• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ahoj, poctive jsem hledal, ale nenasel, tak zkusim :)
    nejakej trik, jak redukovat z jidla horkost z pripaleni? ted se mi treba ze segedinu vydusila stava driv, nez jsem si toho vsimnul, a ma to takovej horkej podton asi z ty papriky :/ .. dobra zprava je, ze po zaliti vody se to vsechno po chvili michani rozpustilo na tmavou stavu, ale v chuti je to stejne znat .. u obycejnyho hospodskyho gulase by se to schovalo za syrovou cibuli :) tak jestli neni nejakej trik, co srazi tu horkost, ktery mi utekl? smetanu jsem tam jeste nedaval, tak treba s tim pomuze ..

    a nebo mam to maso proste vyndat, proplachnout vodou a zkusit vyrobit nejakou "stavu" bokem?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Rachad ( Michal Hugo Hromas) má kuchařku!

    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    dneska jsem zkoušela hrachovou kaši podle Cuketky:
    Hrachová kaše s cibulkou
    https://recepty.cuketka.cz/hrachova-kase-s-cibulkou/

    a to je tak zatraceně dobrý, že došlo k instantní rehabilitaci tohoto školní jídelnou naprosto zhnuseného pokrmu!
    (naše teda nebyla ve verzi skromné kuchyně, neb k ní byla grilovaná klobáska, ale na to, že hlavním cílem bylo spotřebovat ty klobásky, co si děti zapomněly vzít na skautskou výpravu, tak mi ve finále i víc chutnala ta kaše :-)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: Mně dost vyhovuje Vaříme expres od Nigelly Lawson. Dost jídel je tam z trouby, všechno jsou recepty buď rychlé, nebo právě zabírající jen krátký čas na přípravu. Hodně často podle ní dělám oeufs cocotte a macaroni cheese, ale je tam spousta dalšího.
    AIJA
    AIJA --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O:
    A různé "nádivky" z rohlíků nebo jiného pečiva zkoušel? Třeba cuketovou, květákovou, brokolicovou..., s uzeným nebo játrama...jestli to teda jíte...s pokaždé jiným sýrem. Dá se to udělat i na sladko něco jako zemlbába s tvarohem a ovocem.
    V troubě se dá upéct i segedín apod.
    VENDULKA
    VENDULKA --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: na netflixu jsem viděla nějaký pořad s touto paní, hodně si zakládá na jídla dělaná v troubě (v podobném stylu, co popisuješ). Když to projedeš, pár takových receptů tam najdeš:
    https://www.bbc.co.uk/food/chefs/nadiya
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    Můžete mi prosím poradit nějaky blog, kuchařku nebo konkrétní recepty prosím. Je to pro mého muže. Jsme v situaci, kdy vaří jen on. Potřebuje recepty do troubu, Kdy tam něco nahaze, nacasuje troubu pak dorazí domu a bude hotovo nebo během půl hodiny vycaruje jidlo z toho, co si predpripravil. Momentálně dělá velice často svíčkovou nebo jinou omacku a vývar, kdy nachází zeleninu s masem do trouby, přidá koření, pak to rozdělí, z části udělá tu omacku a z druhé části vývar. Vaří pro dva dospělé a jedno dítě Napadá vás neco podobného prosím? Teď si vymyslel kostalovou zeleninu, že dá do trouby a udělá z casti polévku a druhou část pak zapece s vajíčkem sýrem semínky. Pomalý hrnec nechce, nemáme na něj místo. Je nějaký ještě jiný spolehlivý způsob, jak nestravit hodiny v kuchyni prosím? Jednoduché přitom výživné recepty, spíše bezmase prosím,? Děkuji
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    KASUMI: protože ti to nechutná,nebo protože je to droždí ? :)
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    ZUZKAOU: Tohle dělám taky, jen to nenechávám v oleji, ale dělám lžičkou hromádky, které zmrazím a sesypu do sáčku....je to dost praktický a hodí se to skoro všude :))
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    BEBERA: ja mam s tim rozdim problem.. vim, ze je to oblibeny v Lcarb, ale mam z toho divnej pocit to tam davat :)
    ENKATT
    ENKATT --- ---
    FITH: na ten účel jsem zamrazila na kostičky a přesypala do pytlíku v mrazáku, ale asi taky zkusím.
    FITH
    FITH --- ---
    ENKATT: Cast z toho pozehnaneho mnozstvi muzes taky rozstrouhat na jemnych slzach zasypat cukrem natlacit do sklenice dat do lednice a pouzivat jak horkych tak do studenych napoju. Je to chutne a osvezujici.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    GEISHA: včera jsem do standardní zálivky olol+balsamico přidala ještě lžíci lahůdkového droždí a bylo to vynikající...
    ENKATT
    ENKATT --- ---
    ZOOEY: super, přesně něco takového jsem potřebovala, díky.
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    ENKATT: co v tom pripade ala čatní variantu k masum? vyzkouseny tenhle konkretne nemam, ale nemuze to bejt spatny... zazvor se zelenym chilli!)) zdroje se tvarej dostatecne fundovane) (tech citrusu skoda, muzou bejt agresivni/alergizujici no, ale ta pomerancova sevillska/bitter je skvela vec

    Ginger Jam Recipe - Great British Chefs
    https://www.greatbritishchefs.com/recipes/ginger-jam-recipe

    ENKATT
    ENKATT --- ---
    ZOOEY: zazvorovou marmeladu jsem hledala a vse jen mix s citrusy. nemáš zdroj na recept?
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    ENKATT: ...pomerancovo zazvorovy marmelady! obecne citrusovy. s chunky zazvorem. pripadne i s kurou. britsky zdroje. (ty obzvlast sympaticky verze obsahuji whisky, zda se!) samostatna zazvorova marmelada tez mozna, ale ne tak zabavna))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KASUMI: nakládanej zázvor se z normálního zázvoru úplně nedá, na to potřebuješ mladej zázvor, aby to nebylo dřevnatý.

    Ale dá se udělat zázvorová pasta, případně rovnou zázvorovo česneková pasta.

    2 díly zázvoru
    1 díl česneku
    2% soli
    trochu kurkumy

    Rozmixovat, nadnat do sklenice, na vrch nalít tak 1 cm nějakého oleje co nebude moc žluknout.

    Dávat do indických základů a nebo do stir fry a jiných asií, kam patří česnek a zázvor :-D
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ENKATT: Jo, dělá se kandovaný zázvor:
    Kandovaný zázvor recept - TopRecepty.cz
    https://www.toprecepty.cz/recept/25991-kandovany-zazvor/
    ENKATT
    ENKATT --- ---
    KASUMI: to mě napadlo, ale místo toho bude:
    Fermented Ginger Pickles Recipe - Fit Bottomed Girls
    https://fitbottomedgirls.com/2017/07/fermented-ginger-pickles-recipe/

    nedá se nějak naložit nasladko?
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    nalozenej zazvor? na horsi casy? (recept nevim)
    a pak hodne asijskych jidel pristi tydny :D
    ENKATT
    ENKATT --- ---
    představte si, že máte cca 5 kilo zázvoru. co byste z něj udělali?

    (50 litrů sirupu určitě ne)
    GRESHI
    GRESHI --- ---
    GEISHA: ad zalivky, me se osvedcila tahle, je to variace na dressing co je u caesar salatu

    zloutek+olej, nebo kdyz sem linej tak rovnou mayo
    dijonska horcice, nebo medova dijonska
    cerveny vinny ocet
    worcester
    ancovicky
    cukr kdyz to chci do sladka a nedal jsem tam medovou dijonskou
    a kdyz je po ruce parmazan, padano nebo moravka tak trochu nastrouhat
    no a taky malej strouzek cesneku, kdyz je chut
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    SIRIUS: Jo, a hlavne mangovy balsamico. Uaaa!
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    GEISHA: nejčastěji dělám dressing ovocná šťáva, sůl, pepř, olej, rozštěrchat v zavřené šroubovací skleničce do emulze. A nedávno jsem zjistila, že když v kontaktním grilu opeču jednotlivá sousta nivy, je to moc dobrá přísada do salátů a jsou zas jiné.
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    ja si myslim ze zaklad je nakoupit ruzny balsamica, a ruzny oleje, at uz ochuceny olivovy, nebo ruzny sezamovy, dynovy, orechovy atp. a pak proste experimentovat tech kombinaci je tolik ze je to urcite tak na rok srandy nez si clovek najde to svoje :-)
    BEZPRIZORNI
    BEZPRIZORNI --- ---
    GEISHA: Mně moc chutná tenhle
    Best Avocado & Tomato Salad Recipe - How to Make Avocado & Tomato Salad
    https://www.delish.com/cooking/recipe-ideas/a19872947/avocado-tomato-salad-recipe/
    MIST
    MIST --- ---
    GEISHA: pokud neni cizokrajna surovina sezamovy olej a ryzovy ocet, sojovka a pripadne sriracha, tak si udelej asijskou zalivku.
    XAJA
    XAJA --- ---
    GEISHA: ja som konzerva, takze klasika vinaigrette na milion sposobov ochutena,, alebo len jednoducho polievam olivovyam a balzamikom. ale fajn je aj pochutkova smotana s cerstvou majonezou pol na pol, ked chcem nieco syte a hutne.

    a co sa tyka salatov, no, ja robim podla aktualnej ponuky. teraz ulietavam na fazulovych strucikoch: obvarit, vela, vela kopru, birla aj zelena cast jarnej cibulky (alebo mlada cibulka a pazitka), balzamiko, olivak. rozlezat najlepsie do druheho dna, jem bud len s chlebom/bagetou, s kopcekom kyslej smotany, vajickom, inym k tomu pasuje platok opecenej slsniny, ci dnes aktualne som ho na veceru davala s kockami domacej sunky z prasata a kralika.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    GEISHA: hořčice, olej, česnek, skvělá kombinace třeba na hlávkový salát ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam