäkká nerozvarená. Samé sa to vypne, keď je to hotové. Pre roztržitých ľudí je to super. Mne to skracuje nutnosť pobytu v kuchyni pri varení, kde mám vychytaných niekoľko one-pot jedál a cca 20 min pred koncom zapnem ryžovar a dorobí sa to naraz. Popritom si v inej miestnosti robím svoje. Kto má rád ryžu, určite to potrebuje. :)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    K čemu je dobrej rýžovar v domácích podmínkách? Chutná z toho ta rejře jinak? Nebo proč se to používá?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    GUDRUN: na pravy vareni ve woku potrebujes fakt mocnej horak, nebo indukcni prohluben ve sporaku, aby to za neco stalo. neco takovyho https://www.youtube.com/watch?v=4Efo7DMP7iI nebo tu indukci https://www.youtube.com/watch?v=mRdbMzF7aTY
    na normalnim plamenu z varice je wok takova vratka a nesikovna panev, ktera se nedokonale zhavi.
    namisto woku doporucim poradnej 'cast iron' hrnec. ten dat na plamen a poradne rozehrat bez oleje. to je imho levnejsi a efektivnejsi metoda simulace woku bez potrebneho plamene..
    PETATA
    PETATA --- ---
    GUDRUN: tak rozhodne neber ten za cca 500 kc z Tescomy
    po cca 5 pouzitich se zacal loupat.. reklamovali jsme ho trikrat, pokazde vymena za novy a za mesic znovu..
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    jakej vybrat wok? vaření na plynu, pro dva lidi většinou, chci dlouhou rukojeť a ne dvě uši. použití 2-3x týdne, počítám s tím, že do myčky nemůže. teď jsem měla telaf s termospotem a přestože si myslime, že jsme se k němu chovali hezky, teflon, nebo co to je, se loupe. ale nemám moc zkušeností s tím a mám obavy z neteflonovy pánve. na druhou stranu jsou asi víc nezničitelný, co? co jsem koukala, do cca 1500kc je docela sirokej vyber...
    UCKO
    UCKO --- ---
    DIVER: Okurka není žádná málá holka!
    AIJA
    AIJA --- ---
    DIVER:
    Musím to zkouknout odpoledne. Teď mám hlad a hroznou chuť na okurky. Vůbec se na to nemůžu soustředit:-)
    DIVER
    DIVER --- ---
    koukám teď na docela zajímavej pořad s tím přiblblým moderátorem z kampaně Besipu :)

    Boží dar - příběhy českých potravin: Chléb — Česká televize
    https://www.ceskatelevize.cz/porady/11983389145-bozi-dar-pribehy-ceskych-potravin/217562220100001/

    dneska je to o okurkách. a fakt dobrý informace! kdysi se tím krmil dobytek a chudí, protože okurky byly hořký. pak to zkřížili s tureckejma a výsledek jsou ty dnešní. hořká chuť se ještě různě přebíjela kořením atd atd.

    jen tam ale říkal: že znojemský okurky jdou "po mléčném kvašení ještě do octa".

    teď tam je ještě pasáž z průmyslový výroby znojemských okurek, ale nic podobnýho tam neříkají.

    může mi někdo vysvětlit ty dvě fáze: mléčné kvašení + nakládání do octa? to neznám. je to nějakej starej recepis?

    btw. když na to mrknete, je tam někde v půlce zajímavej recept na nakládání okurek i se šalvějí, tymiánem a asi osmi dalšíma ingrediencema. koukal jsem na to trochu vykuleně, ale představuje to tam jako starej tradiční recept a nezdá se to úplně marný. neznáte to někdo?
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    LIDA_12: Do bloku (tady na nyxu)
    LIDA_12
    LIDA_12 --- ---
    TRISSIE: Děkuju moc. Musím si to někam uložit a pak si zapamatovat, kam jsem si to uložila. Ale ještě jednou díky.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LIDA_12: spíš asi vedle v cukrárně...
    rozhodně já jsem si recept pro jednodušší hledání před lety odložila na nástěnku sem: [ Domácnost, aneb jak si zpříjemnit druhou šichtu ]
    ovšem pro pořádek vykopírovávám:

    Kudlančiny medové perníčky
    instantně měkké
    Recept:
    500 g hladké mouky, 200g cukr moučky, 200 g tekutého medu, 2 středně velká vajíčka, 1 lžička sody a 1 lžíce koření do perníku
    Postup:
    Mouku smícháme s cukrem, sodou a kořením do perníku. Vše promícháme. V míse si uděláme jamku, přilijeme tekutý med a rozšlehaná vajíčka. Vypracujeme těsto, zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici vyzrát nejméně 2 dny. Potom na pomoučeném válu znovu prohněteme. Rozválíme na potřebnou výšku – asi tak 3 mm a vykrajujeme formičkami tvary. Perníčky klademe na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme asi 10 minut při teplotě 200oC. Po vyjmutí z trouby perníčky potíráme rozšlehaným vajíčkem.
    Bílá cukrová poleva:
    Ušleháme jeden bílek se 150 g moučkového cukru, který 2x prosijeme. Jsou různé fígle na to, aby se poleva neloupala z perníčků dolů: někdo přidává 2 kapky oleje, jiný zase citronovou šťávu. Z jemného papíru nastříháme trojúhelníky, které svineme do kornoutku. Naplníme polevou, ustřihneme špičku kornoutku a můžeme zdobit.
    Žádný spěch, hezky si tu pohodu s perníčky užijte a nebojte se zapojit do tvoření i děti. Nezlobte se na ně, že budou mít mouku až za ušima a budou vám uždibovat těsto, výborně se zabaví a budou šťastné :-) Přeju vám všem, aby se vám krásně peklo, perníčky se povedly a všichni jste byli "šťastní a veselí"!
    LIDA_12
    LIDA_12 --- ---
    Prosím, vždycky před vánocema se tu objevuje recept na perníčky a já ho každý rok ztratím. Poradíte mi prosím nějký recept na hned měkké perníčky?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    APRILMOUSE: Salát s horcicnou. Neupravovat tepelně
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    Vyfasovala jsem asi kilo TOPINAMBUR z domácí produkce.. máte s tím někdo nějakou zkušenost? Zatím jsme to jedli syrové (jako jemná kedlubna) a chystám se na krémovou polévku.. ale přísun mít budu a prý to je zdravé jak fíkus, tak bych uvítala nějaké vyzkoušené tipy :)

    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    GALE: cizrna na paprice
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    GALE: dneska ji budu delat spolu s kroupama jako přílohu :-) + cesnek, majoránka atd.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Why You MUST Try Native American Cuisine | AJ+
    https://www.youtube.com/watch?v=fe52rEPQSuU

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam