• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    KURE
    KURE --- ---
    SWIST: pozde ale...
    https://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/90264845/
    otestovano na babicce :D a ok.
    SWIST
    SWIST --- ---
    Mimochodem, nedávno jsem se tu ptal kde koupit litinovou pánev. Náhodou jsem teď na Orionu objevil 25cm průměr za 350,- Úplně nevím co by na ní mohlo být špatně, tak jsem to zkusil..
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    ZUZKAOU: ajo, tak dik:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PISISKVOR: čím déle to táhneš a máš v tom dostatek hmoty, tím víc věcí se ti tam vylouhuje -zejména ty bíkoviny. Kolagen je bílkovina. Minerály taky, ale žádné závratné množství. Vývary jsou prima, ale spíš jako iontový nápoj.
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    ZUZKAOU: diky.
    btw takze legenda o tom, kterak dlouhotazeny vyvary (z kosti) jsou ucinena ziva voda, divzene elixir nesmrtelnosti plnej mineralu, kolagenu a kdoviceho, neni pravdiva, a ve skutecnosti je to jen tucna voda?
    pls bud milosrdna, nevim, zda jsem na podobny odhaleni pripravena:/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KASUMI: pokud v tom bude vařit tu zeleninu, tak se mikrobi zavraždí a cyklus kontaminace při chladnutí a mrznutí jede znovu.

    PISISKVOR: na živiny kašli. Je tam hlavně voda, troocha tuku a trocha bíkovin - rozvařených na maďeru. Mražení jim nijak neškodí opětovné rozmražování a zamražování s nima taky nic moc neudělá.

    Ale daleko smysluplnější činnost je prostě mít vývar zamraženej v jednotlivejch procích a pak uvařit polívku čerstvou. Pokud se potřebuješ konzervovat zeleninu, tak ji očisti, nakrájej a zamraž syrovou. Až budeš chtít dělat polívku, tak prostě odsypeš tolik zeleininy kolik potřebuješ, orestuješ ji na troše tuku, přidáš mraženej vývar, sůl a koření a máš polívku do 10 minut na stole.
    DAWIDOS
    DAWIDOS --- ---
    LIA09: Osvedcene je to ve Stepanske v Tuscany taste (vedle francouzskeho institutu), ale treba zena mi je objednavala i pres eshop https://www.lanyzshop.cz)
    LIA09
    LIA09 --- ---
    DAWIDOS: Kde se dá koupit, prosím? Přivezla jsem si ho jednou z Německa a jsem schopna ho jíst i jen tak na opečeném chlebu – a teď s místními tipy chci ještě.
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    KASUMI: v pohode, diky za odpoved, nekam tam jsem totiz mirila:)
    DOOMBRINGER: ajo, malo detailu: ten vyvar je jen voda. chci v tom uvarit cerstvou zeleninu a pak to zase zamrazit (pac to tak mam rada, zeleninu krajim na velky kusy a varim max 15min, takze ani opetovny rozmrazeni z toho blato neudela; ale asis myslel, ze chci opetovne varit vyvar se zeleninou, ze?)
    jde mi hlavne o ziviny v tom vyvaru - pokud se to zmrazi, pak se to zas ctvrt hodiny vari, pak se to zmrazi, pak rozmrazi...tak jestli z toho neco zbyde, nebo si to muzu rovnou odpustit a tu zeleninu uvarit ve vode (jakoze automaticky mi prijde, ze b je spravne, ale jsem amater, tak se ptam, kdyby nahodou)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    PISISKVOR: na ct byl jednou nejaky porad o tom, proc ZNOVA nemrazit.. jak se zvysuje pocet bakterii rozmrazenim... ale nevim, jak moc to ovlivnuje prevareni.. nicmene imho se to nedoporucuje.. v kazdem pripade bude asi zaviset na tom, jak bylo zamrazeno (sokove, pomalu), jak bylo rozmrazeno (v lednici, v pokoji) a co je slozenim jidla (masove, nemasove)

    sorry, nyx odpoved :D
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    PISISKVOR: Cemu by to melo vadit krome toho ze z te zeleniny bude blato?
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    prominte, mozna debilni otazka: kdyz mam zmrazenej, dlouho tazenej masovej vyvar, ted v nem chci uvarit zeleninu a pak to zas zamrazit, je to wrong on so many levels nebo se to da?
    vyvar je z konce prosince a maluju si to tak, ze par tydnu by to v tom mrazaku opet bylo.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DAWIDOS: vyrob tatarák a pokapej ho rozpuštěným lanýžovým máslem. Uvař si nějakou jemnou krémovou polévku - květákovou, pórkovou, hříbkovou a podobně. Na konec přidej lžičku lanýžového másla.
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    DAWIDOS: Do vajicek je to bozi, do dresingu na salat, do risotta...
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    DAWIDOS: me asi nejvic epicky vyuziti prisla french omelette
    DAWIDOS
    DAWIDOS --- ---
    Pred casem jsem byl uneseny z testovin s lanyzovym maslem v Divinis. Samozrejme, ze jsem to chtel vyzkouset (resp. se k tomu priblizit), tak jsem maslo koupil. Testoviny super, ale jake dalsi vyuziti? Ta vyrazna vune a chut ma ssi dost omezeni, tak moc nevim, co dal s nim.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MIFKAL: veprova v mrkvi
    hovezi s rajskou omackou
    hovezi/veprova na houbach
    tvarohove ovocne knedliky (ty mrazim syrove a varim bez rozmrazovani o 5 minut dyl, nez cerstve]
    plnene papriky s rajskou omackou
    kure na paprice vlastne taky docela jde (mrazim vetsinou jednoporcove zbytky)

    jsem aktualne s detma na chalupe na horach, tak jsem si ve ctvrtek dala sichtu v kuchyni, abych se s tim nemusela patlat tady :)
    NECRO_BUTCHER
    NECRO_BUTCHER --- ---
    MIFKAL: br. knedle plněné uzeným masem a zelí.. , celokově rolády se dobře mrazej.. kuřecí, kachní, bůčková..
    FITH
    FITH --- ---
    MIFKAL: Tak urcite muzes uvarit a zamrazit segedin a maso na houbach.
    FITH
    FITH --- ---
    FITH:
    Tady je osvedceny recept na borsc.Jen ve finale pridavam kopr a petrzelku nez slaniny.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam