• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    FITH
    FITH --- ---
    EDERA: Mas pravdu,rajce tam patri :o),uz zapominam...
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    MOUNTBATTEN: mas osvedceny studeny litevsky?
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    do vařenýho řepu na kostky, do studenýho (šaltibarščai) nakrouhanou (ale já vlastně nedělám boršč, dělám "ajntopf" s masem ideálně aspoň 2 druhů, řepou, brambory, mrkví a hovězím vývarem; studený se snažím kopírovat litevské recepty ;) )
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    DIVER: Brambory ano, řepu na kostky, kopr když je, zahuštění ne. Maso v podstatě cokoliv, co zrovna je. Nejčastěji nějaká drůbež, nebo hovězí... nedávno jsme měli v mrazáku zbytek jehněčí pečeně, co se nějak nezvládalo sníst, tak tam šlo i jehněčí.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Řepu jedině kvašenou - zelí pak nutně čerstvé. Fakt to zkuste je to boží.
    brambory nedávám a nezahušťuju.
    AIJA
    AIJA --- ---
    Jo, a bigos! Zkoušeli jste někdy vařit bigos?
    AIJA
    AIJA --- ---
    Řepu na kostky, ale pokud nemám čerstvou, tak klidně sterilovanou hrubě strouhanou.
    Kopr někdy. Rajčata dávám. Maso podle situace, někdy i dokonce tři druhy, jak by prý mělo být. Brambory taky jen někdy. Řídím se tím, co je v lednici, ve špajzu nebo na zahradě. Vlastně je boršč pokaždé jiný:-) Kolegové z Ruska a Ukrajiny, kteří jsou tu na dlouhodobé stáži, se sami dohadují, který boršč je ten lepší. Jo, a rybu bych do něj nedala.
    EDERA
    EDERA --- ---
    DIVER: Brambory ano, řepu na kostičky, kopr ne (nenapadl mě, zkusím příště), nezahušťuju (zeleniny a masa je v tom dost).

    Dáváte rajčata? Třeba FITH je v receptu nemá.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    DIVER: jeste doporucuju repnej kvas:)
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    DIVER: ne/kosticky/ano - trochu do zakysane smetany/ne
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    DIVER: Ne
    Kostky
    Ne
    Ne
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    DIVER: Bez brambor, řepu na kostky. Kopr dám, když mám. Vařím ho ze silnýho vývaru z pomalýho hrnca, hovězí je krásně měkký.
    FITH
    FITH --- ---
    DIVER: Delam ho prave podle toho videa. Je fakt vytecnej.Kazda rodina ho dela trochu jinak,videla jsem videa,ruska i ukrajinska. Nejvic moji chuti ladi ten sibirsky,tzn. uvaris klizku, zvlast na panvicce zpenis cibulku na masle pridas mrkev nastrouhanou na velkych klzach,chvili dusis pak pridas nastrouhanou cervenou repu,1-2 lzice octa bobkovy list,osolis a podusis. Vyjmes maso z vyvaru,nakrajis na kostky a vratis zpet pridas brambory na kosticky a zeli taky na kosticky.Varis kdyz jsou tak v polovine varu vsypes obsah panvicky a dovaris. Servirujes se zakysankou bohate posypes smesi petrzelky a kopru. Pokud nejis maso,tak ho proste vynechas :o)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ZUZKAOU: Ano kostky asinetyjo ne
    DIVER
    DIVER --- ---
    (mám pocit, že jsem tu řepu posledně strouhal, ale kostky by mohly být lepší)
    DIVER
    DIVER --- ---
    hele,...

    - dáváte do boršče brambory?
    - řepu na kostičky nebo strouhanou?
    - kopr ano/ne?
    - zahušťujete nějak?

    já to mám NE/UŽ NEVÍM/ANO/NE, ale neva.

    a to se neptám na maso... ale já ho dělal i bezmasý. jen už nevím, jak ho vlastně dělám :), tak se radši ptám. inspirovalo mě to nedávno sdílený video tady. jen mi neštymujou moc ty brambory :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: troška teorie k tomu obalování kuřete do stir fry.

    Chinese Velveting 101: An Introduction to Water-Velveting | Serious Eats
    https://www.seriouseats.com/2014/07/chinese-velveting-101-introduction-water-velveting.html
    Chinese Velveting 101: Stir-Fried Chicken With Mushrooms and Oyster Sauce | Serious Eats
    https://www.seriouseats.com/2014/07/chinese-velveting-101-stir-fried-chicken-mushrooms.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TOREIP: cos nakonec vařil a jak to dopadlo?

    Tvůj popis je trošku zmatený, což nejspíš vedlo k tomu, že nikdo nereagoval.

    Kari - se dělají tak, že se aromatizuje tuk částí , pak se na to hodí nudličky masa nebo tofu, přidá se případná zelenina a pak se dodá omáčka a zbytek koření.

    Nakládání do solamylu dělají číňané do stir fry, kdy tedy ten postup je ve své podstatě podobný, ale omáčky je méně a je tekutější a její hlavní funkce je kořenit, ne dělat omáčku jako u kari. A tedy stir fry je pražené na vyšší teplotě a kratší dobu. Obalit maso v solamylu a bílku pomáhá udržet šťavnatost při tom pražení na prudko v kari jihvýchodně asikského typu to nemá smysl, protože to maso se sice opeče, ale pak se stejně dusí.

    Nějaké případné recepty, co má smysl vyzkoušet.

    tady je jednoduchý indický recept od Inda. Jako úvod do výroby indických kari to stojí za vyzkoušení.

    https://www.youtube.com/watch?v=HOM-8PpH91I

    A tady jsou pak dva složitější recepty - složitější v tom, že nejdřív pracuješ s kořením a cibulí a zázvorem a česnekem. a je tam o fous víc kroků. Ale ve skutečnosti to jsou jednoduché věci, jak to člověk jednou chytí.

    https://www.youtube.com/watch?v=5eMgECPDbAo


    Tohle pak je s kokosovým mlékem

    https://www.youtube.com/watch?v=O-0Lxyyrstc


    a tady je pak třeba jednoduché thajské kuřecí kari
    https://www.youtube.com/watch?v=wno_qUB02lM
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    LADY_MYSKA: ten mi neva ;)
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    TOOMIX: Jen pozor na slozeni, sem tam se jim do koreni dostava glutamat
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam