koukám teď na docela zajímavej pořad s tím přiblblým moderátorem z kampaně Besipu :)
Boží dar - příběhy českých potravin: Chléb — Česká televize
https://www.ceskatelevize.cz/porady/11983389145-bozi-dar-pribehy-ceskych-potravin/217562220100001/
dneska je to o okurkách. a fakt dobrý informace! kdysi se tím krmil dobytek a chudí, protože okurky byly hořký. pak to zkřížili s tureckejma a výsledek jsou ty dnešní. hořká chuť se ještě různě přebíjela kořením atd atd.
jen tam ale říkal: že znojemský okurky jdou "po mléčném kvašení ještě do octa".
teď tam je ještě pasáž z průmyslový výroby znojemských okurek, ale nic podobnýho tam neříkají.
může mi někdo vysvětlit ty dvě fáze: mléčné kvašení + nakládání do octa? to neznám. je to nějakej starej recepis?
btw. když na to mrknete, je tam někde v půlce zajímavej recept na nakládání okurek i se šalvějí, tymiánem a asi osmi dalšíma ingrediencema. koukal jsem na to trochu vykuleně, ale představuje to tam jako starej tradiční recept a nezdá se to úplně marný. neznáte to někdo?