• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ZANNA
    ZANNA --- ---
    MOIRAIN: Já bych si ji vzala jestli je ještě volná.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    PISISKVOR: ok ;)
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    JAJITA: pochazim z kraje, kde dlouho tazeny vyvary jsou povazovany za zaklad zdravi. k tomu mivam k dispozici kvalitni flakotu z osvedcenych zdroju, takze nemam nerv to hodiny vyvarovat. protoze to doma zeru sama (vicemene), tak mam vzdy prebytek, sama bych to nepojedla. proto z toho udelam jen tolik polivky, abych to behem par dni snedla, zbytek (vody) mrazim na pak.
    a protoze mam ted v mrazaku nekolik kusu toho vyvaru, a zaroven potrebuju navarit polivku a zamrazit na pak, napadl me overkill viz nize. toz proto. uz me ale nenapadlo, viz Zuzkaou, ze si muzu zamrazit zeleninu zvlast a vyvar zvlast, a pak to uvarit dle potreby (protoze jsem fixovana na jednu krabicku na jedno jidlo, express maximal)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    PISISKVOR: mně to moc nedává smysl, to máš přebytky zeleniny, nebo proč?
    EDERA
    EDERA --- ---
    SWIST: Chyba! :-)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    KASUMI: v skutečnosti je to je to trochu jinak, u rozmrazování a opětovného zmrazování je problém, ano, v mikrobiální kontaminaci, ale u syrových věcí a zejména u věcí s velkým povrchem, jako je mleté maso, takže uvařený vývar, ve kterém zas něco uvařím a zas to zmrazím, je zcela v pořádku
    u některých věcí to významně ovlivňuje kvalitu potraviny, co se týče poničení buněčné struktury, což u vývaru nehrozí, další problém je tzv, freezer burns, kdy dojde odhalení povrchu mrazené věci a dojde k vysušení povrchu, případně u věcí, které jsou v mrazáku dlouho a jsou tučné i tak dochází k postupnému žluknutí
    SWIST
    SWIST --- ---
    KURE: Jo, z té řady mi tu byl doporučován hrnec na pečení.. :) K tomu jsem se ještě taky nedostal.. :D
    KURE
    KURE --- ---
    SWIST: pozde ale...
    https://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/90264845/
    otestovano na babicce :D a ok.
    SWIST
    SWIST --- ---
    Mimochodem, nedávno jsem se tu ptal kde koupit litinovou pánev. Náhodou jsem teď na Orionu objevil 25cm průměr za 350,- Úplně nevím co by na ní mohlo být špatně, tak jsem to zkusil..
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    ZUZKAOU: ajo, tak dik:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PISISKVOR: čím déle to táhneš a máš v tom dostatek hmoty, tím víc věcí se ti tam vylouhuje -zejména ty bíkoviny. Kolagen je bílkovina. Minerály taky, ale žádné závratné množství. Vývary jsou prima, ale spíš jako iontový nápoj.
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    ZUZKAOU: diky.
    btw takze legenda o tom, kterak dlouhotazeny vyvary (z kosti) jsou ucinena ziva voda, divzene elixir nesmrtelnosti plnej mineralu, kolagenu a kdoviceho, neni pravdiva, a ve skutecnosti je to jen tucna voda?
    pls bud milosrdna, nevim, zda jsem na podobny odhaleni pripravena:/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KASUMI: pokud v tom bude vařit tu zeleninu, tak se mikrobi zavraždí a cyklus kontaminace při chladnutí a mrznutí jede znovu.

    PISISKVOR: na živiny kašli. Je tam hlavně voda, troocha tuku a trocha bíkovin - rozvařených na maďeru. Mražení jim nijak neškodí opětovné rozmražování a zamražování s nima taky nic moc neudělá.

    Ale daleko smysluplnější činnost je prostě mít vývar zamraženej v jednotlivejch procích a pak uvařit polívku čerstvou. Pokud se potřebuješ konzervovat zeleninu, tak ji očisti, nakrájej a zamraž syrovou. Až budeš chtít dělat polívku, tak prostě odsypeš tolik zeleininy kolik potřebuješ, orestuješ ji na troše tuku, přidáš mraženej vývar, sůl a koření a máš polívku do 10 minut na stole.
    DAWIDOS
    DAWIDOS --- ---
    LIA09: Osvedcene je to ve Stepanske v Tuscany taste (vedle francouzskeho institutu), ale treba zena mi je objednavala i pres eshop https://www.lanyzshop.cz)
    LIA09
    LIA09 --- ---
    DAWIDOS: Kde se dá koupit, prosím? Přivezla jsem si ho jednou z Německa a jsem schopna ho jíst i jen tak na opečeném chlebu – a teď s místními tipy chci ještě.
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    KASUMI: v pohode, diky za odpoved, nekam tam jsem totiz mirila:)
    DOOMBRINGER: ajo, malo detailu: ten vyvar je jen voda. chci v tom uvarit cerstvou zeleninu a pak to zase zamrazit (pac to tak mam rada, zeleninu krajim na velky kusy a varim max 15min, takze ani opetovny rozmrazeni z toho blato neudela; ale asis myslel, ze chci opetovne varit vyvar se zeleninou, ze?)
    jde mi hlavne o ziviny v tom vyvaru - pokud se to zmrazi, pak se to zas ctvrt hodiny vari, pak se to zmrazi, pak rozmrazi...tak jestli z toho neco zbyde, nebo si to muzu rovnou odpustit a tu zeleninu uvarit ve vode (jakoze automaticky mi prijde, ze b je spravne, ale jsem amater, tak se ptam, kdyby nahodou)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    PISISKVOR: na ct byl jednou nejaky porad o tom, proc ZNOVA nemrazit.. jak se zvysuje pocet bakterii rozmrazenim... ale nevim, jak moc to ovlivnuje prevareni.. nicmene imho se to nedoporucuje.. v kazdem pripade bude asi zaviset na tom, jak bylo zamrazeno (sokove, pomalu), jak bylo rozmrazeno (v lednici, v pokoji) a co je slozenim jidla (masove, nemasove)

    sorry, nyx odpoved :D
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    PISISKVOR: Cemu by to melo vadit krome toho ze z te zeleniny bude blato?
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    prominte, mozna debilni otazka: kdyz mam zmrazenej, dlouho tazenej masovej vyvar, ted v nem chci uvarit zeleninu a pak to zas zamrazit, je to wrong on so many levels nebo se to da?
    vyvar je z konce prosince a maluju si to tak, ze par tydnu by to v tom mrazaku opet bylo.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DAWIDOS: vyrob tatarák a pokapej ho rozpuštěným lanýžovým máslem. Uvař si nějakou jemnou krémovou polévku - květákovou, pórkovou, hříbkovou a podobně. Na konec přidej lžičku lanýžového másla.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam