• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    FITH
    FITH --- ---
    TESSS: Treba nastrouhany na velkych slzach,zalezi na gustu kazdeho kuchare :o)
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    THEODORT: ja tobe taky mam sto chuti, kopr je pro litevskou kuchyni zasadni, proto jsem na nej upozornila, uvedla v receptu, ale kdyz ho nekdo nedava, protoze mu nechutna, za to minuskovat?

    Lidi, vite o tom, ze borsc, teply i studeny je "spravne" podle kazdy rodiny jiny? Kdyz budete hledat recepty v litevstine, najdete ruzne recepty, kde chybi i pulka ingredienci :D
    A rajcata v teplem - za ta mi zas polorus (cechorus) vycinkal, ze to je ukrajinskej vynalez :)))))
    TESSS
    TESSS --- ---
    Jak je to s tema rajcatama, pokrajeny čerstvý.? Loupany z plechovky by sly taky?
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    MOUNTBATTEN: za ten kopr jsem musel dat minus :)
    VSICHNIMAME: spolehlivy a presny postup zde: http://dadala.hyperlinx.cz/pol/polr0190.html

    kopr je v cholodniku to nejdulezitejsi! nesetrit!

    a zloutky, ty musi byt najemno rozetrene aby nedelaly v polevce hrudky a krasne ji zahustily :)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    AIJA: Párkrát jsem ho vařila, ze dvou druhů masa. Naposled v pomalým hrncu.
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    DIVER:
    ano
    kostičky
    ne
    ne
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    VSICHNIMAME: vpodstatě https://lt.wikipedia.org/wiki/%C5%A0altibar%C5%A1%C4%8Diai :)
    sice jsem četla (litevské) recepty, kdy řepu pečou na hrubé soli apod., ale dělám ho jednoduše:
    ingredience: červená řepa, brambory, vajíčka, okurka, jarní cibulka, tučný kefír a sodfovka (jo a kopr*)
    uvařit brambory, vejce a řepu a dát vychladit
    uvařenou, vychladlou řepu nastrouhat, stejně tak okurky, poté vajíčka nakrájet na jemno a nadrobno jarní cibulku. Smíchat v míse s kefírem (hodně tučným), na chvíli dát odležet - nemělo by to být tekutý, spíš kaše a až se to odleží, přidat sodovku a vytvořit z toho polívku!
    Brambory podávat na vedlejším talířku

    Druhý způsob: brambory tam nakrájím také (často jsem je měla uvnitř v polivce, neservírovali mi je vedle a mně to tak i víc chutná:) )

    ad* kopr: ten se seká jako poslední, vpodstatě se jím ta polivka sype, ale já ho nedávám, protože muž ho nesnáší (ten si jídla v Litvě užil hehe:))) )
    FITH
    FITH --- ---
    EDERA: Mas pravdu,rajce tam patri :o),uz zapominam...
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    MOUNTBATTEN: mas osvedceny studeny litevsky?
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    do vařenýho řepu na kostky, do studenýho (šaltibarščai) nakrouhanou (ale já vlastně nedělám boršč, dělám "ajntopf" s masem ideálně aspoň 2 druhů, řepou, brambory, mrkví a hovězím vývarem; studený se snažím kopírovat litevské recepty ;) )
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    DIVER: Brambory ano, řepu na kostky, kopr když je, zahuštění ne. Maso v podstatě cokoliv, co zrovna je. Nejčastěji nějaká drůbež, nebo hovězí... nedávno jsme měli v mrazáku zbytek jehněčí pečeně, co se nějak nezvládalo sníst, tak tam šlo i jehněčí.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Řepu jedině kvašenou - zelí pak nutně čerstvé. Fakt to zkuste je to boží.
    brambory nedávám a nezahušťuju.
    AIJA
    AIJA --- ---
    Jo, a bigos! Zkoušeli jste někdy vařit bigos?
    AIJA
    AIJA --- ---
    Řepu na kostky, ale pokud nemám čerstvou, tak klidně sterilovanou hrubě strouhanou.
    Kopr někdy. Rajčata dávám. Maso podle situace, někdy i dokonce tři druhy, jak by prý mělo být. Brambory taky jen někdy. Řídím se tím, co je v lednici, ve špajzu nebo na zahradě. Vlastně je boršč pokaždé jiný:-) Kolegové z Ruska a Ukrajiny, kteří jsou tu na dlouhodobé stáži, se sami dohadují, který boršč je ten lepší. Jo, a rybu bych do něj nedala.
    EDERA
    EDERA --- ---
    DIVER: Brambory ano, řepu na kostičky, kopr ne (nenapadl mě, zkusím příště), nezahušťuju (zeleniny a masa je v tom dost).

    Dáváte rajčata? Třeba FITH je v receptu nemá.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    DIVER: jeste doporucuju repnej kvas:)
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    DIVER: ne/kosticky/ano - trochu do zakysane smetany/ne
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    DIVER: Ne
    Kostky
    Ne
    Ne
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    DIVER: Bez brambor, řepu na kostky. Kopr dám, když mám. Vařím ho ze silnýho vývaru z pomalýho hrnca, hovězí je krásně měkký.
    FITH
    FITH --- ---
    DIVER: Delam ho prave podle toho videa. Je fakt vytecnej.Kazda rodina ho dela trochu jinak,videla jsem videa,ruska i ukrajinska. Nejvic moji chuti ladi ten sibirsky,tzn. uvaris klizku, zvlast na panvicce zpenis cibulku na masle pridas mrkev nastrouhanou na velkych klzach,chvili dusis pak pridas nastrouhanou cervenou repu,1-2 lzice octa bobkovy list,osolis a podusis. Vyjmes maso z vyvaru,nakrajis na kostky a vratis zpet pridas brambory na kosticky a zeli taky na kosticky.Varis kdyz jsou tak v polovine varu vsypes obsah panvicky a dovaris. Servirujes se zakysankou bohate posypes smesi petrzelky a kopru. Pokud nejis maso,tak ho proste vynechas :o)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam