• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    POHODAVOLE: Buran, to je novinka, zapisu si do zivotopisu :).
    ONDRAT: Nevim, proste zdrava rajcatova omacka s cuketou, slaninou a celozrnnejma testovinama, vsichni to desne chvalili, ja osobne to hodnotim jako "beztvare plnidlo".
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    MOODYCAT: Ty tvoje těstoviny se slaninou alá Amatriciana je jedna z absolutně TOP omáček na světě, jak tohle může chutnat jako šrot nechápu TVL!
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    MOODYCAT: spis se o jidle vyjadrujes jako buran :)
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    MOODYCAT: Tvl, tady je hodne odpurcu moji snahy pomoct :D.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    Pokud je touha dělat něco extra a zároveň potřeba výroby svačiny. Doporučuju udělat něco, co to sfoukne najednou. Dám příklad - mám teď v oblibě řeckou kuchyni. Vcelku jednodušše se dají udělat Souvlaki nebo Bifteki, pita chleba a tzatziky, z toho se dá parádně udělat i svačina. Vím, že to může znít složitě, ale není (jasně těstoviny netrumfne nic), jde o to si práci dobře zorganizovat. Jak zmiňuje Moodycat, v troubě se dá ztrestat kdejaká zelenina, k tomu nějaké studené omáčky (no jo třeba tzatziky) a je to.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    ANDREJKA: Zalezi, co to pro tebe je “neco extra”, vetsina hodne rychlejch jidel se zdravyma surovinama vetsinou chuna dost plytce a o nicem (mysleno ruzny kuskusy a bulgury s masem a zeleninou apod - ja treba vcera na chate varila testoviny se slaninou, rajcatama a cuketou, zrat ae to dalo a ostatni rikali, ze super, mne to pripomibalo srot pro prasara...)...rovnez muzes ruzny kremovy polivky ze zeleniny podle chuti.
    Pripadne jidla do trouby, tj variace na zapeceny veci (brambory, testoviny, zelenina) - sice to neni za 30 minut, ale vari se to samo.

    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    Co se týká těstovin, tak doporučuju otevřít tu nejpovolanější knihu na světě a to Klasickou italskou kuchyni od Marcelly Hazan. Jsou tam prověřený postupy na super omáčky, který mají svoji logiku/historii/postupy. Není nutný nic vymýšlet, když to v Itálii udělali za nás.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANDREJKA: jinak "recept" na těstoviny na milion způsobů, edice se smetanou, jsem onehdá rozepisovala kamarádce :-)

    na oleji zpěnit cibuli, přidat slaninu na kostičky, když se vyškvaří, zalít půl kelímkem smetany a nechat zhoustnout, osolit opepřit podle chuti.
    nebo místo slaniny houby, nebo klidně obojí, případně houby zalít bílým vínem a odvařit, pak smetanu...
    nebo místo slaniny šunku/dobrý měkký salám a pak hrášek mražený a smetanu.
    a nebo na tu cibuli kuřecí maso a smetanu (velmi dobré je ještě podusit cca 3 minuty rozpůlená třešňová rajčata a přidat 3 lžíce pesta)
    případně cibuli vynechat a kuřecí maso a kari a hrášek a smetanu

    těstoviny jsou moje záchrana, když fakt nevím, co by.
    a když ale opravdu nevím, nestíhám a nemám náladu, tak LIDL (a určitě i jiné obchody) má dobré hotové rajčatové omáčky, u nás vede toskánská (jen to chce zkontrolovat složení - v jedné z nich jsou chilli vločky a to minimálně na naše děti je moc ostré).
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANDREJKA: a který z těch dvou? :)
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    ANDREJKA: musi kazdy den byt neco "extra"?
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    ANDREJKA: Na svačiny ráda dělám vajíčkové muffiny. Dá se do nich nacpat cokoliv a klidně vydrží ten půl den mimo lednici.

    Recept např. tady https://fitrecepty.info/recepty/podle-kategorie/snidane-a-svaciny/vajickove-muffiny-588/
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    KURE: taková jednoduší varianta rillettes
    KURE
    KURE --- ---
    MONROE: Co je veprovka?
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    MONROE: plec, bucek, jen bych teda sla asi po zrovna kusu, co je v akci..
    SWIST
    SWIST --- ---
    Ještě mě napadlo.. Koukni na věci kde je odpalované těsto, tam se snad taky používalo sádlo.
    SWIST
    SWIST --- ---
    RAINBOF: já teď budu ze sádla zkoušet dělat mýdlo.. Nakoupeno na to mám, ale tip jak ho zpracovat..
    Popřípadě upéct kachnu, to vždycky třeba tak 0,5kg sádla vezme..
    PETATA
    PETATA --- ---
    ANDREJKA: topinková pomazánka

    Topinková bomba | Apetitonline.cz
    https://www.apetitonline.cz/recepty/8376-topinkova-bomba.html

    Roman Vaněk má výborný cuketový koláč (už jsem ho sem možná dávala)

    a babička dělá dráteník

    Cuketový dráteník recept - Labužník.cz
    https://www.labuznik.cz/recept/cuketovy-dratenik/
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SARAJ: od té doby, co jsem začala kupovat smažený hrášek do polévky (já vím, já vím, ale...), tak můžu ukrémovat naprosto jakoukoli zeleninu (dneska byl krém z mražené směsi mrkev-brokolice-květák) a vždycky budu mít úspěch :-)
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    TRISSIE: ten cuketovy krem delam podobne, jako polivku dam jeste mrkev a majoranku.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANDREJKA: o tenhle nákyp se moje děti servaly minulý týden: https://www.apetitonline.cz/recept/zapecena-cuketa

    tohohle bych se zase užrala já:
    Farfalle with Zucchini
    https://www.thepioneerwoman.com/...cooking/recipes/a9680/farfalle-with-zucchini-a-yummy-summer-meal/

    tohle taky není špatný:
    Těstoviny s lehkou cuketovou omáčkou | Apetitonline.cz
    https://www.apetitonline.cz/recepty/1605-testoviny-s-lehkou-cuketovou-omackou.html

    a překvapivě dobrý je cuketový krém - orestovat cibulku, přidat cuketu na kostky, zalít vodou, přidat pár brambor, uvařit doměkka a rozmixovat, případně s trochou smetany (dávám kolem půl deci). Jde kombinovat s hráškem nebo pórkem, ale i sám o sobě je příjemnou lehkou polévkou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam