• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAJITA: péct v ceklu i se semínky -krásně to ovoní. Semínka pak vybrat a vyvařit :-D

    Přesně tak jsem to teď dělala, jen jsem teda z té pečené udělala risotto.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    ZUZKAOU: Prosím tě, otázka na zavaření pečené dýně, péct raději nasucho bez oleje? Díky ;)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ZUZKAOU: skvělý tip, nerada to vyhazuju.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Dýňový vývar - ze semínek a ostatních věcí uvnitř dýně, s cibulí v minimalistické verzi.

    S další zeleninou či kostmi a masem.

    Vývar to obohacuje moc dobře - konec konců se v tom vyváří bílkoviny a tuk ze semínek.


    Pumpkin Stock Made From Pumpkin Trimmings - Free Flavour
    https://www.pantsdownapronson.com/pumpkin-stock-recipe/
    AIJA
    AIJA --- ---
    ADELHAIDA:
    Ze dvou hrušní jsme měli letos JEDNU! hrušku:-) Vloni šest přepravek...
    Kamarádi mají malý sad, syn má na zahradě dvě jabloně a občas se někdo ozve, že má moc jablek, jestli nechceme.
    A někdo mi říkal, že jezdí do sadu do Nosislavi. Ale to je babišárna, tak bych tam nejela.
    Když je některý rok hůř, tak se stavíme v Lískovci v Brně.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    ADELHAIDA: otom žádná, letos jsem měl třetinovou úrodu a hrušky jsem nenašel
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Kde ty jabka berete? Moje obyklý zdroje hlásej nízkou výtěžnost kvůli vlhku a plísním:-( To samý hrušky.
    AIJA
    AIJA --- ---
    JESTEDMAN:
    U nás se jablkama baví chlap, tak mě to tak netlačí. Mám slíbený stroj k zapůjčení, tak vyzkoušíme a uvidíme. Abych se přiznala, tak dostávám na stůl už jablka zpracovaná podle toho na co je potřebuju...nastrouhaný na štrůdl, naplátkovaný na koláč, oloupaná a nakrájená na kompot...atd.:-)
    Máme zdroje a mraky jablek:-)
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    AIJA: může loupat i neloupat, změna nastavení je otázka okamžiku, když jsou jablka pěkná, tak je taky neloupu, většinou sortuju jablka na jídlo/křížaly/mošt-kvas, takže nějaký hodně strupovitý oloupu. Jediný problemchen bývá občas nesymetrické / křivé jablko, to pak člověk musí vychytat, jak to na to nabodnout. A ano, na konec ti zůstane váleček s ohryzkem. zbytek je spirála.
    AIJA
    AIJA --- ---
    JESTEDMAN:
    My máme křížaly se šlupkama. Loupat je to škoda.
    Ale uvažovala jsem o něm...Je to ten , co oloupe, odohryzkuje i nakrájí?
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    A rozhodně zavařit krouhanku. Není to sice úplně bez práce v tu chvíli, ale když pak člověk potřebuje überrychlej moučník, tak na koupený těsto vykydne krouhanku, posype skořicí a rozinkama a po půlhodině v troubě má hotovo.
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    AIJA: k těm křížalám... doporučuji ten loupač/kráječ na kliku, je to bomba
    AIJA
    AIJA --- ---
    K těm jablkům...ještě tu nepadly křížaly:-)
    My jich už máme plný povlak od polštáře...
    APPU
    APPU --- ---
    MUTHA: díky :)
    APPU
    APPU --- ---
    MUTHA: bude to v chilli omáčce
    APPU
    APPU --- ---
    Ahoj mám technickou :) Jak velký rozdíl bude, když použiju místo jablečného octa rýžovej ?
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    ANNIKA: nastrouhat "na výživu" a dát do litýho perníku místo oleje.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ANNIKA: jablka v zupanu. A jablecne chutney na pozdeji.
    PETATA
    PETATA --- ---
    ANNIKA: tenhle máme taky rádi

    Jablkovo-ořechový koláč — Kluci v akci — Česká televize
    https://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1642-jablkovo-orechovy-kolac/

    A oblíbený je taky mřížkový
    PETATA
    PETATA --- ---
    ANNIKA: tohle znáš?

    Jablečný dort | Recepty Albert
    https://www.albert.cz/recepty/jablecny-dort
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNIKA: rychlý svařený kompot?
    případně na závěr přidat pudink a vychladit, třeba i s piškotama?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    Most, cider, calvados
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ANNIKA: Marmeláda.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    ANNIKA: Kompot se skořicí a hřebíčkem, trochou citronové kůry - vychladit.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Jablkove šílenství... Máte někdo něco dobrého a ideálně ne moc pracneho, co není strudl, Apple Pie, muffin a tak? :-)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    TOM: kapusticky... :-)
    TOM
    TOM --- ---
    Jinak v Lidlu teď měli granátová jablka. Máte něco oblíbeného?
    Moje osvědčená rychlovka:
    Kapusty (500g je na pánev už trochu moc)
    2 stroužky česneku
    1 granát
    1 cottage
    30g pistácií nadrtit (stačí velkým nožem naplocho)
    Kapusty oloupat a rozpůlit. V původním receptu je na suchou pánev, já je ale před položením do rozpálené pánve rovnou stranou ještě ponořím do louže oleje na talíři. 5 minut restovat.
    Přidat rozmáčknutý nakrájený česnek a trochu pokropit vodou. 1 minutu na odpaření (kapusta vyjasní barvu).
    Servírovat (cottage dospod, pak kapusty, pak granáty, nakonec pistácie - když jsou slané, tak netřeba nic dosolovat).

    TOM
    TOM --- ---
    TOM: bylo to super!
    k broskvím jsem přidal ještě 2 hrušky

    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    How to make hot chilli spiced fileja pasta | Pasta Grannies
    https://www.youtube.com/watch?v=3sLb_GeqXkQ
    AIJA
    AIJA --- ---
    DOOMBRINGER:
    Buď na divoko na smetaně nebo co nejvíc vykostit a ty porce okořenit, potřít hořčicí a zabalit do slaniny. Naskládat do pekáčku, poházet cibulí, trochu podlít...zavřít a zkotrolovat asi za hodinu, pak na to vysypat oblíbenou zeleninu, chvíli nechat a hotovo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam