• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    FITH
    FITH --- ---
    DIVER: Jedla jsem ho hrozne rada do te doby nez jsem si prostudovala slozeni.Vrele doporucuji si to radne prostudovat,ta pekna barva je doszena zluti SY,ktera patri mezi nebezpecne a to neni jedina problematicka latka ktera v tom salatu je.
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    DIVER: Taky kupuju (ve Wine Food Market) a jím i samotný. Ale i jako přílohu k rybě nebo jemnějšímu masu (kuře, krůta).
    DIVER
    DIVER --- ---
    KEMENTARI: k čemu to jíš? to jsem ještě taky úplně nevyřešil :) nabízí se mořský plody nebo sushi. samotný bych to zase dávat nechtěl, tak pokročilej ještě nejsem :)
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    DIVER: Mně ten wakame salát taky hrozně chutná, ale kupuju ho prostě hotovej, doteď mě nenapadlo dělat si ho doma. :) Nechám se překvapit, jestli tu někdo ví, jak na to.
    DIVER
    DIVER --- ---
    čus. poradíte s řasou wakame?

    tenhle týden jsem tak asi podesátý v životě jedl řasu wakame jako salát/přílohu ke krevetě v těstíčku. taková spíš dvojhubka na talířku na tiskovce. předtím to taky byly více méně jednohubky na nějakých party nebo rautech.

    od první chvíle mě fascinuje, že je to fakt překvapivě dobrý. pokud jste to ještě nejedli, tak opravdu doporučuju a změníte názor i přirozený odpor k něčemu, co se jmenuje mořská řasa. křupe to, nemá to ani příliš dominantní mořskou chuť - vlastně skoro vůbec. připomíná to tužší okurku.

    a když jsem to teď jedl naposledy, tak jsem se rozhodl, že si z ní taky zkusím ten salát. něco jsem si vygůglil, ale pár věcí mě tam mate. chtěl bych, aby to vypadalo takhle:



    jenže jsem našel i wakame řasy, co byly široký asi jako tagliatelle - ty nechci. a aby toho nebylo málo, našel jsem taky mnohem tmavší temně zelený variace a ty taky nechci. ostatně ani nevím kde a na jakou značku se třeba zaměřit. recepty jsem našel, nevypadá to složitě - povařit, dochutit octem, sojovkou, sezamem a ještě něčím. ale klidně uvítám i tipy na zpracování. (anebo nákup - praha). dík
    IKA
    IKA --- ---
    AIJA: Myslím že áno.
    AIJA
    AIJA --- ---
    IKA:
    Byl ten plech dopředu dost rozpálený?
    IKA
    IKA --- ---
    Čo som urobila technologicky blbo, že sa mi úplne neuveriteľne pripiekla socca k ("nepriľnavému"!) plechu? Normálne robím placky na panvici, ale nemala som na to nervy ani čas, tak som cesto naliala na plech, a niekde asi nastal nejaký zásadný error..:/
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    PISISKVOR: ok ;)
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    JAJITA: pochazim z kraje, kde dlouho tazeny vyvary jsou povazovany za zaklad zdravi. k tomu mivam k dispozici kvalitni flakotu z osvedcenych zdroju, takze nemam nerv to hodiny vyvarovat. protoze to doma zeru sama (vicemene), tak mam vzdy prebytek, sama bych to nepojedla. proto z toho udelam jen tolik polivky, abych to behem par dni snedla, zbytek (vody) mrazim na pak.
    a protoze mam ted v mrazaku nekolik kusu toho vyvaru, a zaroven potrebuju navarit polivku a zamrazit na pak, napadl me overkill viz nize. toz proto. uz me ale nenapadlo, viz Zuzkaou, ze si muzu zamrazit zeleninu zvlast a vyvar zvlast, a pak to uvarit dle potreby (protoze jsem fixovana na jednu krabicku na jedno jidlo, express maximal)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    PISISKVOR: mně to moc nedává smysl, to máš přebytky zeleniny, nebo proč?
    EDERA
    EDERA --- ---
    SWIST: Chyba! :-)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    KASUMI: v skutečnosti je to je to trochu jinak, u rozmrazování a opětovného zmrazování je problém, ano, v mikrobiální kontaminaci, ale u syrových věcí a zejména u věcí s velkým povrchem, jako je mleté maso, takže uvařený vývar, ve kterém zas něco uvařím a zas to zmrazím, je zcela v pořádku
    u některých věcí to významně ovlivňuje kvalitu potraviny, co se týče poničení buněčné struktury, což u vývaru nehrozí, další problém je tzv, freezer burns, kdy dojde odhalení povrchu mrazené věci a dojde k vysušení povrchu, případně u věcí, které jsou v mrazáku dlouho a jsou tučné i tak dochází k postupnému žluknutí
    SWIST
    SWIST --- ---
    KURE: Jo, z té řady mi tu byl doporučován hrnec na pečení.. :) K tomu jsem se ještě taky nedostal.. :D
    KURE
    KURE --- ---
    SWIST: pozde ale...
    https://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/90264845/
    otestovano na babicce :D a ok.
    SWIST
    SWIST --- ---
    Mimochodem, nedávno jsem se tu ptal kde koupit litinovou pánev. Náhodou jsem teď na Orionu objevil 25cm průměr za 350,- Úplně nevím co by na ní mohlo být špatně, tak jsem to zkusil..
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    ZUZKAOU: ajo, tak dik:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PISISKVOR: čím déle to táhneš a máš v tom dostatek hmoty, tím víc věcí se ti tam vylouhuje -zejména ty bíkoviny. Kolagen je bílkovina. Minerály taky, ale žádné závratné množství. Vývary jsou prima, ale spíš jako iontový nápoj.
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    ZUZKAOU: diky.
    btw takze legenda o tom, kterak dlouhotazeny vyvary (z kosti) jsou ucinena ziva voda, divzene elixir nesmrtelnosti plnej mineralu, kolagenu a kdoviceho, neni pravdiva, a ve skutecnosti je to jen tucna voda?
    pls bud milosrdna, nevim, zda jsem na podobny odhaleni pripravena:/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam