• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    AIJA
    AIJA --- ---
    Tak já teď našla na chatě zásobu sušeného droždí ještě z léta! Jinak nic moc zásob tu nezůstalo, takže peču primitivní chleba: 4 hrnky mouky, víc hladké...a zbytky celozrnné, suché droždí, dvě lžíce kmínu a dvě soli, hrnek vody. Suché věci zamíchám, pak přileju vodu, lehce zamíchám. Nechám pod utěrkou dvě hodiny nebo i klidně do rána. Zamíchám. Peču ve skle nebo v litině.
    Nakoupit jedeme až v pondělí, takže úsporných jídel ještě bude hafo:-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ANDREJKA: a zde přichází do hry ten tužší karton/tenčí prkýnko (co se nerozteče v troubě)/sázecí lopata.

    Vezmi karton, dám na něj pečící papír, karton s papírem dám zezhora na ošatku, opatrně otočím - mám chleba na sázecím kartonu. Naříznu žiletkou, potřu vodou, vezmu to a přenesu do trouby (mám tam rozpálený pizzašutr na dně ve starém plechu), sešoupnu pečící papír s chlebem na dno trouby, naleju okolo 2 dcl vroucí vody, zavřu troubu a 15 minut ji neotevřu.

    Po 15 minutách pomocí chňapek a kartonu podeberu chleba a vydnám ho, do trouby dám takový ten troubový rošt, na nejnžšíí šprušli a dopeču na 200-180°C chleba na tom roštu.

    Tady to má někdo na videu, jen to z té ošatky prostě vyklopí...

    Vkládání chleba do trouby 5. bod
    https://www.youtube.com/watch?v=WR87o3EAtkM
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EDERA: no tohle je právě učebnice pro začátečníky a hlavně srozumitelná. :-D
    EDERA
    EDERA --- ---
    ZUZKAOU: My musíme step by step. Nemůžeme jít hned z chleba maturovat, když jsme ještě předevčírem ani neuměly číst.:-D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak na pečení chleba a čehokoliv dalšího, kde vám autorka velmi dobře vysvětlí proč a jak co funguje chcete od Kláry Hadašové Domácího pekaře.

    Používá sice kvásek a celozrnnou mouku, ale s běžnou to bude fungovat ještě líp a k nějaké formě kvásku - tedy toho že se uchovává nějaká kultura v živném roztoku, namísto čistých monokultur droždí v současné době dojdeme všichni :-D

    S tím že teda si to vydávají a distribuují sami z horského hospodářství u Adršpachu. Zkusím do ní šťouchnout, jestli to nechtějí předělat na e-book.

    Analfabet - Knihy - Domácí pekař
    http://www.analfabet.cz/kategorie/knihy/domaci-pekar/

    blog zde

    Co noveho na kopci
    https://conovehonakopci.cz/
    EDERA
    EDERA --- ---
    GEISHA: A v tom velkém oválném nebo v malém kulatém? Mám oba.
    EDERA
    EDERA --- ---
    GEISHA: Recept by byl? Děkuji.
    EDERA
    EDERA --- ---
    APRILMOUSE: Tak ze stejného důvodu jsme k domácímu pečivu dospěli taky. Muž měl hroznou chuť na rohlíky a já mu je odmítla koupit, když jsem viděla, jak manipulace s nimi v obchodě probíhá.:-(
    EDERA
    EDERA --- ---
    ZUZKAOU: Ha! Další využití pro IKEA litiňák!
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    ZUZKAOU: já jsem velmi příčetná, s kvasnicema se kamarádím asi půl roku a kvásek znám tři dny, myslím, že dokonalé bubliny budou na pořadu dne někdy v důchodu :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    APRILMOUSE: jo a až tomu propadneš a začneš se honit za dokonalýma bublinama a křupavou střídkou, tak chceš litinový tál - má optimální poměr toho jak dlouho se rozehřívá a jak na tom chleba pěkně naskočí :-D (ale to je info pro budoucí Aprilmouse)

    A chceš-li zůstat příčetná, nehledej jak udělat francouzské bagety :-D
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    ZUZKAOU: zapekací mísu mám, zkusím! Díky :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    APRILMOUSE: normálně vezmi látkovou utěrku, pořádně ji promouči, vystel tím misku nebo velký cedník a dotoho dej kynout těsto.

    A jeslti máš zapékací mísu s pokličkou a nebo ideálně litinový hrnec, tak rozpal hrnec/misku i s pokličkou - tak 30 minut na plnou troubu. Pak do toho vsaď chleba a přikryj rozpálenou pokličkou a peč 15 minut. Posléze pokličku sundej a stáhni na 180 a dopeč tak 30-40 minut, podle velikosti.
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    ZUZKAOU: to je z trouby, je z takové té hranaté formy, nemám totiž žádný hezký roztomilý košíček, jako na odkazu (ale plánuju se k němu propracovat!) :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    APRILMOUSE: žitnej snadno změníš na pšeničnej kvásek - prostě tam dáš pšeničnou celozrnnou a vodu :-D

    Jo a chceš péct v troubě a zkusit tuten http://www.maskrtnica.cz/vinohradsky-psenicny-kvaskovy-chleb/
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    tak já taky teď začla zkoušet kvásek, od mamky jsem dostala lžici žitného, ale žitný chléb mi prostě NECHUTNÁ, já si nemůžu pomoct. Dneska je druhý pokus a přidala jsem i větší část pšeničné mouky a celozrnné špaldové a výsledek teda hodně dobrej! /zítra ještě budu jíst tenhle chlebík a pozítří bych chtěla zkusit udělat z kvásku nějaké houstičky.. začínám na domácí pečivo přímo ulítávat, což souvisí s tím, že když vidím v obchodě ty nezabalené kousky, co na ně všichni tak v lepším případě sahaj rukavice a očima...

    LORAIN
    LORAIN --- ---
    FAT: Ne, měla jsem sušené Dr. Oetker, na obalu je minimální trvanlivost do 3/2015 :-) Moc tomu nerozumím, protože kynuté těsto jsem pro opakovaná fiaska nedělala léta. A měla jsem za to, že jsem v posledních sedmi letech několikrát vyhodila ze spíže téměř vše kvůli potravinovým molům a/nebo při stěhování. Takže za mě zázrak ;-)
    EDERA
    EDERA --- ---
    U nás dneska dcera (13) zcela samostatně upekla houstičky. Začínám mít pocit, že je jí pro školu škoda.:-)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ZUZKAOU: no je to sileny. Zasypu to moukou.
    Tak ja nebudu pouzivat ten pizza sutr kdyz to neni nutny. Diky ti za odborne rady
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DEVIL: jj. italové a francouzi to používajíl případě hledej polish - to si přivezli polští emigranti v 19. století do USA :-D

    Jestli to máš lepkavý, tej tam víc mouky, rohlíkový těsto je docela hutný, nějakých 50% hydratace, musíš být schopný to rozválet :-D

    Jinak místo sázecí lopaty dobře poslouží kus kartonu, a nebo ne moc tlustý prkýnko.

    A teda tradiční domácí metoda pečení rohlíků je dát je do vyhřáté trouby na studeném plechu .
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam