• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    EDERA
    EDERA --- ---
    APRILMOUSE: Tak ze stejného důvodu jsme k domácímu pečivu dospěli taky. Muž měl hroznou chuť na rohlíky a já mu je odmítla koupit, když jsem viděla, jak manipulace s nimi v obchodě probíhá.:-(
    EDERA
    EDERA --- ---
    ZUZKAOU: Ha! Další využití pro IKEA litiňák!
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    ZUZKAOU: já jsem velmi příčetná, s kvasnicema se kamarádím asi půl roku a kvásek znám tři dny, myslím, že dokonalé bubliny budou na pořadu dne někdy v důchodu :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    APRILMOUSE: jo a až tomu propadneš a začneš se honit za dokonalýma bublinama a křupavou střídkou, tak chceš litinový tál - má optimální poměr toho jak dlouho se rozehřívá a jak na tom chleba pěkně naskočí :-D (ale to je info pro budoucí Aprilmouse)

    A chceš-li zůstat příčetná, nehledej jak udělat francouzské bagety :-D
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    ZUZKAOU: zapekací mísu mám, zkusím! Díky :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    APRILMOUSE: normálně vezmi látkovou utěrku, pořádně ji promouči, vystel tím misku nebo velký cedník a dotoho dej kynout těsto.

    A jeslti máš zapékací mísu s pokličkou a nebo ideálně litinový hrnec, tak rozpal hrnec/misku i s pokličkou - tak 30 minut na plnou troubu. Pak do toho vsaď chleba a přikryj rozpálenou pokličkou a peč 15 minut. Posléze pokličku sundej a stáhni na 180 a dopeč tak 30-40 minut, podle velikosti.
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    ZUZKAOU: to je z trouby, je z takové té hranaté formy, nemám totiž žádný hezký roztomilý košíček, jako na odkazu (ale plánuju se k němu propracovat!) :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    APRILMOUSE: žitnej snadno změníš na pšeničnej kvásek - prostě tam dáš pšeničnou celozrnnou a vodu :-D

    Jo a chceš péct v troubě a zkusit tuten http://www.maskrtnica.cz/vinohradsky-psenicny-kvaskovy-chleb/
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    tak já taky teď začla zkoušet kvásek, od mamky jsem dostala lžici žitného, ale žitný chléb mi prostě NECHUTNÁ, já si nemůžu pomoct. Dneska je druhý pokus a přidala jsem i větší část pšeničné mouky a celozrnné špaldové a výsledek teda hodně dobrej! /zítra ještě budu jíst tenhle chlebík a pozítří bych chtěla zkusit udělat z kvásku nějaké houstičky.. začínám na domácí pečivo přímo ulítávat, což souvisí s tím, že když vidím v obchodě ty nezabalené kousky, co na ně všichni tak v lepším případě sahaj rukavice a očima...

    LORAIN
    LORAIN --- ---
    FAT: Ne, měla jsem sušené Dr. Oetker, na obalu je minimální trvanlivost do 3/2015 :-) Moc tomu nerozumím, protože kynuté těsto jsem pro opakovaná fiaska nedělala léta. A měla jsem za to, že jsem v posledních sedmi letech několikrát vyhodila ze spíže téměř vše kvůli potravinovým molům a/nebo při stěhování. Takže za mě zázrak ;-)
    EDERA
    EDERA --- ---
    U nás dneska dcera (13) zcela samostatně upekla houstičky. Začínám mít pocit, že je jí pro školu škoda.:-)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ZUZKAOU: no je to sileny. Zasypu to moukou.
    Tak ja nebudu pouzivat ten pizza sutr kdyz to neni nutny. Diky ti za odborne rady
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DEVIL: jj. italové a francouzi to používajíl případě hledej polish - to si přivezli polští emigranti v 19. století do USA :-D

    Jestli to máš lepkavý, tej tam víc mouky, rohlíkový těsto je docela hutný, nějakých 50% hydratace, musíš být schopný to rozválet :-D

    Jinak místo sázecí lopaty dobře poslouží kus kartonu, a nebo ne moc tlustý prkýnko.

    A teda tradiční domácí metoda pečení rohlíků je dát je do vyhřáté trouby na studeném plechu .
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ZUZKAOU: no tak z toho zdibku kvasnic to mocne nakynulo!! Je to nebezpecne lepkavy a tahne se to silene ale. To ta chlebova mouka urcite. Jak rikas, budou zvejakvy.
    Nasel sem tohle video kde biga je imho ten omladek jaks popisovala. https://youtu.be/LmJuarkrIVw
    Zadelam to jak von a pak zmrazim. Rohliks udelam podle cuketky receptu asi.
    Chtel sem pect na pizza sutru v mym mocnym bbq ale venku se udelalo -25. Takze asi prejdu stejne do trouby.
    Jak teda ale budu transferovat? Na papire na plechu je mit pripraveny a pak je s papirem nasunu na ten pizza sutr?
    KATIA
    KATIA --- ---
    náš Vietnamec bere pekařské droždí. koukám, že by měl rozšířit dovážku :-)
    Z_RYBY_KOST
    Z_RYBY_KOST --- ---
    TRISSIE: podle pana cuketky jsem dala 1:1 hladkou mouku s vodou a kousíček droždí (asi míň než 1/4 kostky na cca 100g mouky, jestli si dobře vzpomínám), průběžně to dokrmuji moukou a trochou vody a bydlí mi to v lednici. Každé ráno většinu odeberu a postupně z toho rozdělám a nakynu těsto, zbyteček dokrmím a zas dám do lednice.
    Kupodivu už to žije asi 10 dní, a každý den z toho mám housky, buchty, koláče, atd. To je docela dost pečení z 1/4 droždí :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DEVIL: hele z chlebový, zejména severoamerický chlebový budou takový žvejkavější, protože vyšší obsah lepku a ještě dlouhé kynutí.

    Asi z toho nebudeš mít pocit "aaach, to jsou rohlíky mého dětství", ale prostě budeš mít dobrý jemný bílý pečivo.

    Pokud teď máš omládek do kterého hodláš nasypat mouku, vodu a sádlo, tak z toho udělej těsto a nech ho vykynout, pak rozválejj, umote rohlíky, nech je kynout umotaný a upečt.

    Pokud chceš těsto zamrazovat, tak jo, chovej se k tomu jako k tomu pizza těstu - zamraž po vytvoření těsta, před použitím vyndej z mrazáku - asi večer a nech rozmrznout a nakynout.

    S tím že tam není přebytek kvasnic jako v normálním kynutém pečivu, tak se holt hůř odhaduje jak dlouho to bude kynout a musí se naučit mít v oku, jak to vypadá když je to nakynutý a jak to vypadá když je to nedokynutý (výsledek není nadýchanej) a co to dělá když to překyne (je to placatý, pokud se to nepeče ve formě).
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ZUZKAOU: udelal sem omladek, zakryl ho a du spat. zjistil sem ze nemam moc mouky ale mam plnej pytel 'bread flour'. tak sem si zahral na babicu a dal sem pul 125 mouky a 125 chlebovy mouky a 250 vody a kousek rozmrazenyho drozdi.
    zejtra teda zcekuju jak to vykvetlo a pak teda kdyz uz sem spotreboval to drozdi, tak vezmu dejme tomu 90g toho omladku, kterej odectu z celkovyho poctu vody a mouky z finalniho receptu na rohliky co vyberu? pri varce treba 3/4 kila, myslis ze muzu nahradit hladkou tou chlebovou moukou? nebo musmi dat treba 25% hladky a 75% chlebovy? v ty chlebovy mouce je nejak vic glutenu nebo co? takze to bude zmoulavejsi? je mi to jedno, hlavne at nemusim nikam jet pro ranec mouky.

    a este teda me napadlo, ze abych tu mouku spotreboval (obe jsou jiz takovy 'vintage' mouky aka zradlo si nosim z prace domu), jak z toho usudlit porce testa na pizzu? abych to jen dal do tasky naporcovany na jednotlivy koule a zmrazil a moh pak libovolne rozmrazovat?
    musim to nechat predkynout az do toho zejtra zamicham dalsi mouku? nebo to pizza testo jen umicham, naporcuju, zmrazim a pak valim a kynu az po rozmrazeni?
    PETATA
    PETATA --- ---
    u nás mají sušené na váhu v bezobalu a červé vážené v Coopu
    tak se podívejte po podobných obchodech ve vašem okolí
    FAT
    FAT --- ---
    LORAIN: A to jsi měla v mrazáku nebo jak uložené?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam