• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    AIJA
    AIJA --- ---
    QUANTI:
    Přesně:-) Moje babičky taky sušily těsto na singrovkách nebo na vále. Akorát se navzájem pomlouvaly, protože jedna je dělala z hladké a druhá z hrubé mouky. Za mě teda z hrubé jsou lepší.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    BRUKEV: Joo, babička sušila těsto na nudle na utěrkách položených na šicím stroji :D to je vzpomínka. Spíš teda zavadnout, dosušovalo se nějak na plechu.
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    ADELHAIDA: Ja se teda neptam, ale stejne to rekne (asi dost dano tim, ze ma chvili po tatovi, takze je tema "az ja budu mit narozeniny...." aktualni)
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    ANNIKA: btw to sypani se da koupit i ve tvaru kyticek:)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ADELHAIDA: zhruba od čtyř se ptám, jak na téma, tak na zpracování.
    a oni si i přijdou, že by chtěli "kytičkovej" nebo "vojenskej", případně teda prolistujou nějakej můj kuchařskej časopis a "maminko tenhle" :-)
    ZCR
    ZCR --- ---
    SARAJ: jj, u nás se to dělávalo taky - nudle na fleky nahrubo nožem, na polívkové byl strojek
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    ADELHAIDA: Naše to teď hrozně prožívá, pořád se ptá, kdo kdy bude mít narozeniny a že bude dort a svíčky a dárečky, dělá oslavy plyšákům a zpívá hepy brrrrzdej... Tak půl roku už ji to drží. Loni jí to ještě bylo fuk, dort stejně nejí a ještě sem přišli lidi, a to teda zase prrr. Letos už jsme významně jinde :)

    Synovi je to fuk, resp. stejně jí ty dva druhy. Jednou jsem vlastně dělala krtkův a na tom měl bagříky jako staveniště, někdy jen letilky, jednou měl koleje z gelového zdobení a na tom plastové vláčky... Je spokojenej, když je to něco, co jí, zdobení je bonus.

    Doufám oddálit objednávání monstrozit obalených půlcenťákovým plátem barveného cukru, děti kolem to dost mívají, tak je to asi otázka času... Ale dokud projdou moje výtvory z dobrých surovin a fůrou ovoce, tak jim ráda dopřeju kytičkovitost nebo vláčkovitost, po jaké srdce touží :)
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    ADELHAIDA: moje dcery (3 a 5) jsou rády i za M&S mandarinkový cheesecake, hlavně že se tomu říká "dort" a jsou na tom svíčky
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    To se ptáte, co chtěj děti za dort, nebo přijdou s požadavkem samy, když se dozvědí, že budou mít narozeniny (mluvím teď o těch malejch)? Já teda zatím vždycky s úspěchem upeču dle vlastní aktuální inspirace... s ohledem na hlavní záliby (auta a stroje všeho druhu) bych ráda dorty na přání odsunula pokud možno co nejdál do budoucnosti:-)
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Tak jo, bude cheesecake obarveny malinami a ozdobený ovocem a kytkami. Dneska jsem dělala test run na cupcakes, kterymi to případně doplním...

    No, jak jsem předpokládala, cukrarka ze mě nebude. Ale všechno je jen základní suroviny a ovoce, krém s malinami vyšel pěkně a je to dobrý. A když se na to nasype posypka a dají čerstvé maliny, tak se technika zdobení ztratí! Doufám. :-D

    SARAJ
    SARAJ --- ---
    BRUKEV: mamka to dela, nudle do polivky udela hromadne a pak viz Toomix - obri flaska, kam se hrabne dle potreby:)
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    BRUKEV: babička dělala nudle do polívky a fleky, nechávala je pak sušit několik dní na plechu v místnosti a pak je skladovala v 5l sklenici s víčkem. Z ní si pak vždycky odsypala, když bylo potřeba ;)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    ADELHAIDA: ja právě měl nějaký nostalgicky den a vzpomněl si, jak babička vždy během léta udělala těsto, přeschla ho, nakrájela nudle do vývaru, ty pak nechala usušit venku a zbylé,.které se nevarily, nechala třeba na druhý den uschované.
    Tak zvažuju, že si klidně něco nasusim a nechám v komoře.
    Nemám teď pravidelný zdroj domácích vajec, tak právě když už nějaká získám, že bych z nich těch testovin spáchal víc a uskladnil.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    BRUKEV: Mně na domácí výrobu připadá (ekonomicky) lepší kvalitní hladká plus vejce. Při výrobě ze semoliny vlastně vejce nepotřebuješ. Sušený skladuju akorát tenký do polívky ve skleněný dóze s gumovým těsněním. Jedná se o odřezky vzniklé při výrobě těstovin na přímou spotřebu. Popravdě sušit třeba domácí lasagne mi připadá zvláštní, kouzlo je pro mě v čerstvosti, ale nevidím důvod, proč by to nešlo.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    BRUKEV: To nevim, cerstvy nesusim, ale kdyz uz, tak mrazim.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Počítám, že trvanlivost sušených netřeba řešit, když je uchovám v nějaké uzavíratelné krabičce.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    BRUKEV: Delam pul napul semolina a hladka.
    FAT
    FAT --- ---
    BRUKEV: Moje manželka semolinu neměla a její nudle byly skvělé.
    😉
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    BRUKEV: 100g hladké mouky nebo dvounulky, 1 vejce, kdyžtak trochu pošolíchat vodou/olejem. Koukni na videa u Pasta Grannies, 90% videí tam začíná, že babička dělá těsto přesně takhle

    https://www.youtube.com/c/pastagrannies123

    Pasta Grannies share Alba's recipe for tagliatelle al ragu
    https://www.youtube.com/watch?v=BwHIzxN5XJo
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Děláte někdo domácí těstoviny?
    Babička dělávala z vajec a mouky, chci zkusit najet na tradici.
    Normál mouka česká, nebo mám investovat do semoliny (což bych asi raději).
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    Náhodou jsem narazila na tohle video na výrobu kytek z rýžového papíru:
    How to make translucent Rice Paper Flowers for cake decorating | Anna Astashkina
    https://youtu.be/U3xf5Y7z7ZA
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam