• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    ZUZKAOU: Tohle dělám taky, jen to nenechávám v oleji, ale dělám lžičkou hromádky, které zmrazím a sesypu do sáčku....je to dost praktický a hodí se to skoro všude :))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KASUMI: nakládanej zázvor se z normálního zázvoru úplně nedá, na to potřebuješ mladej zázvor, aby to nebylo dřevnatý.

    Ale dá se udělat zázvorová pasta, případně rovnou zázvorovo česneková pasta.

    2 díly zázvoru
    1 díl česneku
    2% soli
    trochu kurkumy

    Rozmixovat, nadnat do sklenice, na vrch nalít tak 1 cm nějakého oleje co nebude moc žluknout.

    Dávat do indických základů a nebo do stir fry a jiných asií, kam patří česnek a zázvor :-D
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ENKATT: Jo, dělá se kandovaný zázvor:
    Kandovaný zázvor recept - TopRecepty.cz
    https://www.toprecepty.cz/recept/25991-kandovany-zazvor/
    ENKATT
    ENKATT --- ---
    KASUMI: to mě napadlo, ale místo toho bude:
    Fermented Ginger Pickles Recipe - Fit Bottomed Girls
    https://fitbottomedgirls.com/2017/07/fermented-ginger-pickles-recipe/

    nedá se nějak naložit nasladko?
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    nalozenej zazvor? na horsi casy? (recept nevim)
    a pak hodne asijskych jidel pristi tydny :D
    ENKATT
    ENKATT --- ---
    představte si, že máte cca 5 kilo zázvoru. co byste z něj udělali?

    (50 litrů sirupu určitě ne)
    GRESHI
    GRESHI --- ---
    GEISHA: ad zalivky, me se osvedcila tahle, je to variace na dressing co je u caesar salatu

    zloutek+olej, nebo kdyz sem linej tak rovnou mayo
    dijonska horcice, nebo medova dijonska
    cerveny vinny ocet
    worcester
    ancovicky
    cukr kdyz to chci do sladka a nedal jsem tam medovou dijonskou
    a kdyz je po ruce parmazan, padano nebo moravka tak trochu nastrouhat
    no a taky malej strouzek cesneku, kdyz je chut
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    SIRIUS: Jo, a hlavne mangovy balsamico. Uaaa!
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    GEISHA: nejčastěji dělám dressing ovocná šťáva, sůl, pepř, olej, rozštěrchat v zavřené šroubovací skleničce do emulze. A nedávno jsem zjistila, že když v kontaktním grilu opeču jednotlivá sousta nivy, je to moc dobrá přísada do salátů a jsou zas jiné.
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    ja si myslim ze zaklad je nakoupit ruzny balsamica, a ruzny oleje, at uz ochuceny olivovy, nebo ruzny sezamovy, dynovy, orechovy atp. a pak proste experimentovat tech kombinaci je tolik ze je to urcite tak na rok srandy nez si clovek najde to svoje :-)
    BEZPRIZORNI
    BEZPRIZORNI --- ---
    GEISHA: Mně moc chutná tenhle
    Best Avocado & Tomato Salad Recipe - How to Make Avocado & Tomato Salad
    https://www.delish.com/cooking/recipe-ideas/a19872947/avocado-tomato-salad-recipe/
    MIST
    MIST --- ---
    GEISHA: pokud neni cizokrajna surovina sezamovy olej a ryzovy ocet, sojovka a pripadne sriracha, tak si udelej asijskou zalivku.
    XAJA
    XAJA --- ---
    GEISHA: ja som konzerva, takze klasika vinaigrette na milion sposobov ochutena,, alebo len jednoducho polievam olivovyam a balzamikom. ale fajn je aj pochutkova smotana s cerstvou majonezou pol na pol, ked chcem nieco syte a hutne.

    a co sa tyka salatov, no, ja robim podla aktualnej ponuky. teraz ulietavam na fazulovych strucikoch: obvarit, vela, vela kopru, birla aj zelena cast jarnej cibulky (alebo mlada cibulka a pazitka), balzamiko, olivak. rozlezat najlepsie do druheho dna, jem bud len s chlebom/bagetou, s kopcekom kyslej smotany, vajickom, inym k tomu pasuje platok opecenej slsniny, ci dnes aktualne som ho na veceru davala s kockami domacej sunky z prasata a kralika.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    GEISHA: hořčice, olej, česnek, skvělá kombinace třeba na hlávkový salát ;)
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    GENEVIEVE: jinak na tohle dělám i variací: rukola nebo polníček, rajčata, mrkev nastrouhaná škrabkou (prostě plátky), slunecnivova semínka, sušený rajčata, cizrna, sýr (ovčí, mozarella, cokoliv). do toho bylinky co je (bazalka, tymián, máta) a k tomu balsaniko, olej, med, sůl, pepř. je to hodně sytý.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GEISHA: jo a ze zálivky jsem před pár lety objevila balzamikové krémy - bohužel je objevily i děti a s jejich spotřebou to řeším těmi, co mají v italském týdnu v LIDLu (ale ty taky vůbec nejsou špatné), ovšem stejně nejvíc miluju tenhle: https://www.originalnireckyobchod.cz/...op/balzamikovy-krem-papadimitriou-kalamata-granatove-jablko/ (dá se sehnat třeba i v Albertu)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GEISHA: a tyhle mám všechny vyzkoušené, s případnými úpravami na exotické / hůř dostupné suroviny (jako, místo domácího koriandrového pesta klidně použiju kupované bazalkové a tak dále):

    https://cookieandkate.com/2016/pesto-pasta-salad-recipe/
    http://allrecipes.com/recipe/52734/awesome-pasta-salad/
    https://www.healthier.qld.gov.au/food/recipes/rice-salad-with-tuna/
    https://cookieandkate.com/summertime-pasta-salad-recipe/
    https://kitchenette.cz/clanek/recky-kuskus-salat

    v létě jsou u nás plnohodnotné saláty velmi často, něco nachystám už odpoledne a pak s dětma naskáčeme do bazénu a když vylezeme, večeře je hotová :-)
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    GEISHA: já mám v lehké obměně řada tenhle :)
    a zálivku udělám buď klasiku nebo přidávám pampeliškový med (nemůžu normální)

    Super Green Sun-Dried Tomato Herb Salad with Crispy Chickpeas. - Half Baked Harvest
    https://www.halfbakedharvest.com/super-green-sun-dried-tomato-herb-salad/
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GEISHA: druhý pokus z počítače :-)
    tenhle je jeden z mých posledních objevů, překvapivě vydatný a současně lehký:


    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    GEISHA: chceš recepty i na saláty jako hlavní jídlo (třeba s těstovinami nebo obecně syté) nebo čistě na zeleninové?
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    GEISHA: nejradši mám
    - balsamico, oliváč, klasika
    - jogurt/zakysanka, česnek, sůl, případně bylinky
    - lžíce medu, lžička dijonské hořčice, dolít oliváčem na požadovanou konzistenci (asi moje nejoblíbenější a trvá to minutu)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam